Europos Komisija paskelbė pirmąjį kvietimą bendrovėms bendrai pirkti dujas

Antradienį Europos Komisija (EK) paskelbė pirmąjį kvietimą Europos bendrovėms bendrai pirkti dujas.

Antradienį Europos Komisija (EK) paskelbė pirmąjį kvietimą Europos bendrovėms bendrai pirkti dujas.<br>D.Umbraso nuotr.
Antradienį Europos Komisija (EK) paskelbė pirmąjį kvietimą Europos bendrovėms bendrai pirkti dujas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-25 17:33

Registruotos bendrovės per mechanizmą „AggregateEU“ iki gegužės 2 d. turi užregistruoti savo dujų pirkimo poreikius ir pasirengti bendram dujų pirkimui ES lygmeniu. Kai bus pateikti atskirų bendrovių prašymai, reikalaujami kiekiai bus susumuoti ir bus paskelbtas konkursas pasaulinėje rinkoje, pažymima EK pranešime.

Kaip pranešime nurodo EK, tai svarbus ES pasirengimo kitai žiemai etapas, per kurį koordinuotai ir laiku bus pripildomos dujų saugyklos, pasinaudojant kolektyvine įtaka rinkoje ir derantis dėl geresnių kainų su tarptautiniais tiekėjais.

„Šiandien žengtas svarbus žingsnis siekiant bendrą dujų pirkimą ES lygmeniu paversti realybe. Energetikos krizė parodė, kad ES veikia geriau, kai veikia vieningai ir solidariai. Leisdamas ES bendrovėms telkti dujų paklausą, „AgregateEU“ padės pasinaudoti Sąjungos ekonominiu svoriu ir užsitikrinti pakankamą dujų kiekį mūsų saugyklose, kad galėtume saugiai gyventi kitą žiemą.

Taip pat svarbu padėti atkurti visus ES energijai imlios pramonės gamybos pajėgumus, sprendžiant aukštų energijos kainų problemą, nes tai labai padeda didinti mūsų bendrą konkurencingumą“, – sakė už institucijų ryšius ir perspektyvas atsakingas EK pirmininkės pavaduotojas Marošas Šefčovičius.

EK nurodo, kad kai panaudojant mechanizmą „AggregateEU“ kolektyvinė Europos paklausa bus suderinta su tarptautinių dujų tiekėjų pasiūlymais, dalyvaujančios bendrovės pradės derybas su tiekėjais dėl dujų pirkimo ir tiekimo sutarčių sąlygų. Europos Komisija derybose nedalyvaus. Tikimasi, kad pirmosios pirkimo sutartys bus sudarytos iki vasaros.

Kitus 12 mėnesių konkursai bus rengiami reguliariai, kas du mėnesius. Bendrovės vis dar turi galimybę prisijungti prie mechanizmo „AggregateEU“. Iki šiol užsiregistravo 76 bendrovės, o kitos šiuo metu registruojasi. Be to, 11 bendrovių yra pasirengusios teikti paslaugas kaip pagrindinis pirkėjas arba atstovas, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Valstybės narės įsipareigojo į paklausos telkimo procesą įtraukti ne mažiau kaip 15 proc. savo nacionalinių dujų laikymo tikslų, t. y. apie 13,5 mlrd. kubinių metrų dujų per metus, praneša EK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.