Į protestuojančių ūkininkų su traktoriais koloną įsikišo policija

Vienas iš protestuotojų Kelmės rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Martynas Puidokas penktadienį feisbuke pasidalijo vaizdo įrašais, kuriuose užfiksavo didžiules automobilių spūstis ties Kryžkalniu. Jas suformavo vos judantys traktoriai. Taip ūkininkai reiškė pyktį dėl valdžios veiksmų.

Vienas iš protestuotojų ūkininkas Martynas Puidokas penktadienį feisbuke pasidalijo vaizdo įrašais, kuriuose užfiksavo didžiules automobilių spūstis ties Kryžkalniu.<br>Lrytas.lt koliažas.
Vienas iš protestuotojų ūkininkas Martynas Puidokas penktadienį feisbuke pasidalijo vaizdo įrašais, kuriuose užfiksavo didžiules automobilių spūstis ties Kryžkalniu.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2023, 3:51 PM, atnaujinta Mar 24, 2023, 4:54 PM

„Esu prie Kryžkalnio. Panašu, kad tai mitingo tęsinys, žemdirbių pyktis dėl žemės ūkio politikos. Mums spjaunama į veidą, tyčiojamasi iš mūsų.

Vakar į mitingą premjerė nesiteikė ateiti, turėjo patys žemdirbiai eiti, o rezultatų, kaip matome, nelabai yra.

Nežinau, kas bus toliau. Žemdirbiai yra pateikę daugybę pasiūlymų, bet į juos neatsižvelgiama. Galbūt tai padės?“ – kėlė klausimą M.Puidokas, įrašą paskelbęs apie 15 val.

Kaip jis teigė įraše, žemdirbiai darosi vis piktesni, tad toks jų poelgis keliuose – vykdomos politikos pasekmė.

Tačiau viskas užtruko ne tiek ir ilgai. Kaip portalui lrytas.lt teigė M.Puidokas, policija atvažiavo netikėtai greitai ir spūstį išsklaidė, šis ūkininkų protestas turėjo baigtis.

Kiek prieš 17 val. policija pranešė, jog eismas prie Kryžkalnio atnaujintas.

Penktadienį Žemės ūkio ministerija (ŽUM) patikslino anksčiau paskelbtą išmokų pieno gamintojams tvarką – paramą ketinama skirti ūkininkams, kurie šių metų sausį–kovą už litrą pieno gavo mažiau nei 35 centus.

Primename, kad nuo metų pradžios ženkliai kritus žaliavinio pieno kainoms, vyksta ūkininkų protestai – pienas buvo pilamas į laukus, dalinamas gyventojams. Tokios akcijos keliskart vyko prie ŽŪM, Vyriausybės.

Įtampai sumažinti ministerija praėjusį antradienį pasiūlė skirti 37–38 eurų paramą už laikomą karvę – iš viso šiai trumpalaikei priemonei numatoma skirti 8 mln. eurų. Dar anksčiau ŽŪM pristatė ilgalaikių priemonių paketą, kuris taip pat sulaukė kritikos, rašo ELTA.

Savaitės pradžioje ES žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje Briuselyje dalyvavo K. Navickas. Kur, kartu su Latvijos ministru Didziu Šmitu, prašė už žemės ūkį atsakingo komisaro Januszo Wojciechowskio iš ES Žemės ūkio sektoriaus krizių rezervo suteikti po 18,6 mln. eurų paramos per ketvirtį – kol pieno supirkimo kainos normalizuosis.

Pasak ministerijos, Lietuvos ir Latvijos poziciją palaiko dalis kitų šalių.

Kaip antradienį parlamentarams aiškino I. Šimonytė, vadinamoji „pieno krizė“ kilo, nes po labai aukštų kainų 2022 m., dalis pasaulinių maisto kainų staigiai sumažėjo. Tuo metu Lietuvos pieno sektoriuje labai didelė superkamo pieno dalis naudojama eksportuojamai produkcijai pagaminti, todėl pramonės įmonės, siekdamos išlaikyti savo konkurencingumą tarptautinėje rinkoje, sumažino supirkimo kainas ūkininkams, kurių derybinė galia mažiausia.

Pieno supirkimo kainos pastaruoju metu krenta ne tik Lietuvoje, bet ir Europos Sąjungoje. Išankstiniais Europos Komisijos duomenimis, sausį ir vasarį vidutinė pieno supirkimo kaina Bendrijoje mažėjo atitinkamai 3,5 proc. ir 2,7 proc., nusileisdama žemiau 55 centų už kilogramą ribos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.