Kanados turtuolio imperijoje „Statoil“ vardui vietos neliko

Kai Alainas Bouchardas 1980 metais savo mažoje parduotuvėje, Saint-Jerome miesto gatvės kampe, pardavinėjo cigaretes ir kitas smulkias prekes, nesvajojo, kad vieną dieną jo verslo imperija pasieks Šiaurės Europą. Ir tikrai neplanavo, kad iš ekspress tipo parduotuvių šoks į degalų prekybą.

A.Bouchardo kompanija paskelbė, kad „Statoil“ vardas išnyks iš degalinių tinklo.
A.Bouchardo kompanija paskelbė, kad „Statoil“ vardas išnyks iš degalinių tinklo.
„Statoil“ degalinės Europoje, taip pat ir Lietuvoje, virs „Circle K“
„Statoil“ degalinės Europoje, taip pat ir Lietuvoje, virs „Circle K“
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-09-24 14:15, atnaujinta 2017-10-14 03:24

Bet atsitiko būtent tai. Prieš trejus metus įsigijęs „Statoil“ degalų prekybos verslą, šią savaitę paskelbė ir dar apie didesnius pokyčius – „Statoil“ degalinių vardui Europoje dienos suskaičiuotos.

Tokiu pačiu pavadinimu degalinės Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, turės naują – „Circle K“ vardą. Amerikiečių vaikai parduotuvėse, pažymėtose šiuo vardu, išleidžia pirmuosius gyvenimo centus. Tačiau Europoje jis visiškai nežinomas.

Mažų parduotuvių karalienė

„Alimentation Couche-Tard Inc“ kompanijos įkūrėjas ir vadovas visada svajojo apie nedideles parduotuves, veikiančias nedidelėse gatvėse, ten kur dideli žmonių srautai.

Tai nieko panašaus į milžiniškus prekybos centrus. Mažose parduotuvėse pirkėjai visada užuks šio bei to įsigyti, o gerai išplėtus tinklą, galima veržtis ir į rinkas.

Panašiai taip mąstė A.Bouchardas. Ir jo svajonei buvo lemta išsipildyti – „Couche-Tard“ dabar yra viena didžiausių pasaulyje nedidelių parduotuvių tinklo savininkė, nusleidžianti tik „7Eleven“.

Tačiau A.Bouchardas parduotuvėmis neapsiribojo, ir 2012 metais nusprendė įsigyti „Statoil Fuel and Retail“, didžiausią Norvegijos pasididžiavimą. Valstybei priklausanti naftos kompanija kanadiečiui pardavė savo prekybos degalais verslą, tačiau dar trejus metus vardas degalinėse liko tas pats.

Vienas turtingiausių kanadiečių

Ekspertai 2012 metais svarstė, kaip Kanadoje ir JAV sėkmingai parduotuves valdančiam A.Bouchardui pavyks valdyti degalų prekybos verslą. Tiesa, praėjusių metų rugsėjį jis atsistatydino iš kompanijos vadovo posto. Tačiau savo verslą prižiūri akylai.

Kanadiečio imperijos rankose atsidūrė 2300 degalinių tinklas Skandinavijoje, Lenkijoje ir Baltijos šalyse. Negana to, kartu su paketu pateko 400 vilkikų, 50 milžiniškų sandėlių. Tokiam verslui suvaldyti reikėjo žinių, ir drąsos, nes konkurencija Europos degalų rinkoje yra milžiniška.

Negana to, „Statoil“ aptarnavo lėktuvus 85 skirtinguose oro uoste – užpildydavo degalais, o kur dar tepalų verslas su 750 skirtingų produktų.

„Statoil“ vardas europiečiams gerai žinomas, bent jau šiaurinėje kontinento dalyje. Tačiau amerikiečiai jį gali prisiminti tik nebent iš kelionių po Skandinaviją ar mūsų Lietuvą.

Visai kitaip su „Circle K“ prekiniu ženklu. Europoje apie tokį niekas negirdėjo,o štai Amerikoje ir Kanadoje parduotuvės su šiuo pavadinimu jau įgijo socialinės paskirties statusą.

„Vaikai ten praleidžia savo pirmuosius centus ir dolerius“, – pastebi „Financial Post“. A.Bouchardas šiandien patenka į turtingiausių Kanados gyventojų šimtuką, o jo turtas „Forbes“ vertinimu viršija tris milijardus JAV dolerių.

Bankrotas giliai sukrėtė

Tačiau turtuolio vaikystė nebuvo rožėmis klota. Alainas buvo dešimties, kai jo tėvas, kasybos ir konstrukcijų inžinierius prarado viskas pajamas, nes bankrutavo darbdavys. A.Bouchardas „Financial Post“ pasakojo, kaip jo tėvas su žmona ir šešiais vaikais turėjo keltis į vagonėlį Micoua kaime.

Skausmingas tėvo bankrotas giliai sukrėtė visą šeimą.

„Savo galvoje gyvenimą skirstau iki to įvykio ir po jo. – prisipažino verslininkas. – Kai mano tėvas dirbo ir uždirbo, motina vairavo kadilaką, o sekmadieniais eidavome valgyti ledų. Tai buvo smagus gyvenimas, tačiau viskas greitai pasikeitė. Mes valgėme prastas dešreles ir gėrėme pieną iš miltelių“.

Tėvo nesėkmė jaunąjį Alainą įkvėpė kurti savo verslą. Patogesnio ir sotesnio gyvenimo vizija jį skatino ryžtis drąsiems sprendimams.

„Mnao šeima po bankroto nebuvo turtinga. Aš iš tėvų nieko negaudavau. Todėl supratau, kad turiu pradėti savo verslą“, – pasakojo jis.

Priklauso 12 tūkstančių parduotuvių

Pirmąjį darbą parduotuvėje jis gavo 1968 metais. Tai buvo nedidelė parduotuvė gatvių sankirtoje.

Po gero dešimtmečio jis atidarė pirmąją savo parduotuvę O dabar prekybos tinklui priklauso daugiau nei 12 tūkstančių parduotuvių, o pelnas iki mokesčių ir amortizacijos siekia 1,3 milijardus JAV dolerių.

Daugelis amerikiečių ar kanadiečių, apsipirkdami „Mac's“ ar „Circle K“ parduotuvėse, net nežino, kam priklauso šie prekiniai ženklai. Atnaujintas „Circle K“ prekės ženklas pakeis dabartinius „Couche-Tard“ priklausančius „Circle K“, „Statoil“, „Mac“ bei „Kangaroo Express“ prekės ženklus, naudojamus JAV bei kitose valstybėse.

A.Bouchardas su nostalgija gali pasakoti, kaip jis susidomėjo prekybos verslu. Pirmajame darbe jo darbdavys guviam vaikiui leido paeksperimentuoti su prekėmis. „Aš dievinau tuos eksperimentus – perdėliodavau prekes iš vienos vietos į kitą, dėliodavau naujas prekes į lentynas ir ant prekystalių“, – prisiminė turtuolis.

Tokia patirtis tolimesniam kanadiečio gyvenimui padarė esminę įtaką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.