Būstas brangsta visur, tačiau JAV jo kainos tokios žvėriškos, kad žmonės palieka ne tik šalį, bet ir žemyną

Nekilnojamojo turto kainos kai kuriuos JAV gyventojus verčia palikti ne tiktai šalį, bet ir žemyną. Juos labiausiai vilioja Pietų Europos valstybės.

Nekilnojamojo turto kainos kai kuriuos JAV gyventojus verčia palikti ne tiktai šalį, bet ir žemyną.<br>iStrfry, Marcus/unsplash.com nuotr.
Nekilnojamojo turto kainos kai kuriuos JAV gyventojus verčia palikti ne tiktai šalį, bet ir žemyną.<br>iStrfry, Marcus/unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2022, 5:57 AM

Būstas brangsta ir Lietuvoje, ir kitose Europos šalyse. Bet JAV jo kainos jau tapo tokios žvėriškos, kad vis daugiau šios šalies piliečių ryžtasi kurtis šioje Atlanto pusėje. Labiausiai juos vilioja šiltu klimatu pasižyminčios Europos šalys. Antai Portugalijoje pernai visam laikui gyventi atvykusių amerikiečių skaičius pasiekė 7 tūkst. – net 45 proc. daugiau nei metais anksčiau.

Ispanijoje JAV gimusių gyventojų nuo 2019-ųjų pagausėjo 13 proc. Abi šios valstybės atvykėlius vilioja vadinamosiomis auksinėmis vizomis: tie, kurie investuoja nuo 350 tūkst. iki pusės milijono eurų, gali čia likti visam laikui.

Bet persikelti ryžtasi ir tokių sumų neturintys amerikiečiai. Antai Stephany Sincla ir gimtojoje Atlantoje turėjo sukaupusi 300 tūkst. dolerių (maždaug tiek pat eurų), tačiau niekaip negalėjo rasti įperkamo namo, o už nuomą mokėdavo po 3 tūkst. dolerių kas mėnesį.

Sicilijoje ji vos už 60 tūkst. eurų nusipirko namą su jame įsikūrusia parduotuve. Verslininkė čia persikėlė su šeima ir planuoja dirbti nuotoliniu būdu. O mažoje parduotuvėje ji ketina atidaryti knygų klubą.

„Jei JAV nekilnojamojo turto rinkoje nebūtų tokių beprotybių, tikrai nebūtume ieškoję šeimos namo Italijoje“, – pasakojo moteris.

O Jamie Dixon su vyru ir dukra pasirinko Portugaliją. Technologijų startuolio bendrovei vadovaujanti moteris anksčiau gyveno dviejų miegamųjų name Malibu, o didesnio įsigyti tiesiog neišgalėjo.

Dabar jos šeima įsikūrusi name netoli Lisabonos. Čia yra trys miegamieji, tiek pat vonios kambarių, net privati terasa. Tačiau tai nėra vienintelė priežastis, kodėl moteris pasirinko persikelti į Europą ir dirbti nuotoliniu būdu.

„JAV labai išaugo smurto lygis, o dukrai norėjau suteikti normalią vaikystę“, – pasakojo bendrovės vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.