Paauglys su banglente išaugo į pasaulio aludarystės magnatą

Jorge Paulo Lemannas turtingiausių pasaulio žmonių sąraše kol kas tiktai antrajame dešimtuke. Užtat netrukus kas trečias mūsų planetoje išgeriamas alaus bokalas ar butelis bus atkeliavęs iš jo verslo imperijai priklausančių daryklų.

J.P.Lemannas negeria alkoholio, nevalgo greitojo maisto ir retai rodosi viešai.<br>Nuotr. iš „YouTube.com“
J.P.Lemannas negeria alkoholio, nevalgo greitojo maisto ir retai rodosi viešai.<br>Nuotr. iš „YouTube.com“
Pasaulio alaus rinką dalijasi keturi milžinai.
Pasaulio alaus rinką dalijasi keturi milžinai.
Pagrindiniai J.P. Lemann'o koncernui priklausantys prekės ženklai – „Budweiser“, „Corona“, „Leffe“.<br>„ViDa press“ nuotr
Pagrindiniai J.P. Lemann'o koncernui priklausantys prekės ženklai – „Budweiser“, „Corona“, „Leffe“.<br>„ViDa press“ nuotr
Milijardieriui J.P Lemannui priklauso ir greito maisto užkandinių „Burger King“ tinklas.<br>„ViDa press“ nuotr.
Milijardieriui J.P Lemannui priklauso ir greito maisto užkandinių „Burger King“ tinklas.<br>„ViDa press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Oct 26, 2015, 3:28 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 5:55 PM

Šveicarų kilmės brazilas ilgai siekė tapti didžiausiu pasaulio aludariu.

Netrukus jo kontroliuojamas didžiausias šios srities koncernas „Anheuser-Busch InBev“ ketina praryti antrą pagal dydį planetos alaus gamybos kompaniją „SAB Miller“.

Numatomo sandorio vertė – apie 96 milijardus eurų. Tačiau iki to 76 metų J.P.Lemanno laukė ilgas kelias.

Vien stambūs pirkiniai

2008-ųjų vasarą su draugu Fernando Henrique Cardoso, buvusiu Brazilijos prezidentu, J.P.Lemannas keliavo po Mongoliją.

Kartais jam tekdavo atsiliepti mobiliuoju telefonu: Anheuserių šeimos patriarchas Augustas Buschas IV reikalavo paaiškinimų dėl ketinimų įsigyti bendrovę „Anheuser-Busch InBev“.

„Galime susitikti“, – mestelėjo J.P.Lemannas amerikiečiui ir pridūrė, kad šiuo metu kupranugariu joja per Gobio dykumą. Šie žodžiai sutrikdė amerikietį.

Perėmimo sandoriui buvo pasitelkti žinomi advokatai ir investicinių bankų vadovai. Nugalėjo J.P.Lemannas: paklojęs 52 milijardus dolerių jis ir jo investicinė bendrovė „3G Capital“ tapo pagrindiniais didžiausio pasaulio alaus koncerno akcininkais. Šio tikslo brazilas siekė 20 metų.

J.P.Lemannas kartu su legendiniu investuotoju Warrenu Buffettu prieš dvejus su puse metų perėmė kečupo gamintoją „Heinz“, o šįmet – maisto produktų koncerną „Kraft“.

Greitai patiekiamų karštųjų patiekalų restoranų „Burger King“ tinklas J.P.Lemannui priklauso nuo 2010-ųjų. Keturios didelės JAV bendrovės per septynerius metus? To dar niekada nėra buvę, rašo „Stern.de“.

Išsiskiria savo būdu

Kartais netikėtai jis užsuka pas savo draugą F.H.Cardoso į San Paulą. Praėjęs pro benamius ir narkotikų prekeivius, pakyla į šeštąjį verslo centro aukštą, čia jį pasitinka bičiulis ir apkabina.

„Man patinka jo paslaugumas, mandagumas, atvirumas, nuoširdumas, kuklumas. Mūsų šalies bendrovių vadovai ir politikai patenka tiesiai į kalėjimą, o Jorge Paulo įkvepia dirbti“, – sakė buvęs Brazilijos prezidentas F.H.Cardoso (84 m.).

J.P.Lemanno turtas vertinamas maždaug 23 milijardais dolerių. Nors brazilui priklauso „Burger King“, jis nevalgo greitojo maisto. Jis – didžiausias pasaulio aludaris, bet negeria jokio alkoholio.

Finansų ekspertė Cristiane Correa iš San Paulo dešimt metų stebėjo J.P.Lemanno sėkmės istoriją ir apie viešumos vengiantį asketą parašė biografinę knygą.

C.Correa išvardijo jo savybes, apie kurias sužinojo tik iš W.Buffetto: paprastas, santūrus, pasižymi kieta darbo etika ir mandagiu elgesiu. Užtat verslo požiūriu agresyvesnis nei amerikiečiai, drausmingesnis nei vokiečiai, taupesnis nei škotai.

„Išlaidos – kaip pirštų nagai, tad jas reikia nuolat trumpinti“, – mėgsta sakyti J.P.Lemannas.

