Britų sveikatos apsaugos tarnyba susiduria su precedento neturinčia krize, neapsikentę slaugytojai skelbia streiką

Jungtinės Karalystės Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnyba (NHS) susiduria su precedento neturinčia krize: rekordiškai ilgas laukimo laikas, darbuotojų trūkumas, finansinės spragos, o dabar dar ir slaugytojų streikas dėl darbo užmokesčio.

 Slaugytojų streikas – naujausia britų sveikatos priežiūros paslaugų krizė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Slaugytojų streikas – naujausia britų sveikatos priežiūros paslaugų krizė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2022, 7:52 AM, atnaujinta Nov 25, 2022, 8:21 AM

Karališkasis slaugos koledžas penktadienį paskelbė, kad kitą mėnesį dauguma JK slaugytojų dvi dienas streikuos dėl darbo užmokesčio – tai bus pirmoji tokia profsąjungos akcija per visą jos 106 metų gyvavimo istoriją.

Kol šalis kenčia nuo užsitęsusios recesijos, besiartinančio žiemos ligų sezono fone kylantis slaugytojų nepasitenkinimas labai mylimoje, bet su sunkumais susiduriančioje įstaigoje tik sustiprina šalyje tvyrančias niūrias nuotaikas.

„Slaugos darbuotojams jau gana to, kad jie laikomi savaime suprantamu dalyku, užtenka mažo darbo užmokesčio ir nesaugaus darbuotojų skaičiaus, užtenka to, kad negalime suteikti pacientams tokios priežiūros, kokios jie nusipelno“, – sakė koledžo vadovas Patas Cullenas.

Matthew Tayloras, NHS konfederacijos, atstovaujančios tarnyboms Anglijoje ir Velse, vadovas teigė, kad pirminės priežiūros poreikis „pasiekė aukštumas“.

„Nepaisant puikių NHS darbuotojų pastangų, laukimo laiko standartai blogėja, o žiemos mėnesiai, panašu, bus labai niūrūs ir rekordiškai įtempti“, – neseniai sakė jis.

Gydymo laukia rekordinis skaičius žmonių – 7,1 mln. gyventojų. Tuo metu tyrimai, įprastinė ir skubi pagalba stipriai vėluoja.

Onkologinių ligų priežiūros specialistas Richardas Sullivanas teigė, kad dėl nepakankamos diagnozės „trūksta“ maždaug 14 tūkst. prostatos vėžio atvejų fiksavimo ir gydymo, o maždaug vienas iš 18 atvejų laukia ilgiau nei metus.

„Uždarote savo sveikatos sistemą... dėl to didžiulis skaičius žmonių pereis į kitą stadiją, kur jų vėžys bus labiau pažengęs“, – pridūrė jis.

„Mums tai įkyrėjo“

„Esame pavargę. Mums tai įkyrėjo. Mums reikia didesnio atlyginimo dabar, kad galėtume pragyventi“, – pareiškė vienos Londono ligoninės vyresnioji slaugytoja Ameera, dalyvausianti streike.

Penktadienį buvo paskelbtos pirmojo per 106 metus JK slaugytojų sąjungos streiko datos, organizacijos lyderiams ir sveikatos priežiūros darbuotojams skundžiantis pervargimu nuo per didelio darbo krūvio, darbuotojų trūkumu, žemu darbo užmokesčiu ir pragyvenimo išlaidų krize.

„Mes nesirinkome protesto veiksmų lengva ranka, – sakė Ameera, paprašiusi neatskleisti jos pavardės. – Bandome derėtis, bet niekaip kitaip to išspręsti negalime.“

Visuomenė ir politikai gyrė gydytojus ir slaugytojus už jų pastangas COVID-19 krizės metu. Tačiau kai kurie darbuotojai tuomet sumokėjo didžiausią įmanomą kainą, pasakojo Ameera.

„Keletas mano kolegų mirė nuo COVID“, – naujienų agentūrai AFP teigė slaugytoja.

„Jie turi šeimas ir savo gyvenimą paskyrė darbui NHS, ir už ką? Tik tam, kad vyriausybė ir pasaulis mums plotų?“ – retoriškai klausė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.