Net mirti tapo brangiau: gerokai pakilo paminklų kainos, kiti tam skiria ir 10 tūkst. eurų Naujausia mada – prabangūs ir paauksuoti paminklai

Infliacija neaplenkė ir paminklų kapams gamintojų. Pasak šio sektoriaus atstovų, paminklai kai kur brango net iki 40 proc., tačiau tai – ne pabaiga, kadangi toliau kyla betono, geležies, kuro, elektros kainos.

Paminklai kai kur brango net iki 40 proc., tačiau gali brangti ir dar daugiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paminklai kai kur brango net iki 40 proc., tačiau gali brangti ir dar daugiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paminklai kai kur brango net iki 40 proc., tačiau gali brangti ir dar daugiau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Paminklai kai kur brango net iki 40 proc., tačiau gali brangti ir dar daugiau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Paminklai kai kur brango net iki 40 proc., tačiau gali brangti ir dar daugiau.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Paminklai kai kur brango net iki 40 proc., tačiau gali brangti ir dar daugiau.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Paminklai kai kur brango net iki 40 proc., tačiau gali brangti ir dar daugiau.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Paminklai kai kur brango net iki 40 proc., tačiau gali brangti ir dar daugiau.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 12, 2022, 1:05 PM, atnaujinta Nov 12, 2022, 6:18 PM

Skiriasi kainos

Įmonės „Brada“, užsiimančios paminklų, kapaviečių plokščių, antkapių gamyba, direktorius Gintaras Bradauskas aiškino, kad paminklų kainos šiuo metu gali kainuoti nuo 200 iki 2 tūkst. eurų.

„Bet paminklai dažniausiai, kiek pastebėjau iš praktikos, yra gaminami pagal užsakymą, žmonės nori kažko individualaus. Paminklo statymas vis tiek kainuoja nemažus pinigus, tai norisi kažko išskirtinio. Tad kainos – individualios“, – portalui lrytas.lt pabrėžė G.Bradauskas.

Granito apdirbimo įmonės „Žybartuva“ direktorius Andžej Orlovskij išvardijo, nuo ko priklauso, kiek kainuos paminklas.

„Paminklo kaina visų pirma priklauso nuo paminklo formos, išmatavimų, storio, dizaino – kuo paprastesnis, tuo pigesnis. Stačiakampiai paminklai yra pigesni, sudėtingesnio dizaino – brangesni. Žinoma, kainos priklauso ir nuo žaliavos. Visa kapavietė gali būti įrengta už 1 tūkst. ar 1,5 tūkst. eurų, bet gali kainuoti ir 10 tūkst. eurų“, – tvirtino jis.

Kainą lemia ir kapavietės vieta. Didmiesčiuose paminklą pastatyti kainuos pigiau.

„Įsivaizduokite: kažkur tolimesniame kaime Ukmergės rajone gyvena močiutė su seneliu, jiems reikia įrengti kapavietę. Ar jiems važiuoti į Vilnių? Tikrai ne. Jie važiuos į rajoną. O ten gyvenantys pardavėjai tuo naudojasi. Tiek raidės, tiek apdirbimas rajone yra brangiau. Paradoksas: kitą kartą yra pigiau Vilniuje užsakyti paminklą ir vežti į rajoną“, – kalbėjo Įmonės „Brada“ direktorius.

Klientų neišgąsdino

Tiesa, paminklų kainos, lyginant su pernai metais, išaugo nuo 10 iki net 40 proc. Tą lemia pabrangusi elektra, žaliavos.

„Pas mus pabrango gal 10 proc. Akmuo gal ir pabrango, sąnaudos irgi, bet, kiek įmanoma, mes tas kainas sugėrėme. Tačiau nuo rudens pradėjo didėti elektros kainos, tai pavasarį paminklų kainos didės daugiau nei 10 proc.

Tikrai pabrangs, negali būti, kad nepabrangs, nes pabrango viskas paminklų statyme: betonas, armatūra, geležis, kuras, elektra. Mes nebeturėsime resursų sugerti kainų. Paminklai nuo rudens, kiek girdėjau, kitose įmonėse brangsta nuo 30 iki 40 proc.“, – aiškino G.Bradauskas.

„Nuolat brangsta žaliavos, elektros kaina, darbo užmokesčio sąnaudos. Paminklų gamybos savikaina išaugusi, palyginti su praėjusiais metais“, – antrino A.Orlovskij.

Vis dėlto pabrangę paminklai neturėjo įtakos klientų pasirinkimui, tvirtino sektoriaus atstovai.

„Paminklo gamyba ir kapavietės įrengimas yra vienakartis dalykas. Žmonės stengiasi investuoti į tą vietą kažkokią pinigų sumą, kad vėliau ateity nereikėtų remontuoti. Žmonės žiūri į priekį. Negali kažkas gero, kokybiško kainuoti pigiai – taip neįmanoma. Jeigu kokia nors įmonė įdės mažiau cemento, amatūros, tai bus pigiau, bet ar geriau?“ – šnekėjo G.Bradauskas.

Auksinės raidės ir prabanga

Madą ir tendencijas šiais laikais dažniausiai diktuoja praktiškumas ir racionalumas.

„Jeigu tu skalda užpildysi kapavietę kapinėse, kuriose auga pušys, kaip tu išrinksi spyglius iš tos skaldos? Kitose kapinėse, kur nėra medžių, gali užpilti skalda. Visi stengiasi padaryti taip, kad būtų racionalu, praktiška, reikalautų mažiau laiko“, – pabrėžė G.Bradauskas.

Tendencijas lemti gali ir tradicijos ar kaina. Vis rečiau žmonės ant paminklų nori vaizduoti mirusiojo portretą.

„Paminkle svarbiausia vardas, pavardė ir kažkoks religinis simbolis. Žmogaus atvaizdui reikia vietos, paminklas turi būti didesnis, atitinkamai ir brangesnis.

Jeigu tu iškalei tėvo portretą, tu turi galvoti, kad ateity reikės iškalti ir motinos portretą. Ar to reikia? Nelabai. Viskas remiasi į kainą. Nebent yra tradicijos, pvz., krašte, kur yra daugiau lenkų, žmonės daugiau linkę prie portretų, šventųjų paveikslų. Bet ir čia jų mažėja“, – apibendrino G.Bradauskas.

Naujausia mada – prabangūs, net paauksuoti paminklai.

„Iš tikrųjų, šiuo metu žmonės stengiasi, kad paminklas išsiskirtų iš kitų. Vieniems svarbu paprastumas, kitiems svarbu prabangumas, kad paminklas atrodytų ir solidžiai, ir prabangiai. Šiemet daugėja graviravimo su paauksavimu, t. y. išgraviruotos raidės padengiamos 24 karatų auksu“, – pasakojo A.Orlovskij.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.