G. Landsbergis apie siūlymą uždrausti verslo ryšius su Rusija: nežinau, kaip tai būtų galima įgyvendinti praktiškai

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis abejoja, kad parlamentaro Raimundo Lopatos siūlymą įstatymu uždrausti verslo ryšius su Seimo teroristine valstybe paskelbta Rusija būtų galima pritaikyti praktikoje. Ministras tikina kol kas šią idėją vertinantis daugiau teoriniu lygmeniu.

G.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2022, 1:07 PM

„Kol kas aš tai vertinu kaip teorinę, politologinę diskusiją dėl to, kad nežinau, kaip tai praktiškai būtų įgyvendinama. Labai daug klausimų yra“, – interviu Eltai teigė G.Landsbergis.

Ministras sutinka su Prezidentūra, kad Lietuva pakankamai gerai yra nuo Rusijos įtakos apsaugojusi savo strateginius sektorius.

„Mes turime tikrai gerą bazę susikūrę, ir tai yra teisingas pastebėjimas. Į mūsų pavyzdį, tiesą sakant, netgi gilinasi kitos valstybės, kurios siekia dabar apsisaugoti nuo nedraugiškų, priešiškų valstybių įtakos verslui, strateginiams sektoriams. Lietuva čia yra tikai pažengusi ir gerų precedentų sukūrusi“, – akcentavo jis.

Pasak G.Landsbergio, visiškai nutraukti ryšius su Rusija Lietuvai būtų labai sudėtinga.

„Mes turime suprasti, kad yra ir diplomatiniai santykiai, ir tarptautiniai įsipareigojimai, kurie ne tik susiję su Rusija. Pavyzdžiui, trišaliai, sakykime, tarp Rusijos ir Europos kaip kad keleivių tranzitas ir kiti klausimai“, – pabrėžė jis.

Todėl ministras mano, kad diskusija Seime dėl verslo ryšių su Rusija nutraukimo gali vykti, tačiau politikas abejoja, ar iniciatyvai tokia apimtimi, kokia yra siūloma dabar, bus pritarta.

„Dėl to aš sakau, kad kaip teorinė diskusija tegul vyksta – Seimas turi teisę diskutuoti viską. Gal ji ras nebūtinai ta apimtimi, kuri yra pasiūlyta, kažkokių sprendimų, gal kažkokia mažesne apimtimi, kuri būtų ir praktiškai įgyvendinama, ir didinanti Lietuvos saugumą“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad idėją įstatymu uždrausti verslo ryšius su teroristine valstybe paskelbta Rusija, Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime narys R. Lopata pasiūlė liepos viduryje.

Siūlymo autorius atkreipia dėmesį, kad Lietuva iki šiol dar neturi teisinio mechanizmo, apibrėžiančio ūkio subjektų, fizinių, privačių asmenų santykius su, pavyzdžiui, teroristinėmis organizacijomis ir t.t. Todėl politikas akcentuoja, kad jo siūlymu bandoma įnešti aiškumo.

Siūlymo iniciatorius sako, kad Seimui pritarus įstatymui verslui būtų duodamas trijų mėnesių laikotarpis nutraukti bet kokius ryšius su Rusija.

Opozicija tokią iniciatyvą vertina kritiškai. Opozicijai priklausantys parlamentarai mano, kad verslo ryšių su Rusija nereikėtų reguliuoti, nes tai turėtų būti pačių verslininkų reputacijos atsakomybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.