G. Nausėda ES sankcijų Rusijai pakete pasigenda vienos kompanijos: laušime, nenurimsime

Prezidentas Gitanas Nausėda tikina nesąs labai laimingas dėl 10-ojo Europos Sąjungos (ES) sankcijų paketo Rusijai. Pasak jo, Rusija keldama labai konkretų pavojų branduoliniams objektams Ukrainoje negali likti be pasekmių ir į sankcionuojamų kompanijų sąrašą turi būti įtraukta „Rosatom“.

G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2023, 2:05 PM

„Taip, ir dabar nesu labai laimingas dėl paskutiniojo sankcijų paketo. Gerai, kad jis gimė praktiškai sulig karo metinėmis, bet mes visą laiką pabrėždavome, tai ką daro Rusija branduolinės energijos srityje destabilizuodama ir keldama labai konkretų pavojų branduoliniams objektams Ukrainoje, tai negali likti be pasekmių“, – antradienį Palangoje žurnalistams teigė G. Nausėda.

Šalies vadovas pažymėjo, kad kol kas „Rosatom“ į sankcionuojamų kompanijų sąrašą nepavyko įtraukti dėl „labai konkrečių valstybių interesų“, bet G. Nausėda tikisi „pralaužti“ šį klausimą būsimuose paketuose.

„Mažiausiai ką mes galime padaryti, tai įtraukti į sankcionuojamų kompanijų sąrašą „Rosatom“ ir į asmenų sąrašą „Rosatomo“ vadovus. Dėl labai konkrečių valstybių, labai konkrečių interesų, iki šiol to nepavyko padaryti. Laušime toliau, bus ir 11, ir 12 paketas“, – sakė prezidentas.

„Laušime, nenurimsime, būsime tie, kurie drums viešąją tvarką Europos Sąjungoje, bet privalome tai daryti, nes niekas kitas už mus to nepadarys“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad naujasis sankcijų paketas buvo papildytas išplečiant sąrašą subjektų, kuriems yra taikomos sankcijos, į jį papildomai įtraukiant daugiau kaip 100 asmenų ir įmonių.

Su dešimtuoju sankcijų paketu įvedami prekybos apribojimai Rusijai sukels 11 mlrd. eurų vertės ekonominės žalos, didžiausią dėmesį skiriant draudimui eksportuoti ypatingos svarbos technologines ir pramonines prekes, tokias kaip elektronika, specializuotos transporto priemonės, mašinų dalys, sunkvežimių ir reaktyvinių variklių atsarginės dalys bei statybų sektoriuje naudojamos prekės, pavyzdžiui, antenos ar kranai, taip pat tam tikri retieji mineralai.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis apgailestauja, kad priėmus 10-ąjį sankcijų paketą Rusijai, nepavyko sankcionuoti „Rosatom“. Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, šeštadienį patvirtintos naujos sankcijos Rusijai yra dar vienas „nedidelis ir užtrukęs žingsnis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.