Gamta Kinijos nepagailėjo – dėl sausros ir karščių šalis pritrūko elektros

Po savaitę trunkančios sausros ir karščio bangos Kiniją ištiko elektros energijos trūkumas.

Kinija.<br>Pixabay.com nuotr.
Kinija.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2022, 10:23 AM

Kinijos valstybinė žiniasklaida pirmadienį pranešė, kad dauguma pietvakarių Kinijos Čongčingo miesto prekybos centrų dirba tik nuo 16 iki 21 valandos, taip siekiant sumažinti oro kondicionieriams reikalingos energijos sąnaudas.

Pastarosiomis savaitėmis kaimyninės Sičuano provincijos valdžios institucijos ragino normuoti elektros energiją.

Dėl tebesitęsiančios sausros daugelyje Kinijos upių smarkiai sumažėjo vandens. Viena iš tokių – Jangdzė, trečia pagal ilgį pasaulio upė, aprūpinanti vandeniu kelias hidroelektrines.

Kai kuriuose regiono rezervuaruose vandens lygis nukrito iki istorinių žemumų. Sičuanas nukentėjo ypač smarkiai, nes 80 proc. savo elektros energijos gauna iš hidroelektrinių.

Pirmadienį Čongčingo apylinkėse kilo keli krūmynų gaisrai, dėl kurių valdžios institucijos kaltino karščio bangą ir tebesitęsiančią sausrą. Buvo atšaukti skrydžiai ir iš vietovės evakuota 1 500 žmonių.

Didelėje Kinijos dalyje ši vasara karščiausia ir sausiausia nuo 1961 metų, kai buvo pradėti registruoti duomenys. Pastarosiomis savaitėmis daugelyje vietų temperatūra ne kartą viršijo 40 laipsnių Celsijaus.

Valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad 14 regionų ir provincijų užklupo vidutinio arba didelio lygio sausros.

Vietos valdžios institucijos buvo paragintos užtikrinti vandens atsargas ir, jei reikia, sukelti dirbtinį lietų. Be kita ko, tai reiškia, kad į debesis purškiamos cheminės medžiagos, kad susidarytų lietus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.