Prekybos tinklai dar svarsto, ką darys toliau ir ar seks „Maximos“ pėdomis dėl elektroninių cigarečių

Lietuvoje veikiantys didieji prekybos tinklai dar neketina sekti „Maximos“ pavyzdžiu ir stabdyti prekybą elektroninėmis cigaretėmis bei šalinti jas iš pardavimo. Dėl pokyčių cigarečių ir tabako gaminių pardavimo klausimu, prekybos tinklų nuomonės irgi išlieka neutralios. Tačiau, kol kas parduotuvės taikytis prie draudimo nuo 2025 metų viešai eksponuoti šias prekes nesiruošia ir palieka šį klausimą ateičiai.

Lietuvoje veikiantys didieji prekybos tinklai dar neketina sekti „Maximos“ pavyzdžiu.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvoje veikiantys didieji prekybos tinklai dar neketina sekti „Maximos“ pavyzdžiu.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvoje veikiantys didieji prekybos tinklai dar neketina sekti „Maximos“ pavyzdžiu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvoje veikiantys didieji prekybos tinklai dar neketina sekti „Maximos“ pavyzdžiu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Žygimantas Šilobritas

2022-11-27 14:46

Prekybos tinklo „Iki Lietuva“ administracija komentuoja, kad elektroninės cigaretės, rūkalai ir su jais asocijuojami gaminiai „Iki“ parduotuvėse bent jau artimiausiu metu liks. Anot jų, kas bus daroma tiek su elektroniniais, tiek tabako pagrindo rūkalais yra problema ateičiai.

„Šiuos klausimus tik pradėsime spręsti ir ieškoti sprendimų būdų“, – Eltai tvirtino prekybos tinklo administracija.

Problemos šiuo metu nemato ir 2025 pokyčiams nesiruošia ir tinklas „Lidl Lietuva“. Anot „Lidl Lietuva“ atstovės ryšiams su visuomene Linos Skersytės, prekybos tinklas niekada nepardavinėjo elektroninių cigarečių, tad nebuvo paveiktas draudimo prekiauti elektroninėmis cigaretėmis turinčiomis ne tabako kvapus ir visuomenės diskusijų dėl jų ženklinimo. Kas bus daroma su tabako gaminiais, dar neapsvarstyta.

„Elektroninėmis cigaretėmis neprekiaujame. Jokių kitų sprendimų dėl tabako gaminių prekybos nesame priėmę“, – tikino L. Skersytė.

„Maxima“ iš prekybos pašalino elektronines cigaretes, bet prekyba tabako gaminiais toliau vyks

„Maximos“ atstovai, paklausti dėl to, kas paskatino sprendimą šalinti elektroninės cigaretes iš prekybos, pakartojo jau anksčiau pasisakymuose ir žinutėse visuomenei paminėtą teiginį, kad jos dažnai žymimos neteisingai, neįtraukiant visų vartojamų kvapiųjų medžiagų. Būtent tokių medžiagų naudojimas reiškia, kad šios prekės neatitinka Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo apribojimų. Tai neigiamai atsiliepė klientams ir neatitiko aukštų prekių ženklinimo standartų kurių laikosi prekybos tinklas.

„Keliame aukščiausius reikalavimus prekių saugumui, kokybei ir jų ženklinimui. Laikomės teisės aktais numatyto reguliavimo ir to paties tikimės iš savo tiekėjų. Sprendimą nebeprekiauti elektroninėmis cigaretėmis priėmėme reaguodami į visuomenėje kilusias diskusijas dėl jų ženklinimo, kuris galimai klaidina pirkėjus“, – tvirtino „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas.

„Maxima“ Pirkimų departamento direktorius pažymėjo, kad nors elektroninės cigaretės buvo pašalintos iš prekybos, tabako gaminiai iš prekybos nebus pašalinti. Bet „Maxima“ neprieštarauja Seimo sprendimams laikytis numatytų pokyčių tabako prekių pardavime po 2025 metų.

„Prekybą cigaretėmis ir kitais tabako gaminiais ir toliau vykdysime, besąlygiškai laikydamiesi visų numatytų Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo reikalavimų“, – komentavo M. Tilmantas.

ELTA primena, kad „Maxima“ antradienį paskelbė, kad iš prekybos išimamas visas elektroninių cigarečių asortimentas. Sprendimas priimtas reaguojant į visuomenėje kilusias diskusijas dėl elektroninių cigarečių ženklinimo, kuris galimai klaidina pirkėjus. Galiojusi tiekimo sutartis numatė tiekėjo įsipareigojimą užtikrinti, kad parduodami nikotino gaminiai ir informacija apie juos atitinka teisės aktų reikalavimus.

Taip pat, Seimas ketvirtadienį priėmė dar 2019 metais registruotas Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas. Buvo įteisintos specializuotos rūkalų, įskaitant elektronines cigaretes, parduotuvės arba skyriai – jie pradės veikti nuo 2025 metų, o įprastose parduotuvėse nebebus galima viešai demonstruoti rūkalų ir jų aksesuarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.