Versle svarbiausia – komanda

Kauniečio Roberto Buckaus įmonė „Kaunas Metal“ skaičiuoja septintuosius sėkmingos veiklos metus. Įmonė apdirba ir prekiauja armatūra bei susijusiais gaminiais Skandinavijoje ir Baltijos šalyse. Bendradarbiauti su skaidria verslo kultūra ir aukštais standartais garsėjančiomis Šiaurės šalimis yra daugelio įmonių siekis. Tačiau aplinkybės lėmė, jog būtent Skandinavija buvo pirmoji R. Buckaus verslo kryptis, o kiek ilgiau užtruko „atrasti Lietuvą“.

 Robertas Buckus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Robertas Buckus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2018, 9:24 AM

Lietuvoje mato gyvybingą statybų rinką

„Skaičiavimai ir pamąstymai prasidėjo 2011 metais, o 2012 metais pradėjome veikti. Su mažomis staklėmis, mažais pajėgumais, bet veikėme ir nuosekliai kiekvienais metais „auginome raumenis“. Natūralu, kad pradžioje buvo didžiausia klaidų tikimybė, nepatyrimas, didžiausios rizikos“, – pirmuosius žingsnius nuosavame versle prisimena Robertas Buckus.

2011-ieji metai – iš pažiūros keistas laikas pradėti verslą Lietuvoje. Kai kūrėsi „Kaunas Metal“, dauguma verslų Lietuvoje ieškojo, kaip išgyventi krizę ar dar tik stojosi ant kojų.

„Prieš įsikurdami Lietuvoje, vystėme kitą irgi su statybų sektoriumi susijusį verslą Švedijoje, tad turėjome ten partnerių, ryšių. Lietuvoje tuo metu buvo tikrai gilus sunkmetis, o Švedija finansinę krizę pergyveno daug lengviau. Bendradarbiaudami su jais ir sugalvojome šį verslą, ir, galima sakyti, pradėjome nuo Šiaurės šalių rinkų. Prekiaujame be išimčių su visa Šiaurės Europa ir Baltijos šalimis. Pati Lietuva šiuo metu jau turi gyvybingą statybų rinką“, – pirmuosius žingsnius nepalankiu laiku prisimena įmonės vadovas.

Europos investicijų galia

Kiekvienam verslui, o ypač sparčiai augančiam, reikalingas finansavimas. Naują ir greitai augantį verslą sukūręs Robertas Buckus akcentuoja, jog ypač svarbios jo įmonei buvo investicijos iš Europos regioninės plėtros fondo, o tiksliau – „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) verslui siūlomos finansinės ir visuotinės dotacijos priemonės.

„Mums ne kartą padėjo portfelinės garantijos paskoloms ir faktoringo sandoriams, taip pat INVEGA kompensuoja paskolos palūkanas, be to, esant poreikiui sudaromos sąlygos pratęsti kredito laikotarpį. Ypač kritiniais momentais, kai reikėjo impulso augimui arba grėsė stagnacija, finansinių priemonių vaidmuo mums buvo iš tiesų svarbus. Pvz., pastarąjį kartą reikėjo apyvartinių lėšų, tad rašėme verslo planą, o jis buvo gerai įvertintas tiek banko, tiek ir INVEGOS, tad gavome plėtrai reikalingų lėšų. Be INVEGOS garantijos greičiausiai nebūtume jų gavę, nes kaip jauna įmonė paprasčiausiai neturėjome ką užstatyti. Reikia pasakyti, kad jų elgesys su klientais, pagalba, dėmesys buvo labai profesionalus. Pripažinčiau, kad mes tokio profesionalumo net ir nesitikėjome“, – naudingą bendradarbiavimą pabrėžia Robertas Buckus.

Sprendimas- nedirbti tik vienoje rinkoje

Pasak jo, kaita versle vyksta nuolat ir prie jos reikia prisitaikyti. Tam ypač svarbu nesiremti vienu produktu ar rinka, kaip pats sako, „nestovėti ant vienos kojos“.

„Suomijoje iki 2015 metų buvo savotiška krizė, gyvenamųjų namų ar biurų statyba merdėjo, bet buvo vystoma infrastruktūra. Keliams armatūra nereikalinga, tačiau jos reikia tiltams, viadukams, tuneliams. Švedijoje, priešingai, buvo vystoma gyvenamoji statyba. Dabar Švedijoje viskas atvirkščiai. Tuo noriu pasakyti, kad ekonomika visada cikliška – skirtingu metu suklesti skirtingos rinkos. Pačioje Lietuvoje mūsų pardavimų dalis per kelerius metus padvigubėjo. Svarbiausia yra „nestovėti ant vienos kojos“, nesiremti viena rinka ar produktu. Jeigu tokios klaidos nedarome, visada galime prisitaikyti“, – verslo principais dalijasi R. Buckus.

Verslininkas įsitikinęs, kad plieno ir apskritai statybų sektorius yra ganėtinai konservatyvus, čia svarbūs sertifikatai, kokybės standartai, tad per penkerius ar dešimt metų situacija, taikomi sprendimai negali radikaliai keistis. Nepaisant to, jis teigia sekantis visas sektoriaus naujoves ir esąs pasiruošęs prisitaikyti.

Įmonės interneto svetainėje teigiama, kad viena iš jos socialinės atsakomybės formų yra ekologiškos veiklos užtikrinimas. „Kaunas Metal“ vadovas neslepia, kad prie to taip prisidėjo šiaurietiška įmonės verslo orientacija.

„Mūsų gamyba nepalieka jokių išmetamųjų atliekų, visos jos perdirbamos, metalo laužas panaudojamas iš karto. Turime savo tvarką ir aukštus standartus, savotišką ekologijos kultūrą. Tai yra svarbu ne tik mums patiems, bet ir mūsų klientams. Daugiausia bendradarbiaujame su lyderiaujančiais Skandinavijos šalių koncernais. Norint su jais dirbti, tenka nueiti ilgą kelią, daugeliui įmonių nepavyksta to padaryti. Šio kelio dalis yra ir tam tikri reikalavimai, kurių privalu laikytis. Esame audituojami tiek specialių audito įstaigų, tiek ir pačių mūsų klientų, kurie nuolatos tikrina, ar tikrai laikomės visų ekologinių, taip pat ir socialinių reikalavimų. Tai tikrai įpareigoja pasitempti iki skandinavų lygio“, – teigia Robertas Buckus.

Tačiau kas svarbiausia versle? Robertas nedvejoja.

„Net ir pats geriausias produktas ne visada padarys kompaniją sėkmingą. Įmonė, tai gyvas organizmas ir pats svarbiausias dalykas – komanda. Svarbu, kad įmonės darbuotojai tobulėtų ir augtų kartu kaip komanda, siektų užsibrėžtų tikslų, būtų tikri kovotojai. Tai yra jėga, kuri stiprina įmonę ir suteikia augimo impulsą“, – apibendrina bendrovės „Kaunas Metal“ įkūrėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.