Daugiau nei 20 metų verslą turintis vyras ne tik aktyviai vykdo plėtrą, bet ir tausoja gamtą

„Visada reikia atsiminti, kad tik mažuma verslininkų sugebėjo įkurti sėkmingą verslą be jokių nesėkmių, todėl jas reikia priimti ne kaip pralaimėjimą, bet kaip naują patirtį ir galimybę pasisemti neįkainuojamos patirties, kuri ateityje ir taps verslo sėkmės pamatu“, – teigia įmonės UAB „Valstina“ vadovas Robertas Gutauskas.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 26, 2018, 10:42 AM, atnaujinta Feb 26, 2018, 10:52 AM

Šiuo metu įmonė užsiima mažmenine prekyba suskystintomis naftos dujomis (SND), automobilių plovimo paslaugomis, mažmenine prekyba (yra aljanso „Aibė“ nariai).

„Per 23-ejus metus įmonė stipriai išaugo, savo veiklą išplėtėme į daugelį didžiųjų Lietuvos miestų, įsitvirtinome automobilių plovimo rinkoje“, – sako R. Gutauskas.

Ir nors kol kas R. Gutauskas prioritetą teikia plėtrai Lietuvoje, tačiau vyras neatmeta galimybės įsigyti objektų užsienio šalyse.

„Artimiausiu metu planų plėstis į užsienio rinką nėra, tačiau yra patarlė: „Niekada nesakyk niekada“, – šypteli verslininkas.

– Robertai, jūsų įmonė gyvuoja daugiau nei 20 metų. Jeigu trumpam grįžtumėte į praeitį, kokia buvo verslo įkūrimo pradžia?

– Prieš 27-erius metus įregistravau individualią įmonę ir pradėjau vystyti verslą. Tai buvo naudinga patirtis ir pažintis su verslo pradmenimis. Kiek vėliau įsteigiau UAB. Kiekvieno verslo pradžia yra lyg naujas, kupinas iššūkių, tačiau sudėtingas kelias. Tokia buvo ir manoji. Mintyse visada turėjau daug verslo planų, tad ir bandymas buvo ne vienas.

– Įmonės „Valstina“ kryptis yra labai plati: mažmeninė prekyba SND, automobilių plovimo paslaugos, mažmeninė prekyba fasuotais maisto produktais bei nekilnojamojo turto nuoma. Kaip pavyksta suderinti tiek daug skirtingų veiklų? Kuri veikla yra prioritetinė?

– Veiklos itin susijusios tarpusavyje, tad jas suderinti nėra sunku. Tai kompleksas paslaugų, kurios viena kitą papildo ir yra tiekiamos vienoje vietoje. Prioritetinė veikla – automobilių plovimo paslaugos bei prekyba SND.

– Visai neseniai Klaipėdoje duris atvėrė pirmoji (šiame mieste) tunelinė automobilių plovykla. Kuo ji yra ypatinga?

– Tai pirmoji veikianti tunelinė plovykla Lietuvoje, kurioje sumontuota technologiškai moderni vokiška „Christ“ įranga. Įrengdami plovyklą koncentravomės ne tik į aukščiausios kokybės paslaugos suteikimą, bet ir į gamtos tausojimą. Plovykloje sumontuota naujos kartos vandens recirkuliacinė sistema, kurios dėka apie 80 procentų vandens naudojama pakartotinai. Patalpų šildymui ir karšto vandens ruošimui naudojame atsinaujinančius energetinius išteklius – geoterminį šildymą. Siekiant minimalizuoti taršą, atsakingai parinktos ir automobilių plovimui naudojamos cheminės priemonės – jos itin lengvai skaidosi aplinkoje. Taigi klientai, kurie naudojasi plovyklos paslaugomis, gali ne tik džiaugtis kokybiškai suteikta paslauga, bet ir prisidėti prie gamtos tausojimo.

– Įmonė turi labai daug skirtingų veiklų įvairiuose miestuose. Ne paslaptis, kad verslo sėkmei didelę įtaką turi darbuotojai. Kaip spėjate su jais visais užmegzti ryšį, stebėti, kaip jie dirba?

– Santykiai su darbuotojais ir tinkamo jų darbo užtikrinimas – viena iš svarbiausių veiklų. Kiek pardavimų skatinimui ar įvaizdžio formavimui bebūtų skiriama lėšų, be profesionalaus kolektyvo sėkmingai konkuruoti rinkoje nepavyks. Savaime suprantama, kad vienu metu visuose miestuose pats nebūnu, tad pagrindinį darbą su personalu atlieka padalinių vadovai.

– Vadovaujate verslui ne vienerius metus. Ko, jūsų nuomone, reikia, kad darbuotojai būtų motyvuoti ir laimingi darbo vietoje?

– Svarbiausia – teisingai vertinti darbuotojų pastangas, jais pasitikėti, sukurti tinkamas darbo sąlygas. Tam reikalingas ne tik adekvatus darbo atlygis, bet ir motyvuojantys žodžiai, pagyrimai ir dar daugelis kitų dalykų.

– Kaip atrodo jūsų sėkmingo verslo receptas?

– Patirtis verslo srityje, užsispyrimas ir užsibrėžtų tikslų siekimas yra dalykai, leidžiantys įmonei ir toliau išlikti konkurencingai rinkoje. Konkrečią verslo sėkmės paslaptį atskleisti būtų sunku, bet manau, kad svarbiausia yra atsidavimas savo darbui, aiškūs tikslai, gera vadovų komanda ir darbuotojų kolektyvas. Tiesa, prie mūsų verslo sėkmės prisidėjo ir Europos Sąjungos investicijos.

– Kokiomis išorinio finansavimo galimybėmis pasinaudojote?

– 2014-asiais pradėjome vystyti projektą Šiauliuose – naujos automatinės ir savitarnos automobilių plovyklos su parduotuve statybą nei degalinės rekonstrukciją. Kreipėmės į banką dėl projekto finansavimo, kuris mums suteikė lengvatinę paskolą iš Atviro kredito fondo 2. Kadangi pritrūko užstato, UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) davė paskolos garantiją. Gavę lengvatinę paskolą taip pat pasinaudojome galimybe kompensuoti dalį faktiškai sumokėtų palūkanų (red., Dalinio palūkanų kompensavimo priemonė, finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis). Tai mums buvo labai didelis palengvinimas ir atnešė apčiuopiamą naudą.

– Kas šiandien atrodo sudėtingiausia turint nuosavą verslą?

– Klaidinga manyti, kad turint verslą galima gyventi be rūpesčių – nieko panašaus. Nuolatinis veiklos tobulinimas, technologijų keitimas, su konkurencinės aplinkos pokyčiais susijusios permainos ir t. t., yra reikalingos norint išlikti versle.

– Kokių verslo ateities planų turite?

– Konkrečių ateities planų atskleisti negaliu, bet ne paslaptis, kad aktyviai vykdome plėtrą automobilių plovimo paslaugų sferoje. Žengėme į rinką su nauju prekiniu ženklu „plovimo pajėgos“ ir pirmoji, ką tik pastatyta tunelinė plovykla Klaipėdoje, tikrai nebus vienintelė. Turime planų tunelinių plovyklų įkurti ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.