Turto bankas tikisi, kad jo pastatai per metus sutaupys energijos už 1,5 mln. eurų

Valstybės turtą valdantis Turto bankas nuo rugsėjo skelbia energijos taupymo konkursą „putinOut“ maždaug 500 jo valdomų patalpų ir tikisi, kad jose įsikūrusios institucijos sutaupys mažiausiai 10 proc. energijos, arba apie 1,5 mln. eurų per metus.

Pastatai.<br>V.Balkūno nuotr.
Pastatai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2022, 11:43 AM

„Kodėl „putinOut“? Todėl, kad žinome, kas kaltas dėl visoje Europoje vykstančio energetinio karo. Mes Lietuvoje matydami, kad energetiniai resursai Rusijos naudojami karui, turime galvoti, kaip prisidėti prie Ukrainos pergalės.

Šiuo atveju mūsų tikslas paskatinti pačias institucijas ir visuomenę taupyti naudojant kuo mažiau energetinių resursų“, – pirmadienį pristatydamas bendrą Finansų ministerijos ir Turto banko taupymo akciją teigė banko vadovas Mindaugas Sinkevičius.

Taupymo konkurso pavadinimas „putinOut“ yra angliškas žodžių žaismas, reiškiantis ir „Putinai, lauk“, ir „įjungti bei išjungti (elektrą)“.

Pasak M.Sinkevičiaus, konkursu norima keisti darbuotojų ir įstaigų elgesį, kad būtų sutaupyta bent 10 proc. elektros energijos ir 5 proc. šildymo sąnaudų.

„Išjungti elektrą koridoriuose, jeigu tu jos nenaudoji, kaisti virdulį tik tiek, kiek reikia, kuo mažiau naudotis liftais – įvairiausi paprasti dalykai, tačiau efektas gali būti milžiniškas: Turto bankas valdo apie 500 pastatų, kuriuose yra įsikūrusios valstybės institucijos, arba apie 500 tūkst. kvadratinių metrų plotą.

Per metus jos sunaudodavo apie 70 mln. kilovatvalandžių tiek elektros (25 mln.), tiek šilumos (apie 50 mln.)“, – sakė Turto banko vadovas.

„Eurais energijai per metus išleidžiame apie 15 mln., todėl jei pavyktų bent 10 proc. šias sąnaudas sumažinti, o, mūsų manymu, tai minimalus kiekis, tai sutaupytume apie 1,5 mln. eurų mokesčių mokėtojų pinigų“, – pridūrė jis.

Anot taupymo konkurso rengėjų, labiausiai taupančioms institucijoms bus skirti iki 100 tūkst. eurų vertės prizai, o konkursas turėtų vykti bent iki metų pabaigos.

„Jeigu matysime, kad iniciatyva pasiteisina, kad institucijos noriai taupo, tai ją pratęstume. Tikslas yra, kad būtų taupoma nuolatos ir tai taptų geru įpročiu“, – sakė Turto banko vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.