Lietuvių sukurta rankų drebulį mažinanti technologija žengia į JAV rinką

Ar mažas vibruojantis kamuoliukas gali sumažinti rankų drebėjimą? Lietuvių startuolis „Fidens“ pasitelkęs Kauno technologijos (KTU) ir Lietuvos sveikatos ir mokslų (LSMU) universitetą įrodė, kad gali ir savo inovacija jau spėjo sudominti JAV rinką.

 Nedidelis, vibruojantis kamuoliukas „ViLim Ball“, kurį rankoje palaikius vos 3 minutes, akivaizdžiai sumažėja rankų drebulys.
 Nedidelis, vibruojantis kamuoliukas „ViLim Ball“, kurį rankoje palaikius vos 3 minutes, akivaizdžiai sumažėja rankų drebulys.
 Kauno įmonių inovatyviausių produktų apdovanojimai 2017 metais.
 Kauno įmonių inovatyviausių produktų apdovanojimai 2017 metais.
 Nedidelis, vibruojantis kamuoliukas „ViLim Ball“, kurį rankoje palaikius vos 3 minutes, akivaizdžiai sumažėja rankų drebulys.
 Nedidelis, vibruojantis kamuoliukas „ViLim Ball“, kurį rankoje palaikius vos 3 minutes, akivaizdžiai sumažėja rankų drebulys.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 25, 2018, 7:10 PM, atnaujinta Jul 27, 2018, 11:10 AM

Idėja kilo rašant disertaciją

„Paaiškėjo, kad egzistuoja nevalingo drebėjimo problema ir iki šiol nėra jai spręsti sukurto sprendimo, todėl nusprendžiau gilintis į šią sritį. Atsirado bendraminčių, siekiančių kartu įgyvendinti šį uždavinį – su specialistais iš KTU ir LSMU sėkmingai darbuojamės iki šiol. Pasisekė susidurti su tinkamais žmonėmis, taip pat sėkmingai atsirinkau tuos, su kuriais galima kartu dirbti“, – pasakoja „Fidens“ vadovas dr. Mantas Venslauskas.

Pašnekovas teigia, kad norinčių padėti kurti kamuoliuką „ViLim Ball“ ir turinčių pakankamai kompetencijos specialistų netrūksta KTU ir LSMU. Tyrėjas su KTU profesoriumi Vytautu Ostaševičiumi, kuris buvo ir jo daktaro disertacijos mokslinis vadovas, studijų metais dažnai diskutuodavo apie panašių technologijų trūkumą.

Nedidelio, vibruojančio kamuoliuko „ViLim Ball“, kurį rankoje palaikius vos 3 minutes, akivaizdžiai sumažėja rankų drebulys, kūrėjai dabar stengiasi įžengti į JAV rinką bei aktyviai ieško kitų investicijų produkto plėtrai, sertifikavimui ir patentavimui.

„Turime suinteresuotų produkto platintojų Belgijoje, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje, tačiau pirmiausia norime išsiaiškinti sertifikavimo klausimus JAV ir Europos Sąjungoje (ES), o tada koncentruosimės į produkto plėtrą“, – sako M. Venslauskas.

Įrenginį nuolat tobulina

Pašnekovas pasakoja, kad prieš kelerius metus sukurtas kamuoliukas yra nuolat tobulinamas. „Produktas bus keičiamas vienodai visoms rinkoms. Dabar koncentruojamės į prietaiso technologinį efektyvumą ir stengiamės jį paversti kuo patogesniu pačiam vartotojui. Pagrindinis prietaiso atnaujinimas artimiausiu metu – su įrenginiu susieta mobilioji programėlė, kuri padės įvertinti efektyviausią terapijos režimą bei įvairių išorinių veiksnių įtaką ligos progresui ar regresui.“

Inovacijos kūrėjas paaiškina, kad dabar kūrybinė grupė tobulina „ViLim Ball“ įrenginį, bet nesiekia apsiriboti vien šia veikla.

„Neplanuojame kurti visai kitokio įrenginio, nes mūsų resursai yra pakankamai riboti, bet stengiamės turimas žinias pritaikyti ir kituose sprendimuose – naujose „ViLim Ball“ versijose. Planuojame kurti produktą, kuris slopintų rankų drebulį realiu laiku. Šis produktas būtų skirtas tiems patiems vartotojams ir rinkoms, kaip ir „ViLim Ball“, – kalba M. Venslauskas.

Kaune rado visas sąlygas

Pašnekovas prisimena, kad įmonei įsikurti ir sėkmingai vystyti veiklą Kaune buvo visos sąlygos – netruko ir bendraminčių, ir būtinų technologinių išteklių.

„Gerų specialistų Kaune pakanka – galima rasti, su kuo sėkmingai įgyvendinti idėjas. Būtinos įrangos taip pat yra, taigi, visa reikiama infrastruktūra jau buvo sukurta“, – pastebi verslininkas.

Pradėjusi kurti šį įrenginį įmonė pasinaudojo verslui skirtomis ES investicijų priemonėmis. Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros priemonė „Technostartas“ padėjo įgyvendinti projektą „Vibroapyrankė“, skirtą kraujotakos skatinimui žmogaus galūnių kapiliaruose. „Fidens“ buvo suteiktos įvairaus pobūdžio konsultacinės paslaugos, taip pat projekto pabaigoje buvo suorganizuota mėnesio trukmės stažuotė į Silicio slėnį, „Rocket Space“ akseleratorių.

Taip pat įmonė pasinaudojo bendrovės „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) suteiktu finansavimu pagal priemonę „Parama darbui“. Pagal šią priemonę darbdaviams, įdarbinusiems jaunuolius nuo 18 iki 29 m. arba vyresnius nei 54 m. asmenis, kompensuojama dalis darbo užmokesčio išlaidų.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.