Vaikinas iš Kopakabanos

Tokios pat taisyklės galioja ir jo verslui. Perėmęs „Anheuser-Busch“ jis viską apvertė aukštyn kojomis: pasiuntė savo žmones daryti pertvarkos ir atleido 1400 darbuotojų.

J.P.Lemannas atsisakė to, ko taip nekenčia: hierarchijos – privilegijų, 6 privačių reaktyvinių lėktuvų, 2 sraigtasparnių.

Brazilas nemėgsta viešumos, bet yra nepaprastai ambicingas ir trokšta garbės. „Pergalė teniso turnyre jam reiškia daugiau nei „Forbes“ straipsnis apie jį“, – sakė C.Correa.

Rašydama brazilų verslininko biografiją ji išsiderėjo vos valandos susitikimą su knygos herojumi.

„Man prireikė ketverių metų, kad įvyktų šis pokalbis“, – sakė C.Correa. J.P.Lemannas atsakė: „Man prireikė 20 metų, kad gaučiau „Anheuser-Busch“.“

Pasak verslininko, jį išugdė garsusis Rio de Žaneiro paplūdimys Kopakabana. Čia paauglys kasdien banglente galynėjosi su vandenyno bangomis ir mokėsi, kad kiekviena jų – iššūkis ir rizika.

„Iki šiol geriau prisimenu Kopakabanos paplūdimio bangas nei universitetą“, – sakė vienas turtingiausių pasaulio žmonių.

Jau tada brazilės ir imigranto iš Ementalio (Šveicarija) sūnus pasižymėjo drausme ir stropumu. Maitinosi sveikai, nevartojo alkoholio, nerūkė, nešėlo vakarėliuose, nors nebuvo abejingas merginoms. Bet įsimylėdavo tik tas, kurios netrukdė jam eiti anksti gulti.

Tenisą iškeitė į verslą

J.P.Lemannas troško tapti profesionaliu teniso žaidėju. Jam pavyko patekti į komandą, kovojančią dėl Daviso taurės, jis net dalyvavo Vimbldono ir Paryžiaus teniso turnyruose.

Bet supratęs, kad nepavyks patekti tarp dešimties geriausių pasaulio tenisininkų, karjeros atsisakė ir nusprendė tapti verslo pasaulio čempionu.

Iki šiol J.P.Lemannas laikosi šio požiūrio: „Didelei svajonei įgyvendinti reikia tiek pat darbo, kiek ir mažai. Tad geriau sieksiu didelės.“

1971-aisiais brazilas įkūrė pirmąją bendrovę – investicinį banką „Garantia“. Jokių privačių sekretorių, hierarchijos, mažas atlyginimas, bet didelės premijos.

1989 metais jis galiausiai perėmė „Brahma“ – didžiausią Brazilijos aludarystės koncerną.

Taupo viską ir visur

Buvęs Stanfordo universiteto profesorius, o dabar Amerikos verslo guru Jimmas Collinsas išsamiai studijavo brazilo bendrovės „3G Capital“ sėkmės modelį.

Jo nuomone, J.P.Lemannas yra toks pat aiškiaregys kaip Henry Fordas, Steve‘as Jobsas ar Waltas Disney.

Jis laikosi kietos sistemos: siek aukščiausių tikslų, suburk apie save geriausius talentus ir suteik jiems daug atsakomybės, vertink juos tik pagal gebėjimus, kvalifikaciją ir kompetenciją.

J.P.Lemannas nuolat nustato naujų taisyklių.

Pavyzdžiui, jis uždraudė biure naudoti spalvotą kopijavimo aparatą – juk per brangu.

Bandė pagrobti vaikus

„3G Capital“ būstinė įsikūrusi Rio de Žaneire, paprastame statinyje. Čia galioja nuostata neteikti jokios informacijos.

Brazilas vengia viešumos. Nieko keista, nes 1999-aisiais mėginta pagrobti į San Paulo mokyklą važiavusius tris jo vaikus.

Į šarvuotą „Volkswagen Passat“ pagrobėjai paleido 15 šūvių. Vairuotojui pavyko pabėgti, vaikai nebuvo sužeisti.

J.P.Lemannas pasikalbėjo su policija, vaikai nuėjo į mokyklą, o jis – į darbą. Atėjęs atsiprašė, kad pavėlavo visą valandą.

Po dienos su šeima įsikūrė prie Ženevos ežero ir čia gyvena iki šiol. Iš dviejų santuokų (pirmoji žmona mirė 2005 m.) jis turi šešis vaikus.

J.P.Lemanno verslo kelionės pirmiausia driekiasi į Ameriką. Už Atlanto kartu su W.Buffettu brazilų milijardierius ieško naujų sandorių.

„Daugelis verslininkų sukiojasi viešumoje ir trokšta pripažinimo.

Bet J.P.Lemannas elgiasi priešingai“, – sakė W.Buffettas.

Koks bus kitas vaikino iš Kopakabanos paplūdimio pirkinys? Greičiausiai tai žino tik jis.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.