Būsto rinkoje – laukti pokyčiai: mažėja tokių butų kaina

Pirmąjį šių metų ketvirtį fiksuotas nedidelis sovietmečiu statyto ir nerenovuoto būsto kainos kritimas, tačiau kito nekilnojamojo turto (NT) kaina išliko stabili. „Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas prognozuoja, kad ekonominio būsto kainos šiemet turėtų stabilizuotis.

NT rinka, nekilnojamasis turtas, dangoraižiai, biurai, komercinės patalpos, daugiaaukščiai pastatai, būstas, Vilnius, Šnipiškės<br>V.Balkūno nuotr.
NT rinka, nekilnojamasis turtas, dangoraižiai, biurai, komercinės patalpos, daugiaaukščiai pastatai, būstas, Vilnius, Šnipiškės<br>V.Balkūno nuotr.
NT rinka, nekilnojamasis turtas, būstas, daugiabutis, daugiabučiai, butai, Žirmūnai, laiptinė, gėlės<br>V.Balkūno nuotr.
NT rinka, nekilnojamasis turtas, būstas, daugiabutis, daugiabučiai, butai, Žirmūnai, laiptinė, gėlės<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 3, 2023, 10:35 AM, atnaujinta Jun 4, 2023, 9:01 AM

„Luminor“ banko nekilnojamojo turto rinkos apžvalga rodo, kad pirmąjį šių metų ketvirtį Vilniuje nekilnojamojo turto kainos žymiau nesikeitė, 5 proc. atpigo tik sovietmečiu statyti nerenovuoti butai. Jų kaina už kvadratinį metrą dabar siekia 1800–2300 eurų.

„Lietuvoje nekilnojamojo turto kainos stabilios, labiausiai sumažėjo ekonominės klasės būsto kaina. Tokią situaciją nulėmė tai, kad ekonominės klasės būsto pirkėjų padėtis dėl kylančių energijos, maisto prekių kainų, taip pat kylančių paskolų palūkanų pablogėjo, todėl jų galimybės įsigyti būstą sumažėjo. Tai nulėmė būtent šios rinkos dalies pokyčius, kai tuo metu kituose rinkos segmentuose didesnių kainų pokyčių nebuvo užfiksuota“, – sakė Ž. Mauricas.

Ekonominės klasės būsto rinkos susitraukimą rodo ir tai, kad „Luminor“ banke išduotos vidutinės būsto paskolos suma išaugo nuo 100 iki 113 tūkst. eurų, nors bendras būsto kainų indeksas reikšmingai nepakito nuo 2022 metų rugsėjo mėn.

„Tokie duomenys leidžia daryti prielaidą, kad dažniau perkamas brangesnis būstas, kurio pirkėjų taip smarkiai nepaveikė kylančios kainos ir didėjančios palūkanos. Reiškia, pigesnio būsto paklausa sumažėjo, dėl to šiek tiek sumažėjo ir jo kaina“, – sakė „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas.

Anot jo, vidurinės ir aukštesnės klasės būsto kainos ženkliau nepasikeitė, realiai daugiau kaip pusmetį kainos nedidėja.

Ž. Mauricas prognozuoja, kad kitą žiemą, lyginant su praėjusia, šildymo, elektros ir dujų kainos bus reikšmingai mažesnės, todėl tikėtina, kad išlaidos komunalinėms paslaugoms nebebus viena iš pagrindinių grėsmių gyventojų finansiniam stabilumui.

Mažėjančios energijos kainos taip pat mažins ir kitų prekių, pavyzdžiui, maisto, kainas, tad bendra infliacija tai pat reikšmingai sumažės. Mažėjanti infliacija taip pat turėtų lemti ir tai, kad šių metų antroje pusėje nustos kilti EURIBOR, o jau šių metų pabaigoje galbūt sulauksime ir palūkanų normų mažinimo.

„Situacija turėtų stabilizuotis, tie gyventojai, kuriuos pastaruoju metu stabdė nuolat augantis EURIBOR, greičiausiai priims sprendimus įsigyti nekilnojamąjį turtą, todėl reikšmingesnės NT kainų korekcijos, tikėtina, išvengsime“, – sakė „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų