„Verslo genas“: sugalvota ir sukurta Lietuvoje

„Viskas dar prieš akis“, – sako žmonės, kai tau – 25 metai. Baigta mokykla ir bakalauro studijos, seniai susiformavęs charakteris, aiškios pažiūros. Užmegztos svarbesnės pažintys, nubyrėję atsitiktiniai draugai, o tu gerai žinai: kas esi, ko nori, ką ketini nuveikti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-01 14:16, atnaujinta 2018-01-29 00:26

Valstybė, kurią visi kartu statome, netrukus irgi minės ketvirčio amžiaus sukaktį. Lietuva, atgimusi Kovo 11-ąją, kadaise sirgo vaikiškomis ligomis, patyrė sparčios brandos nepatogumų ir darė jaunatviškų klaidų. Per šiuos 25 metus ji nuėjo labai svarbią savo istorijos atkarpą.

Valstybė yra bendras joje gyvenančių, svajojančių ir kuriančių individų veiklos rezultatas. Kokia dabar yra mūsų šalis ir kokia ji bus ateityje, labai daug priklauso nuo verslo bendruomenės. Žmonių, įžvelgiančių galimybes ten, kur daugelis mato pavojų ir sunkumų. Planuojančių savo pačių ir savo vaikų ateitį ir drauge kuriančių geresnę aplinką visuomenei.

Koks tas lietuviškas verslas, kurio sėklos prieš tris dešimtmečius pabiro laukinės kapitalizmo laisvės dirvoje? Kuo jis skiriasi ir kuo panašus į vakarietiškąjį, o ką perėmė iš Rytų? Kaip jis keitėsi bręsdamas, prisitaikė keičiantis valdžioms, iškentė politines vėtras, mokesčių revoliuciją ir žiaurias akcijas?

25 metai – labai įdomus laiko tarpsnis ne tik žmogaus, bet ir jaunos valstybės gyvenime. Mes neturime kompanijų, kurios galėtų pasigirti kelių šimtų metų tradicijomis. Mūsų istorija – stebuklingas tautos atgimimas ir neįtikėtinas veržlumas vejantis tuos, kurie mus pralenkė puse šimtmečio, nes gyveno ir kūrė laisvėje.

Tai, ką padarė Lietuva per šį istorijos akimirksnį, galbūt kada nors bus irgi vadinama stebuklu. Tačiau mes, gyvenantys čia ir dabar, žinome: stebuklų nebūna, o tikslo pasiekia tik atkakliausieji.

Todėl artėjant valstybės jubiliejui („Lietuvos rytas“ 25-metį minės keliais mėnesiais anksčiau) pradedame šią įkvepiančių rašinių seriją apie mūsų šalies verslą ir verslininkus. Kodėl „Verslo genas“? Vienas šių rašinių tikslų – rasti bendrą vardiklį, varomąją jėgą. Tai, kas padėjo lietuviškam verslui išlikti sunkiausiais laikais, įveikti krizes, ieškoti naujų rinkų ir spręsti iššūkius. Tas verslumas, kuris jau seniai yra tapęs esmine ekonomikos sąvoka, viso šalies ūkio širdimi ir vienu svarbiausių ekonominiu ištekliumi.

Tai bus pasakojimai apie labai skirtingas įmones: ir koncernus, vienijančius tūkstančius darbuotojų, ir vidutines kompanijas, ir šeimų sukurtas bendroves. Vienija jas visas vienas paprastas ir kartu sudėtingas bruožas. Tai – mūsų šalies žmonių mintys, virtusios kūnu. Puikios, drąsios, o svarbiausia – įgyvendintos svajonės. Ne paveldėtos, nupirktos, importuotos, o vietinės. Tai, kas sugalvota ir sukurta Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.