Atskleidė, kuriuose Vilniaus rajonuose pigiausi būstai: kainos dvigubai mažesnės nei centre

Pirkėjai, besirenkantys naujus namus, kelia didesnius lūkesčius nei tik keturios būsto sienos ir įrengimo kokybė, sako nekilnojamojo turto vystytojas. Pasak jo, vis didesnis gyventojų dėmesys kreipiamas ir į aplinką, kurioje planuojama pirkti butą. Savo ruožtu, statytojai turės skirti vis didesnes investicijas kiemo ir patogumų kūrimui.

Pirkėjai, besirenkantys naujus namus, kelia didesnius lūkesčius nei tik keturios būsto sienos ir įrengimo kokybė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirkėjai, besirenkantys naujus namus, kelia didesnius lūkesčius nei tik keturios būsto sienos ir įrengimo kokybė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 12:32 PM

Pasak Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Bonava Lietuva“ vadovo Remigijaus Pletero, gyventojai šalia namų esančias erdves laiko neatsiejama namų dalimi, todėl jų svarba tampa vis didesnė. Jo teigimu, poreikį didesniems patogumams šalia namų lemia vis labiau tankėjantys miestai.

„Aplinka ir sutvarkyti kiemai tampa labai svarbi būsto pasirinkimo dalis. Vis labiau vertinami šalia namų esantys patogumai – žaliosios erdvės, tvarkingas kiemas bei laiptinės, vaikų žaidimo aikštelės, parkavimo vietos. Tam nekilnojamojo turto vystytojai turės skirti vis didesnes investicijas“, – sako R.Pleteras.

Gyventojai ieško ekonominio būsto

Augant nekilnojamojo turto bankų palūkanų normoms ir esant ekonominiam neapibrėžtumui, gyventojų akys vis labiau krypsta į prieinamą – ekonominį būstą. Tai atskleidė metų pradžioje bendrovės „Bonava Lietuva“ užsakymu atlikta apklausa. 57 proc. sostinės gyventojų sako ketinantys šiais metais įsigyti pirmąjį nuosavą būstą.

R.Pletero teigimu, labiausiai prieinamomis kainomis būstai šiuo metu yra miegamuosiuose rajonuose, tokiuose kaip Fabijoniškės, Pašilaičiai, Pilaitė ar Bajorai. Pasak jo, būtent čia vis didėjant gyventojų skaičiui, didesnę vertę turi būstas, kuris gali užtikrinti papildomus patogumus, kurių šiuose rajonuose stinga.

„Prieinamas būstas nereiškia, kad žmonės ieško prastesnės kokybės ar mažiau patogumų turintį nekilnojamąjį turtą. Gyvenamojo būsto skirstymas yra susijęs su vieta, kur tas būstas yra. Tačiau vilniečiai, ieškodami pirmųjų namų, kreipia dėmesį ir į įprastus patogumus, kurių neretai tokiuose miegamuosiuose rajonuose trūksta – parkavimo vietos prieinamumas, vaikų žaidimo aikštelės daugiabučio kieme, žaliosios erdvės, uždara teritorija ar netoliese esantys pasivaikščiojimo takai“, – teigia „Bonava Lietuva“ vadovas.

Būstai su pilna apdaila

Kalbėdamas apie būsto pridėtinę vertę, R.Pleteras pabrėžia ir pilnai įrengtų butų privalumą. Nors nekilnojamojo turto didžiąją rinkos dalį užima būstai su daline apdaila, R.Pletero teigimu, gyventojai vis mažiau laiko yra linkę skirti namų įrengimui ir vis dažniau dairosi pilnai įrengtų butų.

„Tai atskleidžia ir tarp vilniečių atlikta apklausa. 70 proc. sostinės gyventojų, ieškančių būsto su visa apdaila, kaip svarbiausią priežastį nurodo galimybę greičiau įsikelti į naujus namus be papildomų statybos darbų. Tai tampa vis didesniu privalumu“, – sako jis.

R.Pletero teigimu, vienas iš esminių būsto su visa apdaila privalumų – paskolos gavimo klausimas. Gyventojai, įsigydami pilnai įrengtą būstą, gali gauti vieną paskolą ir nereikia papildomai skolintis apdailos darbams.

„Esant ekonominiam neapibrėžtumui, gyventojai nėra linkę imti daug paskolų, kurių palūkanų normos nėra pastovios“, – teigia „Bonava Lietuva“ vadovas.

Balandžio mėnesio duomenimis, centriniuose Vilniaus rajonuose naujos statybos name dviejų kambarių būsto su daline apdaila kvadratinis metras siekia nuo 3,8 iki 6,5 tūkst. eurų. Tuo tarpu gyvenamuosiuose rajonuose – nuo 2 iki 3 tūkst. eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.