Susidomėjimas būsto paskolomis – nemažėja, laimi geriausias sąlygas siūlantys

Lietuviai pirmam būstui skolinasi dažniau, antram ar trečiam – tik kas trečias, tuo tarpu paskolas pradėję teikti nauji rinkos žaidėjai – laimi kovoje prieš bankus. Estijos kapitalo bankas „Bigbank“ Lietuvoje šiemet finansavo du kartus daugiau ir brangesnio būsto nei pernai. Banko atstovų teigimu, didžiausias susidomėjimas būstui šiemet Lietuvoje vyravo sausį, aktyvus išliko iki vasaros, o rudenį – beveik toks pat kaip 2021 metų rudenį.

V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2022, 4:51 PM

Estijos kapitalo bankas „Bigbank“ per 9 šių metų mėnesius išdavė daugiau nei 300 būsto paskolų, kurių vidutinė vertė augo apie 7 procentus iki kiek daugiau nei 102 tūkst. eurų, kai pernai siekė apie 95 tūkst. eurų. Anot „Bigbank“ atstovų, susidomėjimas banko produktais yra tiesiogiai susijęs su teikiamų paskolų sąlygomis ir jų žinomumu, o daugiausiai finansuota – pirmųjų būstų. Anot „Bigbank“ filialo vadovo Rolando Norvilo, klientai dažniausiai paskolas ima pirmam būstui, bet neretai ir norėdami pakeisti esamą būstą į geresnį: „Maždaug kas trečias skolinasi geresniam būstui, pirmą parduodant ar įgalinant jį nuomos rinkoje.“

Švedijos kapitalo nekilnojamo turto bendrovės „Bonava Lietuva“ vadovas Remigijus Pleteras pastebi, kad ir toliau dažniausiai būsto finansavimo paskola pasitelkiama perkant pirmąjį būstą, tuo tarpu antras ar trečias būstas kiek dažniau įsigyjami nuosavomis lėšomis. „Pavyzdžiui, iš visų iki šiol bendrovės parduotų būstų Lietuvoje, daugiau nei pusę pardavimų sudarė sandoriai pirkėjams pasitelkiant banko paskolą – 57 proc. Panaši statistika vyrauja ir kitose Baltijos šalyse, kur veikia grupės įmonės – su banko paskola Latvijoje įvyksta 61 proc. visų pardavimų, Estijoje – 73 proc.“, – sako R. Pleteras.

Praėjusių metų pavasario pabaigoje būsto finansavimo paskolas Lietuvoje pradėjęs teikti „Bigbank“, vidutiniškai per mėnesį 2021 m. sulaukdavo apie 500 paraiškų, o šiuo metu sulaukiama apie 800. „Aktyviausia buvo šių metų pradžia, kuomet suteikėme rekordinį skaičių paskolų. Įtampos regione laikinai pakoregavo lietuvių norą kurtis naujuose namuose, bet tik trumpam ir jau pavasarį susidomėjimas mūsų teikiamomis paslaugomis augo bei išlieka didelis ir dabar“, – sako Lietuvos „Bigbank“ filialo vadovas R. Norvilas.

Anot jo, susidomėjimą bendrovės paskolomis lemia ne tik itin konkurencingos teikiamų paskolų sąlygos, bet ir pasikeitęs vartotojo elgesys – ilgiau ieškoma geriausio sprendimo ir atitinkamo aptarnavimo, renkamasi ne iš vieno pasiūlymo, o juos lyginant tarpusavyje. „Nors rinkoje vyrauja pamatuotas atsargumas, pas mus situacija kiek kitokia. Sulaukiame vis daugiau naujų klientų, dažniausiai ieškančių geriausio finansinio sprendimo, kurių sąlygas lygina tarp trijų ar net daugiau bankų“, – sako R. Norvilas. Jam pritaria ir „Bonava Lietuva“ vadovas, teigdamas, kad tais atvejais, kai būstas perkamas kaip investicija arba kai yra perkamas jau antras ar trečias asmens būstas, būsto finansavimo paskola pasitelkiama rečiau – tokie sandoriai siekia vos 5 proc. R. Pleteras priduria, kad Lietuvoje iš viso apie 20 proc. visų pardavimų sudaro sandoriai, kai būstas perkamas kaip investicija.

Panašios tendencijos vyrauja ir kitose Baltijos šalyse. Tik praeitų metų pavasario gale pradėjęs teikti būsto finansavimo paskolas, estiško kapitalo bankas praėjusius metus baigė pasirašęs kiek daugiau nei 150 sandorių būstui finansuoti, o šiemet, per devynis mėnesius jų skaičius perkopė 300. Bendra „Bigbank“ finansuoto nekilnojamo turto vertė fiziniams asmenims Lietuvoje šiuo metu siekia beveik 50 mln. eurų.

„Bigbank“ – specializuotas estiško kapitalo bankas, veikiantis tarptautiniu mastu. Lietuvoje bankas teikia vartojimo paskolas, paskolas būsto įsigijimui, verslo paskolas, automobilių paskolas, paskolų refinansavimo paslaugą ir pirkimo išsimokėtinai paslaugą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.