„Sodra“ ėmėsi veiksmų prieš skolininkus: kai kuriems jau prognozuoja tiesų kelią į bankrotą

„Sodrai“ paskelbus, kad jau rimčiau imsis savo skolininkių, per mėnesį Lietuvos įmonių skolos šiai įstaigai susitraukė daugiau kaip 52 mln. eurų. Skolininkių sumažėjo 17 tūkst., tačiau vidutinė skola ūgtelėjo 1,3 tūkst. eurų.

„Sodrai“ paskelbus, kad jau rimčiau imsis savo skolininkių, per mėnesį Lietuvos įmonių skolos šiai įstaigai susitraukė daugiau kaip 52 mln. eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Sodrai“ paskelbus, kad jau rimčiau imsis savo skolininkių, per mėnesį Lietuvos įmonių skolos šiai įstaigai susitraukė daugiau kaip 52 mln. eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-26 17:50

Lietuvos įmonių kreditingumo riziką vertinančios tarptautinės įmonės „Creditreform Lietuva“ specialistai išanalizavo Lietuvos ūkio subjektų skolą „Sodrai“ spalio 17 d., arba iškart po to, kai baigėsi laikas susimokėti socialinio draudimo mokesčius, ir palygino su mėnesio senumo informacija.

Gauta informacija leidžia teigti, kad „Sodra“ iš tikrųjų ėmėsi veiksmų prieš skolininkus arba, kad patys skolininkai, nelaukdami aktyvių „Sodros“ veiksmų, pasistengė kiek įmanoma padengti savo skolas. Taip pat akivaizdu, kad jau formuojasi grupė įmonių, kurių skolos „Sodrai“ ne juda, o toliau kaupiasi. Tai liudija ir tai, kad mažėjant bendrai skolai ir skolininkų skaičiui, vidutinė skolos „Sodrai“ suma, tenkanti vienai skolingai įmonei, auga.

Vertinant atskiras ūkio šakas, vidutinė skola kopė į viršų kone visuose sektoriuose, pavyzdžiui, statybose augimas, palyginti su rugsėju, siekė 1 956,94 euro, transporte ir saugojime – 2 049,40 euro, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veikloje – 2 755,71 euro, didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje – 770,64 euro.

Daugiausiai – net 17 906,86 euro – vidutinė skolininkių skola šoko finansinėje ir draudimo veikloje.

Pajudėjo ir atidėtos skolos. Jei rugpjūčio 16 d. atidėtų skolų suma siekė 112,6 mln. eurų, tai po dviejų mėnesių liko 83,7 mln. eurų. Sumažėjo tiek skolininkių (nuo 4188 iki 3617), tiek vienam skolininkui tenkanti vidutinė skola (nuo 26 880,36 iki 23 135,46 euro).

Tačiau nagrinėjant atskiras ūkio šakas matyti, kad kai kuriose jų išaugo skolos vidurkis. Labiausiai „pasižymėjo“ žemės ūkio (+4 117,31 eurp), statybos (+854,66 euro), nekilnojamojo turto operacijų (+605,20 euro) sektoriai. Bendra atidėtų skolų suma beveik visuose sektoriuose, išskyrus žemės ūkį, traukėsi.

„Įvertinant situaciją rinkoje ir rinkos dalyvių nuotaikas, galima prognozuoti, kad skolų „Sodrai“ mažėjimas tęsis ir toliau, tačiau mažėjimo tempai dėl menkstančių piniginių srautų skolininkių sąskaitose bus mažesni („Sodra“ tiesiog neturės ko nurašyti iš skolininko sąskaitos), o vidutinė skola gali ir toliau augti, nes dalis skolininkių jau nebesugebės ne tik mokėti einamųjų mokesčių, bet ir aptarnauti jau esamų įsiskolinimų.

Tai – tiesus kelias į bankrotą.

Prognozuojama, kad aktyviausio bankrotų skaičiaus augimo turėtume sulaukti statybų, maitinimo bei apgyvendinimo sektoriuose, taip pat ten, kur siūlomos paslaugos ar prekės, be kurių gyventojai gali apsieiti ir kurių sąskaita jau pradėjo mažinti savo išlaidas – juk jau prasidėjo itin didelėmis kainomis gąsdinantis šildymo sezonas,“ – reziumuoja „Creditreform Lietuva“ direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.