Pakaunės sodyboje dera ir egzotinių šalių vaisiai

Nektarinų, kivių sode gali nusiskinti ne tik Ispanijos ar kitų šiltųjų kraštų gyventojai. Šie vaisiai dera ir pakaunėje, gražiausioje Lapių miestelio sodyboje, kurią prižiūri virėja ir statybininkas.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Mar 15, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:01 AM

Zina ir Vytas Antanavičiai artėjant pavasariui stebi, kokias naujas dekoratyvinių ir sodo bei daržo augalų veisles pasiūlys selekcininkai ir prekybininkai.

Jų sodyboje auga ir vaisius veda įvairiausi augalai. Noru eksperimentuoti ir gražiau gyventi Kauno rajono Lapių miestelio gyventojai užkrėtė ir kaimynus.

Pernai Z. ir V.Antanavičių sodyba buvo pripažinta gražiausia Lapėse.

Pavyzdžiu užkrėtė kaimynus

Atvykus į Lapių miestelį ir pasukus į Upelio gatvę viena jos atkarpa iš tolo traukia akį. Palei gatvę auga ir aukštas privačių namų tvoras slepia kalninės pušys.

Kelias dešimtis jų prieš 10 metų pasodino vien Z. ir V.Antanavičiai. Kaimynai, pamatę gerą pavyzdį, netrukus taip pat užveisė šiuos medžius. Todėl dabar gatvė turi išskirtinį bruožą ir atrodo vieningai graži.

Lapių gyventojai ir toliau seka sodininkystei ir daržininkystei visą laisvalaikį skiriančios šeimos pavyzdžiu. Klausia patarimų, kaip užsiauginti įdomių, retų augalų.

Veda egzotiškus vaisius

„Kiek veislių augalų turime, neskaičiavome. Tačiau manau, kad auginame beveik viską, kas gali augti Lietuvoje“, – kukliai pasakojo sutuoktiniai.

Prieš 15 metų įsikūrę Lapėse virėja ir statybininkas savo rankomis ėmėsi formuoti sodybą ir veisti sodą, daržą, prižiūrėti šiltnamį. Tėvų pomėgiu užsikrėtė ir dukra, verslo administratorė Giedrė Jančauskienė, bei kiti šeimos nariai.

Dabar šeimos sode auga 40 medelių vyšnių sodas ir kiti įvairiausių veislių vaismedžiai.

Įdomiausia, kad pakaunėje pavyko užsiauginti nektarinų.

„Prieš 5 metus dovanų gavome sodinuką.

Pavasarį jis apsipila baltai violetiniais žiedais. Užpernai užderėjo pirmieji vaisiai. Jų buvo dešimt. Pernai jau keli kibirai“, – pasakojo V.Antanavičius.

Vyras tikino, kad pačių užaugintų nektarinų skonis niekuo nesiskiria nuo parduodamų parduotuvėse, tik vaisiai kiek mažesni.

„Šių vaisių paragavę kaimynai ir svečiai niekaip negali patikėti, kad nektarinai gali augti mūsų klimato sąlygomis“, – pasakojo Z.Antanavičienė.

Gardžiuojasi ir kiviais

Lapių gyventojai taip pat gardžiuojasi ir pačių užsiaugintais kiviais.

„Tai vijoklinis augalas, panašus į aktinidijas. Jis raizgosi ant grotelių, pritvirtintų prie namo sienos. Rudenį subrandina tikrus kivius. Vaisiai mažesni nei atvežtiniai, tačiau skoniu ir vertingomis medžiagomis niekuo nesiskiria nuo pirktinių“, – pasakojo šeimos ūkį mielai prižiūrinti G.Jančauskienė.

Kai žiemos būna šaltos, kivį šeima uždengia. Šiemet augalas puikiai peržiemojo be jokių apsaugos priemonių. Todėl Kauno rajono gyventojai tikina, kad šį iš pirmo žvilgsnio egzotišką augalą gali bandyti auginti kiekvienas norintis.

Sode pailsi nuo rūpesčių

Šeima sode augina ir miško gėrybes. Vienos jų – spanguolės.

„Spanguoles auginti visiškai nesudėtinga. Tai gali daryti visi. Svarbu, kad žemė būtų rūgšti, durpinga. Vasarą jas reikia dažnokai palaistyti ir laukti uogų“, – pasakojo Giedrė.

Darbšti šeima tikino, kad darbas sodyboje jiems yra atgaiva nuo kitų rūpesčių. „Nors informacijos apie sodininkystę ir daržininkystę gausu, smagiausia patiems eksperimentuoti ir stebėti, kokie retesni augalai gali augti ir pas mus“, – sakė V.Antanavičius.

Jau laikas sodinti

Danutė Manarkienė-Sodaitytė

Sodininkystės specialistė

„Egzotiškesni augalai vis labiau užkariauja mūsų sodus. Abrikosus, persikus, nektarinus, kitus šiltųjų kraštų augalus tiria sodininkystės institutai ir bando išvesti tokias veisles, kurios tiktų mūsų klimatui.

Sodinant tokius augalus, svarbu jiems parinkti deramą vietą. Reikia, kad medžiai augtų užuovėjoje, greta pastatų. Taip pat tokiems augalams nepatinka per drėgna žemė. Šiems vaismedžiams patinka neutralaus rūgštingumo dirvožemis.

Šį pavasarį daugybė sodininkų klausia, ar jau galima sodinti vaismedžius, nes yra įprasta, kad tai darome maždaug balandžio pabaigoje.

Šiemet pavasaris atėjo visu mėnesiu anksčiau. Todėl jei artimiausiu metu nebus šalnų, vaismedžius jau galite sodinti.

Įsigyjant medelį svarbiausia atkreipti dėmesį į jo šaknis. Tai tarsi namo pamatai. Jei šaknys sveikos ir stiprios, augalas turėtų prigyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.