Patraukliausi darbdavai – anaiptol ne pačios didžiausios įmonės

Kovo – gegužės mėn. CV Market atliko tyrimą „Patraukliausias darbdavys 2016“, kurio metu atrinkti patraukliausi šalies darbdaviai. Tyrimas atskleidė, kad lietuviai labiausiai norėtų dirbti ne daugiausiai besireklamuojančiose ir ne pačiose didžiausiose kompanijose.

Tyrimas atskleidė, kad svajonių darbovietėmis Lietuvoje ir toliau išlieka čia veikiančios tarptautinės kompanijos.<br>T.Bauro nuotr.
Tyrimas atskleidė, kad svajonių darbovietėmis Lietuvoje ir toliau išlieka čia veikiančios tarptautinės kompanijos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2016, 11:55 AM, atnaujinta May 20, 2017, 1:40 PM

Anot balsavusiųjų, juos labiausiai traukia stabilios ir patikimos kompanijos, galinčios pasiūlyti stabilų ir patrauklų atlyginimą bei karjeros galimybes.

Patraukliausi darbdaviai:

10 vieta: A. Žilinskio ir ko UAB 9 vieta: Adform Lithuania, UAB 8 vieta: Ruptela, UAB 7 vieta: Felit, UAB (IKEA Lietuva) 6 vieta: TEO LT, AB 5 vieta: Bitė Lietuva, UAB 4 vieta: Swedbank, AB 3 vieta: Western Union Processing Lithuania, UAB 2 vieta: Barclays Group Operations Limited Lietuvos filialas 1 vieta: SEB bankas, AB

Tyrimas atskleidė, kad svajonių darbovietėmis Lietuvoje ir toliau išlieka čia veikiančios tarptautinės kompanijos. Iš dešimties įmonių, į kurias lietuviai labiausiai veržiasi dirbti, aštuonios yra užsienio kapitalo įmonės, tik Ruptela ir A.Žilinskio ir ko įmonių savininkai iš Lietuvos.   Tarp lietuviams labiausiai patinkančių darbdavių ne tik rinkos senbuviai: SEB bankas, Barclays ar IKEA, tačiau ir nauji vardai.

Pačiu patraukliausiu Lietuvos darbdaviu šiemet tapo SEB bankas, kuriam Lietuvoje dirba netoli 2,5 tūkst. darbuotojų. Toliau dešimtuke Barclays operacijų centras Lietuvoje (1218) bei Western Union Processing Lithuania, šiuo metu įdarbinusi per 1,5 tūkst. Ketvirtas sąraše Swedbank. Jame ir antrinėse įmonėse darbuojasi 2390 specialistų.

Penktoje vietoje Bitė Lietuva (558). Sąrašo antrojoje pusėje TEO LT (1792), bendrovė Felit, valdant IKEA Lietuva (369) ir trys patraukliausiųjų TOP10 naujokės: informacinių technologijų bendrovės Ruptela (167) ir Adform Lietuva (458) bei vienintelė dešimtuke inžinerijos UAB A.Žilinskio ir Ko (323).   Tyrimu paneigti MITAI:

1. Dalis žmonių mano, jog patraukliu darbdaviu tampa tik didžiausios įmonės, t.y. turinčios daugiausiai darbuotojų.

Tiesa yra tokia, kad nei vienas iš daugiausiai darbuotojų turinčių darbdavių nepateko tarp TOP 10 populiariausiųjų.

DARBDAVYS DARBUOTOJŲ SK. 1 Maxima LT, UAB 17251 2 Lietuvos geležinkeliai, AB 10109 3 Palink, UAB (IKI prekybos tinklas) 7820 4 LSMU ligoninė Kauno klinikos 7361 5 Lietuvos paštas, AB 5810 6 Vilniaus universitetas 4810 7 Lietuvos Kariuomenė 4725 8 VU ligoninės Santariškių klinikos 3972 9 Senukų prekybos centras, UAB 3661 10 Rimi Lietuva, UAB 3567 Šaltinis: sodra.lt, 2016

2. Dalis žmonių mano, jog laimėti patraukliausių darbdavių tyrime turi šansų tik daugiausiai besireklamuojantys.

Tačiau tiesa ta, kad tik vienas iš šių labiausiai besireklamuojančių darbdavių pateko į patraukliausiųjų TOP 10.

DARBDAVYS 1 Tele2, UAB 2 Studio Moderna, UAB 3 Maxima LT, UAB 4 Procter & Gamble Services LT, UAB 5 Omnitel, AB 6 Palink, UAB (IKI prekybos tinklas) 7 4Finance, UAB 8 Bitė Lietuva, UAB 9 Olifėja, UAB 10 Reckitt Benckiser Šaltinis: TNS, 2015

3. Viena iš nuomonių yra ta, kad patraukliausiu darbdaviu tampa daugiausiai už save balsavę. Taip gali įvykti tyrimuose, kuriuose nėra vykdomas respondentų filtravimas.

Tyrime stebėta, iš kokių IP yra balsuojama, ar yra balsuojama iš to paties kompiuterio, kokiais laiko tarpais yra balsuojama už tą pačią įmonę, kiek tendencingai yra balsuojama prieš tiesioginius konkurentus ir t.t.

Pasak psichologės V.Mikutaitienės, geras santykis su darboviete yra tada, kai didesnė žmogaus minčių apie darbą ir darbovietę dalis yra teigiamos, o ne neigiamos.

Neretai lietuviai susidaro klaidingą įspūdį, kad jų svajonių darbovietė yra ne Lietuvoje, o kažkur svetur. „Didžiąją dalį užsienio darbdavių įvaizdžio formuoja darbuotojų emigrantų pasakojimai, kurie ne visada yra visiškai teisingi. O žmonės linkę tikėti gražiomis istorijomis ir ieškoti laimės pas užsienio darbdavius. Tačiau visuose darbuose vertinami lojalūs darbuotojai, o ne ieškotojai“, – pastebėjo psichologė.

Faktai, kodėl svarbu būti patraukliu darbdaviu: darbuotojų rotacija vidutiniškai mažesnė net 50 proc. kompanijos gera reputacija pritraukia tinkamus geriausius reikiamos srities specialistus. naujausi tyrimai rodo, jog jauni, studijas baigusieji specialistai labiausiai nori įsidarbinti gerai žinomose bei gerą reputaciją turinčiose įmonėse. Todėl patrauklus darbdavys turi geriausius šansus prisivilioti talentingiausią jaunimą. įmonėse, kurios į savo vardo patrauklumą investavo, kiekvieno darbuotojo našumas padidėjo apie 30%. turėdama geriausius darbuotojus, kompanija potencialiai gali padidinti savo pelną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.