Tiekėjai pirmajame bendrame ES pirkimo konkurse pasiūlė 13,4 mlrd. kubinių metrų dujų

Pirmajame bendrame dujų pirkimo konkurse Europos Sąjunga pritraukė pasiūlymų dėl daugiau kaip 13,4 mlrd. kubinių metrų dujų, praneša Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Pirmajame bendrame dujų pirkimo konkurse Europos Sąjunga pritraukė pasiūlymų dėl daugiau kaip 13,4 mlrd. kubinių metrų dujų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmajame bendrame dujų pirkimo konkurse Europos Sąjunga pritraukė pasiūlymų dėl daugiau kaip 13,4 mlrd. kubinių metrų dujų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 5:38 PM

Antradienį Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius spaudos konferencijoje paskelbė apie sėkmingus pirmojo tarptautinio konkurso dėl bendro ES dujų pirkimo rezultatus.

Panaudojant savo bendrą ekonominį svorį, ES pavyko pritraukti 25 tiekimo bendrovių pasiūlymus dėl daugiau kaip 13,4 mlrd. kubinių metrų dujų, o tai viršijo 11,6 mlrd. kub. m bendrą paklausą, kurią ES bendrovės nurodė pasitelkdamos neseniai sukurtą mechanizmą „AggregateEU“.

Paslaugų teikėjas „Prisma“ jau suvedė tarptautinius tiekėjus su Europos klientais sistemoje „AggregateEU“ dėl bendro 10,9 mlrd. kub. m dujų kiekio. Tai apima 8,7 mlrd. kub. m dujų dujotiekiu ir 2,2 mlrd. kub. m SGD.

Dabar ES bendrovės galės tiesiogiai, nedalyvaujant EK, derėtis su tiekimo bendrovėmis dėl tiekimo sutarčių sąlygų.

M. Šefčovičius sakė, kad tai itin didelė mažiau nei prieš penkis mėnesius sukurtos priemonės sėkmė.

„EK atliko telkėjo ir tarpininko vaidmenį, o dabar atitinkamos šalys turi sudaryti susitarimus. Tai yra naudinga visoms pusėms“, – sakė jis.

Šiuo būdu remiamos ES valstybių narių pastangos įvykdyti įsipareigojimus dėl dujų atsargų kitai žiemai, kartu stiprinant mūsų bendrą energetinį saugumą konkurencingomis kainomis. Iki metų pabaigos kas du mėnesius bus skelbiami kiti konkursai. Artimiausias konkursas turėtų būti paskelbtas antroje birželio pusėje.

Paklausos telkimas ir bendras pirkimas yra pavyzdinė ES energijos pirkimo platformos, sukurtos siekiant diversifikuoti ES dujų tiekimą po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą ir Europa bendrai nusprendė nutraukti savo priklausomybę nuo iš Rusijos importuojamo iškastinio kuro, iniciatyva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.