Kartu su sirgaliais po Kauno kavines vaikščiojo ir inspektoriai: per specialius patikrinimus fiksavo kalną pažeidimų

Kol Kaune dirbančių kavinių darbuotojai savaitgalį plušo aptarnaudami milžinišką kiekį krepšinio sirgalių, atvykusių stebėti „Žalgirio“ arenoje vykusių Eurolygos finalo ketverto varžybų, nesiilsėjo ir tarnybos. Klientų pilnas kavines tikrino ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), ir Valstybinė darbo inspekcija (VDI), ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Tiesa, ne veltui – fiksavo ne vieną pažeidimą.

Eurolygos finalo ketverto varžybos Kauno „Žalgirio“ arenoje vyko gegužės 19–21 d.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eurolygos finalo ketverto varžybos Kauno „Žalgirio“ arenoje vyko gegužės 19–21 d.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eurolygos finalo ketverto varžybos Kauno „Žalgirio“ arenoje vyko gegužės 19–21 d.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eurolygos finalo ketverto varžybos Kauno „Žalgirio“ arenoje vyko gegužės 19–21 d.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-23 18:03

Eurolygos finalo ketverto varžybos Kauno „Žalgirio“ arenoje vyko gegužės 19–21 d. Šalia esantys barai ir kavinės sulaukė klientų antplūdžio, dirbta pastiprintomis pajėgomis.

Visgi kartu su sirgaliais po maitinimo įstaigas vaikščiojo ir įvairūs inspektoriai, tikrinę, ar nepadaryta pažeidimų.

Intensyviai savaitgalį darbavosi VDI. Gegužės 20 d., šeštadienį, septyni inspektoriai iš viso atliko 23 patikrinimus. Nustatyti penki galimai nelegaliai dirbę asmenys, keturi pažeidimai dėl Lietuvoje dirbančių užsieniečių. Nustatyta ir darbo, poilsio laiko pažeidimų.

VDI nemano, kad sudarė kavinių darbuotojams papildomos naštos ir taip darbingą dieną.

„Matome, kad patikrinimai buvo reikalingi, turime gana gerą rezultatą. Kai tikrinamas ūkio subjektas dirba be pažeidimų, papildomos naštos verslui tikrai nesudarome, tikrinimų metu prisitaikėme, kantriai laukėme būtinos informacijos tikrinimui atlikti“, – portalui lrytas.lt sakė inspekcijos atstovai.

Kavines tikrino ir VMVT, inspektoriai dirbo penktadienį ir šeštadienį.

„Patikrinimai vyko didžiausio svečių ir kauniečių sulaukusiose Rotušės aikštės ir Vilniaus gatvės viešojo maitinimo įmonėse. Per dvi dienas VMVT inspektoriai patikrino šešiolika kavinių, restoranų.

Viešojo maitinimo sektorius vertinamas kaip vienas iš rizikingesnių. Įvertinę didelio žmonių antplūdžio Eurolygos finalo metu maisto įstaigose, prisidėjome prie bendro tarpinstitucinio kavinių ir restoranų patikrinimų“, – komentavo tarnybos atstovai.

VMVT patikrinimų metu vertino subjektų patalpų atitiktį higienos reikalavimas, maisto produktų atsekamumą, žaliavų kokybę, žaliavų ir patiekalų laikymo sąlygas, temperatūrinį režimą ir kt.

Nustatyti mažareikšmiai pažeidimai.

„Kavinių, restoranų veikla patikrinimo metu nebuvo trikdoma, pretenzijų nebuvo sulaukta“, – pridūrė VMVT atstovai.

Ar kavinėse nedaroma pažeidimų, savaitgalį vertino ir VMI. Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Ligita Brazlauskienė portalui lrytas.lt tikino, kad VMI praėjusį savaitgalį maitinimo įstaigose atliko 27 patikrinimus.

„Jų metu nustatė 20 pažeidimų, dažniausiai susijusių su pajamų neapskaitymu: septyniais atvejais vengta išduoti fiskalinį kasos aparato kvitą, devynis kartus nustatytas grynųjų pinigų neatitikimas kasoje“, – tikino ji.

L.Brazlauskienė pridūrė, kad viešojo maitinimo sektoriuje VMI patikrinimus savaitgaliais rengia nuolat.

„Tai yra įprasta VMI praktika, kadangi išaugus klientų srautui maitinimo įstaigose, padidėja ir pajamų neapskaitymo rizika, padaugėja nelegalaus darbo atvejų. Apsilankymų maitinimo įstaigose savaitgaliais tikslas – užtikrinti, jog apskaitant pajamas būtų laikomasi reikalavimų.

Tačiau masinių renginių metu, kai darbo krūvis yra padidėjęs ir norint kuo mažiau trukdyti verslininkus, VMI vis dažniau renkasi alternatyvius operatyviems patikrinimams – prevencinius veiksmus“, – teigė L.Brazlauskienė.

Pasak jos, neretai VMI tiesiog susisiekia su renginių organizatoriais ir prekybininkais ir dar iki renginio primena jiems apie tai, kaip tinkamai turi būti apskaitomos pajamos, kokie leidimai privalomi ir panašiai.

„Ateityje šias prevencines priemones esame numatę taikyti aktyviau“, – tikino Kontrolės departamento direktorė.

Pasipiktino inspektoriais

Tokiu inspekcijų dėmesiu kai kurie išties pasipiktino – esą kavinių darbuotojai ir taip vos spėjo atlaikyti tokį kiekį lankytojų, tad inspektoriai elgiasi nesupratingai.

Vienas iš pasipiktinusių – aktorius Andrius Žiurauskas.

„Noriu didžiuotis, bet gėda! Kaune finalo ketvertas, Kaunas ūžia! Padavėjai surinks gyvenimo žingsnių per dieną rekordą. Visi stengiasi, kaip gali, reprezentuoja miestą, šalį, o kadangi tokie dalykai ne kasdien, tai visi šlapi iki gumytės. Ir aš negaliu patikėti, kad tokią užimtą dieną, kai restoranų žmonės žino, kad laiko parūkyti bus tik ryt, Kauno restoranus lanko VMI! Jūs rimtai?“ – pirmadienį feisbuke skelbė jis.

A.Žiurauskas pasakojo pats priėjęs prie inspektorių ir sakęs, kad šiandien tikrinti kavines – ne laikas.

„Ir jie žino, kad galėtų ateiti kitą savaitę, kai viskas aprims. Bet ne!“ – piktinosi jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.