Lrytas.lt žurnalistai turėjo išskirtinę galimybę savomis akimis pamatyti, kaip pasitelkus pačias moderniausias tehnologijas - modernią apšvietimo ir mikroklimato palaikymo sistemą - Lietuvoje auginamos pačios populiariausios ir kone ant kiekvieno stalo atsirandančios daržovės.
Šiltnamiuose – tikra vasara
Atvykus į netoliese Elektrėnų esantį „Kietaviškių gausa“ šiltnamių kompleksą mus pasitinka įmonės direktorius Mindaugas Pupienis ir nieko nelaukęs nusiveda aprodyti valdas, kurios – apie 20 hektarų.
Įėjus į šiltnamių kompleksą pasidaro kiek sunku kvėpuoti. Temperatūra juose, kaip paaiškina M.Pupienis, siekia apie 24 laipsnius, tačiau čia ypatingai drėgna, todėl ir 24 laipsniai jau pasirodo nemažai, ypač, kai lauke vėsoka.
„Tarp augalų yra kitaip, ten kitas mikroklimatas. Jie vėsinasi save ir žmogui ten tikrai vėsiau dirbti“, - sako direktorius.
Pirmojo šiltnamio ilgis, kuriame auginami agurkai ir į kurį mus nusiveda M.Pupienis yra 288 metrai, o plotis 80 metrų: „Iš viso čia – 2,3 hektaro agurkų“, - kad įsivaizduotumėme prieš akis iškilusios erdvės mastą paaiškina vyras, pridurdamas, kad iš viso modernių šiltnamių yra 10 hektarų.
Susižvalgę negalime nepaklausti ir kaip tokia šiluma čia išsilaiko žiemos metu.
„Turime keturis šilumos kontūrus, tad kompiuterių pagalba keliame temperatūrą ir ji išsilaiko. Viršuje yra speciali technika, kuri netgi priverstinai tirpdo sniegą, kad žiemą nebūtų daug sniego, kuris trukdo patekti šviesai“, - apie temperatūros palaikymą žiemą pasakoja vadovas.
Agurkai – per dvi su puse savaitės
Šiltnamiai aukšti – jų aukštis siekia 7,5 metro. Viskas vardan to, kad daržovės gautų daugiau saulės ir galėtų kuo labiau stiebtis į aukštį.
„Taip siekiama išgauti kuo geresnį apšvietimą natūraliomis sąlygomis. Derėjimas yra 50-70 proc. geresnis nei senuosiuose šiltnamiuose.
Šviesos lempos šiltnamyje uždegamos pagal poreikį, jei kompiuteris paskaičiuoja, kad trūksta šviesos – jungiamos lempos“, - apie moderniuosius šiltnamius kalba M.Pupienis.
Kalbant apie agurkus, čia jie auginami persodinant daigus, kuriuos įmonė importuoja iš Olandijos.
„Jei įprastai augindavome Lietuvoje du derlius, šiuose šiltnamiuose auginsime tris. Tai leidžia sukuriamas mikroklimatas, automatika, kompiuterija ir technologiškai modernus auginimas“, - sako jis.
„Pavyzdžiui, - aiškina vyras - jei šitie agurkai buvo pasodinti sausio 20 dieną, tai vasario 8 dieną pirmieji agurkai nukeliavo į prekybos tinklus. Dvi su puse savaitės – toks trumpas laikotarpis reikalingas išaugti agurkams nuo daigo iki vaisiaus.
„Jei kalbėtume apie sėklos pasėjimą – tai iki daigo jiems dar reikia maždaug trijų savaičių“,- apie rekordiškai trumpą agurkų auginimo laiką aiškina direktorius.
Tiesa, paklausus, kiek tokiam augimo laikui įtakos daro naudojami chemikalai, M.Pupienis tik nusijuokia: „Prieš kenkėjus kovoja kiti natūralūs kenkėjai, kurie minta tais negeraisiais. Stipriai kontroliuojame šį procesą, todėl tai leidžia augalui būti sveikesniam.“
Salotos – tarsi žalioje pievoje
Įėjus į salotų šiltnamį – sekundei viskas pasirodo tarsi žalia pieva, bet čia, matyt, įtakos tam padaro įdomus ir automatizuotas salotų auginimo mechanizmas.
Štai pačiame mechanizmo gale, o gal derėtų sakyti, priekyje, į kiekvieną vazonėlį yra įdedamos trys salotos sėklos. Laikui bėgant mechanizmas šiuos vazonėlius stumia vis arčiau šiltnamio darbuotojų, kurios nuiminėja derlių.
Jos kiekvieną salotų vazonėlį mikriai apžiūri ir sutvarko, kad šis būtų tinkamas tiekti į parduotuves.
Beje, paprastai salotos išauga per 28 dienas, o žiemą – per ilgesnį laiko tarpą – 32 dienas.
Trys daigai – 40 kilogramų
Štai įėję į pomidorų šiltnamį galime kiek atsipūsti, čia truputį vėsiau nei ten, kur auginami agurkai bei salotos.
„Šis kompleksas yra pats didžiausias, tai 288 metrų ilgio ir 195 metrų šiltnamio plotis. Tai beveik 56 tūkst. kvadratinių metrų, beveik 5,6 hektaro šiltnamis. Iš viso pomidorus auginame beveik 8 hektaruose žemės“, - sako M.Pupienis.
„Šitie pomidorai buvo pasėti per Kalėdas, – sako rodydamas pirštu – tai po dviejų su puse mėnesio jau atsiranda vaisiai“, - aiškina direktorius.
Tiesa, paklaustas ar pavyks konkuruoti su atvežtiniais pomidorais, vyras tik trauko pečius.
„Viskas priklausys nuo to, kaip derės. Kuo daugiau saulės bus, kuo mažiau papildomos šilumos reikės. Mes savo klimato sąlygų nepakeisime.
O jei Ispanijoje žiemą bus +18, tai pas mus tuo tarpu didžiąją produkto kainą sudarys elektra. Jei mus perkeltumėte į Ispaniją, kaina būtų ispaniška“, - lygina vadovas.
Kaip išduoda, paprastai per metus šiltnamyje užauginamas vienas pomidorų derlius.
„Tačiau jie yra pratęstos vegetacijos. Virkštis metų gale sieks apie 15-16 metrų, todėl jie pradedami sukti į šoną ir taip keliauja tolyn. Trys pasodinti pomidorų daigai per sezoną užaugina iki 40 kilogramų produkcijos“, - atskleidžia M.Pupienis.
Lietuviškuose šiltnamiuose – olandiškos kamanės
Vaikštant po pomidorų šiltnamį dėmesį atkreipia aplink zujančios kamanės, o netoliese pamatome ir jų namelį – kartoninę dėžutę.
Kaip paaiškėja, dabartiniuose pažangiuose daržovių šiltnamiuose augalų žiedų apdulkinimui yra naudojamos kamanės. Apdulkintų kekių žiedai užmezga daugiau vaisių ir garantuoja gausesnį daržovių derlių.
„Šiltnamiuose naudojame „Kopper“ firmos kamanes iš Olandijos. Jas vežamės specialiai pomidorų žiedų apdulkinimui, nes Lietuvoje tokių kamanių niekas neveisia. Viena kamanė padaro darbą, kurį paprastai atliktų 4 arba 5 bitės“, – paaiškina specialistas.
Keliolikos tokių darbščių šeimų pakanka visiems pomidorams apdulkinti. Paskaičiuota, kad hektarui žemės reikia apie penkių avilių kamanių, o vienas avilys dirba apie 8-12 savaičių.