Investavimo legendai C. Icahnui meta rimtus kaltinimus – kaltina sukūrus finansų piramidę

Jau ne vieną audrą finansų pasaulyje sukėlusi kompanija „Hindenburg Research“ surado dar vieną auką – vieną žymiausių Jungtinių Valstijų investuotojų Carlą Icahną, kurį kaltina sukūrus finansų piramidę.

C.Icahnui pastaruoju metu mesti rimti kaltinimai.<br>„Scanpix“ nuotr.
C.Icahnui pastaruoju metu mesti rimti kaltinimai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Vieną žymiausių Jungtinių Valstijų investuotojų Carlą Icahną kaltina sukūrus finansų piramidę.<br>Frederick Warren/Unsplash.com nuotr.
Vieną žymiausių Jungtinių Valstijų investuotojų Carlą Icahną kaltina sukūrus finansų piramidę.<br>Frederick Warren/Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 7, 2023, 10:54 AM

87 metų C.Icahnas yra tikra Volstrito legenda. Jau daugelį dešimtmečių jis garsėja kaip agresyvus investuotojas, verčiantis įsigytas įmones imtis atitinkamų veiksmų, kad už akcijas būtų galima uždirbti kaip įmanoma daugiau pelno.

„Kai kurie žmonės praturtėja gilindamiesi į dirbtinį intelektą. Aš uždirbu pinigus naudodamasis prigimtiniu kvailumu“, – tokia yra viena žymiausių C.Icahno frazių. Nepaneigsi, kad jam sekasi, – asmeninis jo turtas vertinamas apie 10 mlrd. dolerių, bet kur kas daugiau investuotojų lėšų valdo jo kompanijos.

Šiuo metu pagrindinį C.Icahno portfelį sudaro automobilių detalių gamintojo „Dana“, informacinių sprendimų įmonės „Xerox“ ir jo paties įkurtos investicinės kompanijos „Icahn Enterprises“ (IE) akcijos.

Kaltinimai

Būtent dėl pastarosios įmonės ir kilo skandalas. „Hindenburg Research“ tvirtina, kad IE holdingo padaliniai pervertinti bemaž 75 procentais, o per pastaruosius metus buvo vėjais paleistos milžiniškos sumos: neva nuostoliai investuojant į akcijų kainų kilimą siekė 471 mln., o į kritimą – dar 272 mln. dolerių.

Be to, kaip teigia „Hinderburg Research“, IE turi labai daug skolų, o tai tampa rimtu galvos skausmu augant palūkanoms. Taip pat esą pats kompanijos įkūrėjas nuostolių negali padengti iš asmeninio turto, nes net 85 proc. jo sudaro IE akcijos.

Tačiau sunkiausias kaltinimas mestas dėl dividendų, kuriuos „Icahn Enterprises“ nuo 2014 metų padidino tris kartus.

Tvirtinama, jog dividendų išmokėjimas neatitinka investicijų pelno ir srautų. „Naujų investuotojų pinigai buvo panaudoti tam, kad būtų sumokėta ankstesniems“, – teigiama tyrimo ataskaitoje. Kitaip tariant, tai gali būti finansų piramidės schema.

Pats C.Icahnas, suprantama, visa tai neigia.

„Vienintelis šios ataskaitos tikslas yra gauti pelno iš trumpalaikių sandorių, kuris uždirbamas IE investuotojų sąskaita“, – tvirtinama viešame pranešime.

Tiesą sakant, „Hindenburg Research“ neslepia, kad uždirba pinigų iš trumpalaikių sandorių.

Ši įmonė turėjo IE akcijų ir jas trumpam laikotarpiui pardavė tikėdamasi, kad tuo paseks daugiau investuotojų, o kritus kainai bus galima atpirkti atpigusias akcijas. Taktika pasiteisino – nuo ataskaitos paskelbimo per kelias dienas IE akcijų kaina sumažėjo penktadaliu.

Istorija

Tačiau „Hindenburg Research“ tyrimai nekart yra pasitvirtinę. Prieš keletą metų įmonės analitikai pradėjo akylai tyrinėti elektra varomus sunkvežimius ketinusios gaminti ir gausybę investicijų pritraukusios kompanijos „Nikola“, kuri žadėjo mesti pirštinę Elono Musko bendrovei „Tesla“, veiklą.

Daug žadėjusio startuolio dokumentuose tyrėjai surado daug netikslumų, tačiau akivaizdžiausia apgavystė buvo užfiksuota pačios „Nikola“ reklaminiame vaizdo įraše, kuriame buvo giriamasi pažanga konstruojant 18 ašių ekologišką vilkiką. Paaiškėjo, kad filmuojant jis pats nevažiavo, – tiesiog buvo paleistas nuo kalno.

Po šios „Hindenburg Research“ paskelbtos žinios JAV vertybinių popierių ir biržų komisija pradėjo patikrinimą, investuotojai ėmė atsiiminėti pinigus, tuo metu „Nikola“ įkūrėjas Trevoras Miltonas gavo šaukimą stoti prieš prisiekusiųjų teismą.

Praėjusių metų spalį T.Miltonas buvo pripažintas kaltu dėl investuotojų apgavystės ir tiesos neatitinkančių teiginių apie kompanijos kuriamą elektra arba vandeniliu varomą sunkvežimį. Pati „Nikola“ dar 2021 metais sutiko sumokėti 125 mln. dolerių (dabar – 115 mln. eurų) baudą.

Šįmet „Hindenburg Research“ paskelbė, kad Indijos turtuolio Gautamo Adani kontroliuojama kompanija „Adani Enterprises“ sukčiavo, taikė neteisingą apskaitą ir manipuliavo rinka.

Oficialūs kaltinimai indui kol kas nepateikti, tačiau investuotojų nuosprendis buvo griežtas – akcijų kainos smarkiai krito. Kaip ir paties G.Adani turtas: pernai jis buvo patekęs į „Forbes“ milijardierių klubo dešimtuką su 90 mlrd. dolerių, bet dabar, valdydamas jau mažiau nei 50 mlrd. dolerių, yra 24-ojoje vietoje.

Sąjungininkas

Tačiau viena yra mesti iššūkį startuoliui ar indui, o kas kita – investavimo legendai C.Icahnui, kuris netgi dirbo kaip specialusis JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas.

„Hindenburg Research“ šioje kovoje jau rado ir sąjungininką: kitas investuotojas ir rizikos kapitalo fondo „Pershing Square Capital“ vadovas Billas Ackmanas socialiniame tinkle pasidalijo ataskaita apie galimas IE aferas ir paskelbė, kad ji iš esmės yra teisinga.

Tiesa, šie turtuoliai jau seniai nelabai mėgsta vienas kito. Tiksliau, nuo 2013 m., kai jie susirėmė dėl maisto papildų gamintojo „Herbalife“ akcijų: C.Icahnas lažinosi, kad jų kaina kils, o B.Ackmanas – priešingai.

Pastarasis tuomet savo varžovą viešai išvadino melagiu, o C.Icahnas atsikirto niekada neinvestuosiantis į B.Ackmano veiklą, net jei jis būtų paskutinis žmogus planetoje.

Dėl teisybės derėtų priminti, kad „Herbalife“ akcijų kaina šiuo metu yra panaši į buvusią prieš dešimtmetį, kai vyko šis konfliktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.