U. von der Leyen teigia, Europa dujų krizę turi spręsti kartu – vienaip ar kitaip paveiks visus

Europos šalys, kurios nėra priklausomos nuo rusiškų dujų, turi būti solidarios su tomis, kurios yra priverstos taupyti dujas dėl artėjančio jų tiekimo nutraukimo, teigia Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

U.von der Leyen.<br>Scanpix nuotr.
U.von der Leyen.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-25 10:49, atnaujinta 2022-07-25 11:36

„Net tos valstybės narės, kurios beveik neperka rusiškų dujų, negali išvengti galimo tiekimo sustabdymo poveikio mūsų vidaus rinkai“, – sakė U.von der Leyen agentūrai dpa prieš antradienį planuojamą specialų bloko energetikos ministrų susitikimą.

Ji sakė, kad ES ekonomikos yra glaudžiai tarpusavyje susijusios, ir pabrėžė, kad dujų krizė vienaip ar kitaip paveiks kiekvieną valstybę narę.

„Todėl svarbu, kad visos valstybės narės sumažintų paklausą, daugiau kauptų ir dalytųsi su tomis narėmis, kurios labiau nukentėjo“, – sakė U.von der Leyen.

Šios pastabos buvo išsakytos po to, kai Ispanija ir Portugalija sukritikavo Komisijos pasiūlytą dujų ypatingųjų veiksmų planą. Portugalijos vyriausybė planą pavadino „netinkamu“ ir teigė, kad dujų vartojimas šaliai yra „absoliuti būtinybė“.

Komisijos plane visos ES valstybės raginamos nuo rugpjūčio 1 iki kovo 31 dienos savanoriškai sumažinti dujų suvartojimą bent 15 proc., kartu numatant galimybę nurodyti dar labiau sumažinti suvartojimą, jei kiltų rimta dujų krizė.

Nepaisant kai kurių sluoksnių nepritarimo, U.von der Leyen išreiškė įsitikinimą, kad pasiūlymams galiausiai bus pritarta.

„Esu tikra, kad energetikos ministrai suvokia savo atsakomybę“, – sakė ji, pridurdama, kad ES turi sukurti apsaugos tinklą, kuris padėtų visiems saugiai išgyventi dvi ateinančias žiemas.

ES jau dabar turi mažinti dujų vartojimą, kad iki 2023 metų kovo jis būtų sumažintas 15 proc., arba 45 mlrd. kubinių metrų, nes Rusija, kaip dujų tiekimo partnerė, yra nepatikima, interviu agentūrai dpa, kurį cituoja „Deutsche Welle“, pareiškė Europos Komisijos pirmininkė U.von der Leyen.

„Mūsų pagrindinis tikslas – tapti visiškai nepriklausomais nuo rusiškų dujų importo Europai ne vėliau 2027 metų“, – pabrėžė ji.

„Yra aišku: Kremlius nėra patikimas Europos partneris energijos tiekimo srityje“, – pareiškė Komisijos pirmininkė ir pridūrė, jog „Europa turi pasirengti nepalankiausiam scenarijui: visiškam dujų tiekimo nutraukimui, anksčiau ar vėliau.“

Anot jos, „turime pradėti (mažinti dujų vartojimą) tuoj pat, nes kuo daugiau sutaupysime, tuo saugesni būsime“.

Įgyvendindami planą „REPowerEU“, „norime investuoti 300 mlrd. eurų į, pavyzdžiui“, dujų taupymo ar perėjimo prie atsinaujinančiųjų energijos šaltinių spartinimo projektus, pažymėjo Komisijos pirmininkė ir pridūrė: „Kartu sudarome naujus susitarimus su patikimesniais partneriais, tokiais kaip Jungtinės Valstijos ir Norvegija.“

Tuo tarpu kai kurios ES šalys nori išsiderėti Europos Komisijos planų dėl privalomo gamtinių dujų vartojimo mažinimo išimčių, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“, remdamasis svarstomo dokumento projektu.

Liepos 20 dieną Briuselis pasiūlė ES šalims nuo kito mėnesio pradėti savo noru mažinti dujų vartojimą: pagal ES planą, kiekviena valstybė narė turėtų dėti visas pastangas, kad nuo 2022 metų rugpjūčio iki 2023 metų kovo bent 15 proc. sumažintų dujų suvartojimą, palyginti su pastarųjų penkerių metų to paties laikotarpio vidurkiu.

Svarstant tokį pasiūlymą, kelios valstybės pareiškė, jog nustatant apribojimus turi būti atsižvelgta į kiekvienos šalies priklausomybės nuo rusiškų dujų laipsnį.

Be to, siūloma numatyti išimčių toms šalims, kurios gali tiekti dujas kitoms valstybėms.

Nuo griežtų apribojimų gali būti atleisti ir kai kurie sektoriai, kurie laikomi kritiškai svarbiais bendrai ES rinkai, rašo „The Financial Times“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.