D. Maikštėnas: Lietuva gali būti pirmoji ES šalis, kuri turės visą energetinę ekosistemą paremtą atsinaujinančiais ištekliais

„Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas tvirtina, kad Lietuva yra gerai padariusi namų darbus ir sparčiai juda kurdama šiuolaikišką energetinę ekosistemą. Pasak jo, mūsų šalis gali tapti viena pirmųjų Europos Sąjungoje (ES), kuri turės visą energetinę ekosistemą, paremtą atsinaujinančiais ištekliais.

Darius Maikštėnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Darius Maikštėnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 9:23 PM

„Bus (Lietuva – ELTA) ne tik tarp Baltijos šalių, bet ir visame regione labai svarbus žaidėjas. Matome, kad Lietuva gali būti viena tarp pirmųjų arba pirmoji šalis Europos Sąjungoje, kuri turės ne 70, 80, o 100 proc. visą energetinę ekosistemą, paremtą atsinaujinančiais ištekliais. Manau, kad tą galima pasiekti apie 2030 m. arba truputėlį po 2030 m.“, – trečiadienį Delfi televizijai teigė D. Maikštėnas.

„Kadangi neturime senųjų technologijų, pagreitis ir potencialas rinkos yra labai geras, išvystyti didelės apimties jūrinę energetiką, žemyninę energetiką, taip pat papildomai vystant ir energijos balansavimo įrenginius“, – pažymėjo jis.

D. Maikštėnas tikino, kad Lietuva šiuo metu yra vienareikšmiška lyderė Baltijos šalyse pagal pagreitį vystant atsinaujinančią, tiek jūrinę, tiek žemyninę energetiką bei technologijų vystymą. Taip pat, anot jo, šalis neturi „praeities girnapusių“, kurios būdingos aplinkinėms rinkoms.

„Toliau Lietuvoje, manau, labai sparčiai vystysis didelės ir mažesnės apimties baterijų diegimas tam, kad sukurti atsinaujinančią energiją, pasaugoti trumpuoju periodu. Lietuva ir visas regionas ateityje taip pat turi galimybę išvystyti didelės apimties sintetinio kuro gamybą, panaudojant žalią energiją ir gaminant žalio vandenilio pagrindu dideles apimtis kuro eksportuoti į centrinę Europą“, – sakė „Ignitis grupės“ vadovas.

„Esu tikras, kad Lietuva bus pavyzdinė šalis Europos Sąjungoje, kuri bus viena iš pirmųjų įvykdžiusių šią transformaciją ir talentai, kurie sukurs šią energetiką Lietuvoje bus paklausūs visoje ES vėliau“, – aiškino jis.

Galiausiai D. Maikštėnas akcentavo, kad centrinėje Europoje, ypač Vokietijoje, visada bus juntamas žaliosios energijos deficitas, o šiaurės Europos, Skandinavijos, Baltijos šalys bei iš dalies Portugalija ir Ispanija bus minėtos energijos srautų donorėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?