Ukrainietei Lietuvoje turtus krauna dirbtinės eglutės

Kai prieš septynerius metus Yolana Slušnys-Lagodina atvyko gyventi į Lietuvą ir čia ėmėsi gaminti Kalėdų eglutes, sulaukė skeptiško aplinkinių požiūrio ir net atvirų pašaipų. Į Klaipėdos rajoną, kur įsikūrė su lietuviu sutuoktiniu ir naujagimiu sūnumi, moteris atsigabeno specialias stakles, pasiskolino pinigų iš draugų ir giminaičių, kad pradėtų nuosavą verslą. Daugelis tokį sprendimą jau prasidėjus ekonominei krizei palaikė tikra beprotybe.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Dec 13, 2013, 7:55 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:20 PM

Neištvėrusi sunkių išbandymų, šeima iširo, tačiau likusi viena darbšti mama nepasidavė, ir šiandien ji – klestinčios įmonės vadovė. Dirbtinės eglutės Lietuvoje kur kas populiaresnės už gyvas, tad verslininkė neabejoja, kad darbo jai nepritrūks dar ilgai. Lietuviai čia pagamintas eglutes greitai įvertino dėl gero kokybės ir kainos santykio.

Gargžduose esantys bendrovės „Klaipėdos eglė” sandėliai jau beveik visai ištuštėję – visus metus gamintos eglutės seniai išvežiotos į prekybos vietas, individualūs užsakymai taip pat įvykdyti. „Mūsų eglučių kai kuriuose didžiuosiuose prekybos centruose jau nebėra, kitąmet teks pagaminti daugiau”, - didėjančiais pardavimais džiaugėsi įmonės vadovė Yolana Slušnys-Lagodina.

Netikėjo ir draugai, ir bankai

Įmonės metinė apyvarta jau senokai viršijo 100 tūkst. litų ribą – būtent apie tokį rezultatą kadaise svajojo verslo naujokė. Prieš šešerius metus tai atrodė sunkiai pasiekiamas uždavinys. Nelengvą verslo pradžią moteris šiandien prisimena su šypsena, nors tada visai nebuvo linksma.

Į Lietuvą 2007-aisiais Yolana atvyko iš Anglijos, kur studijuodama susipažino su savo būsimu pirmuoju vyru lietuviu. Susituokusi jauna šeima netrukus apsisprendė įsikurti Lietuvoje. Tačiau statybose dirbusio vyro atlyginimo šeimai, kurioje jau krykštė kelių mėnesių kūdikis, neužteko. Jauna mama ryžosi padėti šeimai ir imtis veiklos, kuri padėtų išgyventi.

Lankydamasi pas tėvus Ukrainoje ji sužinojo, kad giminaitis užsidirba gamindamas kalėdines eglutes. Vyras papasakojo, kaip tai daroma, kokias stakles ir iš kur reikia atsivežti, kaip jas patobulinti. Yolana nepabijojo pati išbandyti, kaip įrenginiai veikia – stojo prie staklių ir ėmėsi fiziškai sunkaus bei daug kantrybės reikalaujančio darbo. Naktį iš dirbtuvių ji grįždavo tepaluotomis rankomis, tačiau išmoko gaminti eglutes.

Įrangai ir žaliavai pirkti pinigų teko skolintis iš draugų ir giminaičių, nes bankai esą netikėjo moters sukurtu verslo planu, manė, kad šis pasmerktas žlugti, tad paskolos nedavė.

Dirbtinės eglutės - lyg gyvos

„Man atvirai sakydavo – kiek tu jas gaminsi, kam jų reikia? Tau vis tiek nepasiseks“, - karčias akimirkas prisiminė moteris. Matydamas, kad verslas juda sunkiai ir girdėdamas aplinkinių pašaipas, Yolanos sutuoktinis neatlaikė – nusprendė vėl vykti į užsienį uždarbiauti. Šis išsiskyrimas šeimai buvo lemtingas – netrukus poros santykiai pašlijo, moteris liko viena su mažamečiu sūnumi ir milžiniškomis skolomis.

Tačiau apie tai, kad galbūt reikėtų mesti tai, ką pradėjo, Yolana nė karto nepagalvojo. „Į neviltį krenta tie, kas neturi ką veikti – aš neturėjau kada apie tai galvoti, dirbau dieną ir naktį“, - teigė ji.

Pirmąsias pačios pagamintas eglutes Yolana nedrąsiai nunešė į Klaipėdos Tilžės turgavietę. Pačios nuostabai dirbtiniai medeliai sulaukė nemažo pirkėjų dėmesio. Eglutės taip priminė gyvas, kad kai kurie žmonės net prašė leisti pauostyti šakelę, kad įsitikintų, jos šios atvežtos ne iš miško.

Parduotuvės atsivėrė ne iškart

Pamačiusi, kad eglutės lietuviams patinka, moteris su dar didesniu įkvėpimu ėmėsi darbo – užsakymų daugėjo, reikėjo suktis vis greičiau, ieškoti papildomų darbo rankų.

