Europos Komisija 2021 m. numato rekordinį PVM atotrūkio mažėjimą Lietuvoje

Lietuvos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) atotrūkio pokytį įvertinusi Europos Komisija pastebi, kad 2021 metais jis mažėjo labiausiai per visą skaičiavimo laikotarpį, praneša Finansų ministerija.

PVM atotrūkiu vadinamas skirtumas tarp PVM, kurį apskaičiavo ir sumokėjo įmonė, ir Valstybinės mokesčių inspekcijos tai įmonei apskaičiuotos mokėtinos sumos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
PVM atotrūkiu vadinamas skirtumas tarp PVM, kurį apskaičiavo ir sumokėjo įmonė, ir Valstybinės mokesčių inspekcijos tai įmonei apskaičiuotos mokėtinos sumos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 3:11 PM

Tokia išvada pateikta EK Socialinių ir ekonominių tyrimo centro (CASE) ataskaitoje apie PVM atotrūkį Europos Sąjungos (ES) šalyse.

Anot finansų ministrės Gintarės Skaistės, prie laipsniško PVM atotrūkio mažėjimo Lietuvoje prisidėjo tiek augantis pasitikėjimas valstybe ir didėjantis mokesčių mokėtojų sąmoningumas, tiek ir nuoseklus administratoriaus darbas, užkardant mokestinius pažeidimus realiu laiku.

„PVM atotrūkio mažėjimas Lietuvoje rodo, jog pasitikėjimas valstybe auga – žmonės ir verslas vis labiau linkę skaidriai mokėti mokesčius. Prie to prisideda ir pastarųjų metų šokų – nuo pandemijos iki energijos kainų šuolio – patirtis, kai sąžiningai mokesčius mokantys verslai sudėtingu metu gali tikėtis ištiestos valstybės pagalbos rankos, kai mokesčiai sugrįžta subsidijų forma“, – pranešime cituojama ministrė.

EK tyrimo duomenimis, 2020 metais PVM atotrūkis Lietuvoje sudarė 19,3 proc. ir lyginant su 2019 metais sumažėjo 1,6 procentinio punkto, o 2021 metais mažėjimas – 14,3 proc., t.y. 5 procentiniais punktais, lyginant su 2020 metais.

Tokio masto prognozuojamą sumažėjimą EK už 2021 metus skelbia atsižvelgdama į duomenų patikimumą bei sumažėjimo reikšmingumą tik ypatingą pažangą demonstruojančioms šalims.

Galutinis vertinimas dėl 2021 metų bus paskelbtas kitų metų EK ataskaitoje.

PVM atotrūkiu vadinamas skirtumas tarp PVM, kurį apskaičiavo ir sumokėjo įmonė, ir Valstybinės mokesčių inspekcijos tai įmonei apskaičiuotos mokėtinos sumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.