Lietuviški mėsainiai ir kava užkariauja amerikiečių širdis

Lietuvos verslininkai mėgina tvirčiau įleisti šaknis už Atlanto ne tiktai eksportuodami savo prekes, bet ir kurdami ten užeigas. Amerikiečiams lietuviai jau siūlo ir kavos išgerti, ir mėsainių suvalgyti.

„Drama Burger“ iškaba Tampoje atsirado daugiau nei prieš metus, o pernai gegužės mėnesį čia duris atvėrė ir pirmoji Amerikoje „Coffee Inn“ kavinė.
„Drama Burger“ iškaba Tampoje atsirado daugiau nei prieš metus, o pernai gegužės mėnesį čia duris atvėrė ir pirmoji Amerikoje „Coffee Inn“ kavinė.
„Drama Burger“ iškaba Tampoje atsirado daugiau nei prieš metus, o pernai gegužės mėnesį čia duris atvėrė ir pirmoji Amerikoje „Coffee Inn“ kavinė.<br>„Facebook“ nuotr.
„Drama Burger“ iškaba Tampoje atsirado daugiau nei prieš metus, o pernai gegužės mėnesį čia duris atvėrė ir pirmoji Amerikoje „Coffee Inn“ kavinė.<br>„Facebook“ nuotr.
N.Kiuberis: „Amerikoje nuolat bendraujama tarpusavyje, tam būtina skirti daug dėmesio.“
N.Kiuberis: „Amerikoje nuolat bendraujama tarpusavyje, tam būtina skirti daug dėmesio.“
Daugiau nuotraukų (3)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Mar 27, 2017, 10:56 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 3:13 AM

Lietuvoje kavinių tinklams tikrai dar nėra pernelyg ankšta. Tačiau plėtrą mažesniuose miestuose stabdo tinkamų patalpų stygius bei norinčių įsigyti franšizę stoka.

Tuo metu užsienyje lietuviai jaučiasi vis tvirčiau. Ir ne tiktai kaimyninėse šalyse, bet ir už Atlanto.

Sutiko kaip žinovus

Floridos valstijoje esantis Tampos miestas jau tapo savotišku lietuvių verslo traukos centru.

Pernai gegužę jame „Coffee Inn“ tinklo įsteigtoje kavinėje „Caffeine“ verslas įsibėgėjo. Metai dar nepraėjo, o kavinė jau išsilaiko pati.

Ten pat darbuojasi ir 2016 metų vasarį duris atvėręs lietuviškas mėsainių restoranas „Drama Burger“.

Gali būti, kad sutvirtėję verslo pamatai anapus Atlanto pavirs ir rimtesne plėtra.

„Mus Amerikoje sutiko ne kaip imigrantus ar trečiojo pasaulio atstovus, bet kaip rimtus kavos žinovus. Tampoje esančioje kavinėje nuo pat jos įsteigimo dirba vadybininkė Emilija – viena geriausių mūsų baristų.

Gavusi darbo vizą ji persikėlė ten gyventi ir jau viskuo rūpinasi pati“, – pasakojo vienas „Coffee Inn“ įkūrėjų Nidas Kiuberis.

Darbuojasi penkiese

Šiuo metu Emilijos komandoje – penki darbuotojai.

Dirbdami pamainomis jie verda kavą iš kavos pupelių, tiekiamų įvairių skrudintojų, taip pat ir iš Lietuvos.

„Būtent tokį kavinės formatą parinkome specialiai. Kelis mėnesius kavą gali tiekti skrudintojai iš Majamio, vėliau – mes patys, dar vėliau – kiti tiekėjai.

Bandome pritaikyti tokį verslo modelį ir patiekti tai, ką geriausia galima gauti vietoje. Bet kartu primename, kad tai – lietuviška kavinė“, – sakė N.Kiuberis.

Nuo 2016 metų pradžios „Coffee Inn“ tinklo kavines skrudintomis pupelėmis aprūpina kavos studija „Coffee Inn Roasters“ Vilniuje bei Varėnoje esanti kavos skrudinimo įmonė. Tad jos siuntos pasiekia ir kavinę Floridoje.

Amerikoje sėkmę lemia ir tai, ar pavyksta pelnyti pasitikėjimą – suburti kavos mėgėjų bendruomenę.

„Baristos turi žinoti, kokią kavą mėgsta klientai. Ten nuolatos bendraujama tarpusavyje, tam būtina skirti daug dėmesio. Lietuvoje žmonės dar nelabai noriai leidžiasi į kalbas su barista, o ten – atvirkščiai, pokalbiai nenutrūksta“, – apie verslo specifiką užsiminė N.Kiuberis.

Jis pats, Floridoje įsteigus kavinę, kelią iki jos jau sukorė keturis kartus – jaunam verslui vis tiek reikia globos.

„Amerikiečiai labai gerai vertina mus, europiečius. Mūsų kokybė lenkia „Starbucks“ – tarptautinį amerikiečių kavinių tinklą. Meniu sukūrėme specialiai Floridai, siūlome šaltosios kavos. Todėl verslo pamatus paklojome gana stiprius“, – užsiminė „Coffee Inn“ savininkas.

Suskubo dar anksčiau

Tuo metu Lietuvoje konkuruojantį „Vero Cafe“ tinklą valdančių kavos namų „Vero Coffee House“ įkūrėjas Darius Vėželis sakė, kad minčių apie plėtrą užsienyje dar nepuoselėja.

„Tai – natūralus procesas. Kol kas einame paskui kavos gėrėjus Lietuvoje. Kuriamės ten, kur jie gausesni“, – pasakojo D.Vėželis.

Tačiau „Coffee Inn“ už Atlanto darbuojasi ne vieni: pernai vasarį Tampos mieste vilniečių bendrovė „Septyni mėsainiai“ atidarė mėsainių restoraną „Drama Burger“.

Jo įkūrėjas bendrovės vadovas Simas Slabačiauskas yra sakęs, kad idėja gaminti mėsainius ir su jais išvažiuoti į Ameriką kilo dar anksčiau, nei Vilniuje 2013-aisiais buvo atidarytas pirmasis „Drama Burger“ restoranas.

Įdomios vietos

Didžiuosiuose Lietuvos miestuose jau įprasta, kad kavinės kuriamos ne visai įprastose vietose.

Antai „Šviežia kava“ įsikūrusi viename sostinės „Vagos“ knygyne, „Coffee Inn“ – kitame. O dar viename pati „Vaga“ įsteigė savo prekės ženklo kavinę „Libretto Cafe“.

Taip pat sostinės centre yra kartu su kavine įsikūręs „Citadele“ banko skyrius, o netrukus tokį ketinama atidaryti ir Vilniaus „Akropolyje“.

Vakar „Coffee Inn“ pasirašė sutartį ir su Martyno Mažvydo biblioteka – joje, laimėjus konkursą, bus steigiama šio tinklo kavinė.

Tiesa, plėtra kituose miestuose stringa: anot tinklų savininkų, kebloka rasti partnerių Panevėžyje, Mažeikiuose, Birštone. „O štai Druskininkuose franšizinė kavinė puikiai veikia“, – sakė „Coffee Inn“ vadovas N.Kiuberis.

Straipsnis yra projekto „Verslo genas“ dalis, kuris vykdomas kartu su didžiausia aviacijos įmonių grupe Rytų Europoje – „Avia Solutions Group“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.