Pandemija atslūgo – dabar farmacijos kompanijos lenktyniauja kurdamos ypatingu vadinamą preparatą

Skiepai nuo koronaviruso kai kam sukrovė milijardus, tačiau pandemija, regis, atslūgo. Todėl farmacijos kompanijos lenktyniauja kurdamos ypatingu vadinamą preparatą.

Pasaulio farmacijos kompanijos negaili investicijų naujiems vaistams.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Pasaulio farmacijos kompanijos negaili investicijų naujiems vaistams.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Pasaulio farmacijos kompanijos negaili investicijų naujiems vaistams.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Pasaulio farmacijos kompanijos negaili investicijų naujiems vaistams.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 13, 2022, 3:40 PM

Farmacininkų Šventasis Gralis – taip vadinami vaistai nuo Alzheimerio ligos, kuriuos mėgina kurti stambiausios šio sektoriaus kompanijos.

Smegenų nervinių ląstelių mirtimi pasižyminti liga, nuo kurios kenčia daugiau nei 50 mln. pasaulio gyventojų, iki šiol laikoma neišgydoma. Bet mokslininkai jau kelis dešimtmečius ieško, kokie preparatai galėtų ją bent pristabdyti ar palengvinti simptomus.

Daugelis tyrimų žlugo, o juos finansavusios kompanijos investicijas turėjo nurašyti į nuostolius. Nepaisant to, eksperimentas tęsiamas, o jo pabaiga, atrodo, ne taip toli. Farmacininkams tai kvepia dešimtimis milijardų eurų.

Smūgiai. JAV kompanija „Biogen“ dar 2021 metais sukūrė vaistus nuo Alzheimerio ligos ir netgi gavo leidimą juos naudoti Amerikoje. Tačiau įmonės vadovas Michaelas Vounatsonas sėkme džiaugėsi neilgai.

JAV pasipiktinimą sukėlė gydymo „Adulhem“ pavadintu preparatu kaina – 56 tūkst. dolerių (maždaug tiek pat eurų). O Europoje šie vaistai tiesiog nebuvo patvirtinti suabejojus jų poveikiu.

Kompanija pranešė, kad po tokių smūgių M.Vounatsonas atsistatydins, kai tik bus rastas jo įpėdinis. Praėjo 6 mėnesiai, bet direktorius – vis dar savo poste. Ir greičiausiai jame išliks. Mat „Biogen“ kartu su Japonijos kompanija „Eisai“ sukūrė dar vieną preparatą „Lecanemab“, kurio trečiasis tyrimų etapas buvo sėkmingas.

Po 18 mėnesių ligoniai, kurie gavo šio preparato, parodė daug geresnius protinius gebėjimus nei vartoję placebą. Paskelbus tokią naujieną per rugsėjį „Biogen“ akcijos pakilo net 60 proc.

Konkurentai. Jau lapkritį savo tyrimų rezultatus turi paskelbti Šveicarijos „Roche“, kurianti Alzheimerio ligai gydyti skirtą vaistą „Gantenerumab“. Tam investuota labai daug laiko ir pinigų.

„Veikliųjų medžiagų nuo kai kurių ligų, pavyzdžiui, Alzheimerio, kūrimas yra didžiulė rizika. Tačiau pastaraisiais metais mes daug išmokome, o poreikis yra milžiniškas“, – aiškino Šveicarijos kompanijos generalinis direktorius Severinas Schwanas.

Jis kitų metų pavasarį ketina atsisveikinti su įmone ir norėtų, kad naujojo preparato pristatymas būtų paskutinis akordas.

Tuo metu JAV bendrovė „Eli Lilly“ kol kas atlieka bandymus tik su pacientais, kuriems diagnozuota ankstyva ligos stadija. Tačiau jau pernai JAV federalinė vaistų agentūra priskyrė jos sukurtą medžiagą proveržio terapijos kategorijai, o tai reiškia, kad vaistą būtų galima patvirtinti daug greičiau nei įprastai.

Pinigai. Kaip parodė „Biogen“ pavyzdys, vaistai nuo Alzheimerio ligos greičiausiai bus itin brangūs. Todėl, jei jie būtų patvirtinti daugumoje valstybių, gamintojams tektų įtikinėti vyriausybes, kad jos kompensuotų bent dalį preparatų kainos. Priešingu atveju tokie medikamentai bus įperkami labai nedaugeliui. O sergančiųjų šia liga, kaip prognozuoja Pasaulio sveikatos organizacija, visoje planetoje iki 2050 metų gali būti beveik 140 milijonų.

Todėl „Bloomberg“ analitikai apskaičiavo, kad vaistų nuo Alzheimerio ligos rinka verta 70 mlrd. dolerių. Ir tai vien Amerikoje bei Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?