Kinijos užsienio reikalų ministras įspėja ES dėl baudžiamųjų priemonių kinų įmonėms

Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas įspėjo Europos Sąjungą (ES) dėl sankcijų kinų įmonėms, kurios planuojamos rengiant naujas baudžiamąsias priemones Rusijai. Kinija tokiu atveju „griežtai reaguos, kad apgintų teisėtus mūsų šalies ir įmonių interesus“, – sakė Qin Gangas antradienį Berlyne bendroje su Vokietijos užsienio reikalų ministre Annalena Baerbock spaudos konferencijoje. „Įprasti ekonominiai mainai“ tarp Kinijos ir ES esą „negali būti politizuojami“.

Qin Gangas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Qin Gangas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas įspėjo Europos Sąjungą (ES) dėl sankcijų kinų įmonėms.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas įspėjo Europos Sąjungą (ES) dėl sankcijų kinų įmonėms.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasa Strimaitytė

2023-05-09 17:10

Europos Komisijos siūlomas priemonių prieš Rusiją paketas, AFP informacija, numato, kad pirmą kartą sankcijos dėl Ukrainos karo paveiktų ir įmones iš Kinijos ir Honkongo. Aštuonios įmonės kaltinamos eksportuojančios į Rusiją dvejopo naudojimo prekes, kurios gali būti naudojamos ir civiliniams, ir kariniams tikslams.

„Mes netiekiame ginklų krizių šalims ar krizių regionams“, – Berlyne pabrėžė ministras. Kinija esą turi savo įstatymus, reguliuojančius dvejopo naudojimo prekių eksportą. Jo vyriausybė griežtai atmeta „vienašališkas sankcijas Kinijai“, – sakė Qin Gangas.

A. Baerbock nenorėjo detalizuoti planuojamo vienuoliktojo sankcijų Rusijai paketo, nes ES konsultacijos esą dar tęsiasi. Tačiau ji pabrėžė, kad ES sankcijos Maskvai negali būti apeinamos. „Ypač kritiškai vertintina, jei Rusijos ginkluotės bendrovės gauna karui svarbių prekių“, – sakė A. Baerbock ir pridūrė: „Tačiau mes tikimės, kad visos šalys, įskaitant Kiniją, šia prasme atitinkamai paveiks savo bendroves.“

Per maždaug valandą trukusią spaudos konferenciją dar kartą išryškėjo Vokietijos ir Kinijos pozicijų skirtumai dėl karo Ukrainoje. A. Baerbock griežtai kritikavo Rusijos atakas ir pareikalavo išvesti iš Ukrainos rusų dalinius. Kinijos ministras tuo tarpu vengė kaltinimų.

Qin Gangas sakė: „Kinijos pozicija dėl Ukrainos krizės yra visiškai nuosekli: mes raginame visas puses nutraukti karą ir pradėti taikias derybas“. Kinija esą „nenori pilti alyvos į ugnį“. Vieno žurnalisto paklaustas, ar Kinija smerkia rusų atakas prieš civilinius taikinius Ukrainoje, ministras išsisukinėjo.

A. Baerbock tuo tarpu paragino Kiniją pasinaudoti savo įtaka ir spausti Rusiją nutraukti atakas. Ji šiame kontekste citavo Pietų Afrikos Nobelio taikos premijos laureatą Desmondą Tutu: „Neutralumas reiškia stojimą agresoriaus pusėn“. Todėl Vokietijos vyriausybės pagrindinis principas yra „aiškiai parodyti, kad esame aukos pusėje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.