Dar vienu sunku barjeru tapo didieji prekybos tinklai. Su jaunąja verslininke, kuri tuo metu dar beveik nemokėjo lietuviškai, niekas nenorėjo kalbėtis: „Sakydavo – mes turime kiniškų, kam mums lietuviškos eglutės?“ Tačiau moters pasiūlymo vieno iš didžiųjų prekybos centrų vadybininkai neišmetė – po kurio laiko patys susisiekė su Yolana ir pasiūlė atvežti pirmąją eglučių partiją.

Moteris šypsosi prisiminusi, kad pirmasis užsakymas buvo 88 eglutės. Dabar tokį kiekį viena parduotuvė parduoda per savaitgalį.

Lietuvoje pagamintas kokybiškas, bet nebrangias eglutes pirkėjai greitai pamėgo – grąžinti savininkei neprireikė nė vienos, parduotos buvo visos. Greitai prekybininkai pastebėjo, kad lietuviai kur kas mieliau renkasi šias negu Kinijoje pagamintas dirbtines eglutes.

Parduoda ir internetu

„Iš savo darbuotojų reikalauju, kad medeliai būtų gaminami labai kokybiškai, pati prižiūriu visą procesą, nes žinau kiekvieną žingsnį, žinau, kaip eglutė turi atrodyti. Kai kurios kiniškos būna prastos kokybės, jų šakos lūžta vos pakabinus žaisliuką, o mes naudojame tvirtą metalą, kuris leidžia eglute džiaugtis tikrai ne vienerius metus“, - aiškino Yolana.

Kai įmonės „Klaipėdos eglė“ produkcija pradėjo prekiauti vienas prekybos tinklas, netrukus ir kiti jų panoro, patys ėmė ieškoti Klaipėdos rajone įsikūrusios verslininkės. Dabar bendrovė jau turi sutartis su visais didžiaisiais prekybos tinklais. Sėkmingai įsisuko ir prekyba internetu – virtualiai parduodama apie 30 proc. visos produkcijos.

Įmonės cechas įsikūręs Vaitelių soduose, Klaipėdoje rajone, sandėliai – Gargžduose. Tačiau sparčiai besiplečiantis verslas nebeišsitenka turimose patalpose, tad artimiausiuose planuose – naujos statybos. Bendrovė įsigijo komercinės paskirties žemės sklypą Lelių kaime, čia jau pavasarį pradės kilti naujas gamybinis kompleksas – ir gamyba, ir sandėliai įsikurs po vienu stogu.

Dirbtinės pigesnės

Pagrindinę žaliavą – spalvotą plastmasės plėvelę įmonė atsiveža iš Lenkijos, visos kitos medžiagos – lietuviškos. Ceche nuolat dirba 4-5 darbuotojai, tačiau kitąmet jų gali prireikti daugiau, nes šiuo metu gamyba sustabdyta, tad vasarą teks atsigriebti – gaminti net dviem pamainomis. Iki rudens būtina turėti paruoštus beveik visus užsakymus, nes paskutinėmis dienomis pagaminti eglučių žmonės tiesiog nesuspėtų. Per dieną vidutiniškai pagaminama nuo 15 Iki 30 medelių.

„Klaipėdos eglė“ gamina keturių rūšių medelius - nuo 60 cm iki 3 m aukščio. Populiariausios šiuo metu – 2,2 – 2,4 m aukščio dirbtinės pušaitės, už 2,2 m aukščio medelį prašoma 160 litų.

Eglučių kainos siekia nuo 15 iki 300 litų. Brangiausia – 3 m aukščio eglutė. Pirkėjai jau pastebėjo, kad bendrovės gaminamos eglutės daug pigesnės už kiniškas, kurių pilna prekybos centruose. Kai kurių kainos skiriasi net du kartus.

Surado naują meilę

Yolana atskleidė, jog kasmet stengiasi bent šiek tiek mažinti savo produkcijos kainas, jeigu užsakymų daugėja. Pirkėjams ji vis pasiūlo ir naujų gaminių – kalėdinių vainikų, dekoratyvinių varpelių, pakabinamų bumbulų. Visi jie pagaminti iš tų pačių medžiagų, kaip ir eglutės. Moteris sakė neketinanti imtis gaminti elektrinių girliandų, nors to neretai teiraujasi jos klientai.

Sėkmingai įsukusi nuosavą verslą, Yolana netrukus pasijuto dar laimingesnė – netikėtai sutiko naują meilę. Su Kęstučiu Lagodinu jiedu susituokė praėjusią vasarą, o kitąmet sulauks ir šeimos pagausėjimo. 30 metų Yolana džiaugiasi artėjančiomis maloniomis permainomis, tačiau visiškai atsitraukti nuo verslo neketina – darbšti moteris neįsivaizduoja savęs sėdinčios namie, jai svarbu, kad pačios sukurtas verslas ir toliau plėstųsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.