Mėgstamas darbas lietuvei padėjo pasiekti karjeros aukštumas

Šveicarijoje Prieš dvejus metus Ingrida Kanopkaitė džiaugėsi gyvenimu Lietuvoje – jau dešimtmetį dirbo mėgstamą darbą garsioje tarptautinėje kompanijoje, kai iš darbdavių sulaukė kvietimo persikelti į pagrindinį bendrovės biurą Šveicarijoje. Dabar ji eina antrinės pakuotės pasaulinių pirkimų vadovo pareigas ir prisipažįsta, kad per dvi savaites, kai reikėjo priimti iššūkius, gyvenimas pasikeitė neatpažįstamai.

 Nuotr. iš asmeninio albumo
 Nuotr. iš asmeninio albumo
 „Carlsberg Supply Company AG“ biuras įsikūręs Šveicarijoje, nedideliame Cygelbriuko kaimelyje.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo
 „Carlsberg Supply Company AG“ biuras įsikūręs Šveicarijoje, nedideliame Cygelbriuko kaimelyje.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo
 I.Kanopkaitė yra „Carlsberg Supply Company AG“ antrinės pakuotės pasaulinių pirkimų vadovovė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo
 I.Kanopkaitė yra „Carlsberg Supply Company AG“ antrinės pakuotės pasaulinių pirkimų vadovovė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (3)

Toma Aleksėjūnaitė

2018-11-18 20:27

Tuo metu, kai pamatė tarptautinės įmonės „Carlsberg Group“ darbo skelbimą ir pasiūlymą vadovauti pirkimo projektams Vilniuje, I.Kanopkaitė kaip tik ieškojo naujo darbo.

Prieš tai 7 metus moteris jau dirbo pirkimo srityje, ją prisijaukino ir norėjo toliau užsiimti mėgstama veikla, kuri vėliau ir lėmė jai didelę sėkmę. Ingrida tikėjo, kad darbas tarptautinėje kompanijoje – nauja galimybė. Tad ryžosi įveikti visus atrankos etapus, ir pastangos nenuėjo veltui – sulaukė kvietimo dirbti.

„Naujoje darbovietėje gana greitai perpratau darbo procesus ir tempą, kuris spartaus vartojimo prekių segmente (angl. „fast moving consumer goods“) yra kur kas intensyvesnis nei dirbant pagal modelį „verslas verslui“ (angl. „B2B“). Tad mažiau nei po metų man buvo pasiūlyta tapti pirkimų vadove Lietuvoje“, – karjeros pradžią bendrovėje „Švyturys-Utenos alus“ prisimena moteris.

Šios pareigos buvo profesinio augimo pradžia. I.Kanopkaitės rezultatus pastebėję darbdaviai dar po dvejų metų pasiūlė jai tapti pirkimų vadove Baltijos šalyse, o ateitis ruošė ir dar didesnes perspektyvas.

Po trejų metų vadovavimo Baltijos šalių įmonėms vilnietei buvo pasiūlyta nauja atsakomybė – tapti etikečių, kamštelių ir klijų kategorijų (angl. „bottle decoration“) pirkimų vadove Vakarų Europos regione.

„Tapau atsakinga už pirkimą 16-oje šalių, jose esančiose 26-iose alaus daryklose. Buvau visiškai patenkinta gyvenimu Lietuvoje, dirbau labai įdomų darbą. Dažnai komandiruočių metu svečiuodavausi įvairiose Europos šalyse, taip pat Šveicarijoje, kur įsikūręs centrinis tiekimo grandinės padalinys“, – pasakojo I.Kanopkaitė.

Tuo metu ji net neturėjo minties, kad po keleto metų ir pati sulauks darbdavių pasiūlymo keltis į Šveicariją ir imtis dar atsakingesnių pareigų.

Mintis apie gyvenimą Šveicarijoje Ingridą žavėjo.

Šią šalį ir joje dirbančius kolegas, dabar jau tapusius gerais bičiuliais, ji spėjo pažinti, tad gavusi kvietimą jį priėmė iškart ir tik vėliau pagalvojo: „Kas laukia dabar?“

Manė, kad pasikeitimams turės bent pusmetį, o nepraėjo nė dvi savaitės, ir nauja darbo sutartis buvo paruošta, tad buvo galima kraustytis į Europos kultūrų kryžkele vadinamą Šveicariją.

Nuo I.Kanopkaitės atvykimo į šalį, kurioje Alpių kalnai remia dangų, lapkričio mėnesį bus prabėgę dveji metai. „Carlsberg Supply Company AG“ biuras įsikūręs Glaruso kantone, nedideliame Cygelbriuko kaimelyje.

Biure dirba apie 150 žmonių, iš kurių tik keletas yra šveicarai, likusieji – įvairiausių tautybių atstovai, tarp jų ir dar vienas lietuvis. I.Kanopkaitė dirba su ta pačia prekių kategorija, tačiau gerokai išsiplėtė geografinės veiklos ribos.

Moteris prižiūri pirkimo procesus Vakarų, Rytų Europos ir Azijos regionuose, o daryklų, už kurias yra atsakinga, skaičius išaugo iki 100.

„Esu atsakinga už kategoriją, kuri sunkiai pasiduoda globaliems veiksmams. Vien Europoje yra 4000 etikečių rūšių, iš kurių per metus pasikeičia apie 40 procentų.

Tad mano užduotis – kurti ilgalaikę pirkimų strategiją ir atrasti būdus, kaip veikti kartu visuose trijuose regionuose.

Ieškau būdų, kaip organizuoti darbus, sprendžiu, kokius konkursus skelbti ir kaip tai geriau padaryti, dalyvauju pagrindinėse derybose su tiekėjais, nustatau, kuriam laikui turime pasirašyti sutartis“, – teigė lietuvė.

Jau 12 metų tarptautinėje įmonėje dirbanti I.Kanopkaitė įsitikino, kad sėkmingai susiklosčiusi karjera yra sunkaus kasdienio darbo rezultatas. Jos manymu, eiti pirmyn taip pat padeda pastangos į įvairias verslo situacijas žvelgti netradiciškai, greitai rasti sprendimus.

Visada džiugino vadovų ir kolegų palaikymas, tai, kad į pasiektus rezultatus atsižvelgiama. Na, o labiausiai siekti profesinės sėkmės lietuvę motyvuoja pojūtis, kad dirba mėgstamą darbą, todėl negaili nei jam skiriamo laiko, nei jėgų.

„Pirkimas – itin įdomi ir dinamiška sritis, kuri ilgainiui tapo mano stiprybe, o kai darai, kas patinka, tai atsispindi ir rezultatuose. Jei noriu tobulėti, turiu nuolatos gilintis į kitose įmonės grandyse vykstančius procesus, bendradarbiauti su rinkodaros, finansų ar kitų sričių kolegomis, o prireikus – ir jiems padėti. Kita vertus, įmonėje vertinamas ne tik darbas, bet ir bendravimas. Jo, taip pat linksmų, įsimintinų akimirkų mūsų kolektyve netrūksta, o tai irgi yra didelis stimulas eiti pirmyn. Randame daug ko vieni iš kitų pasimokyti“, – patikino I.Kanopkaitė.

Lietuvė įsikūrė ramioje Šveicarijos vietovėje šalia Ciuricho ežero. Kai pasiilgsta aktyvesnės veiklos, sėda į automobilį ir keliauja po kalnus. Dvi valandos kelio – ir Italija, kitoje pusėje – Prancūzija.

Ingrida neslėpė, kad kai kurie dalykai atvykus į naują šalį gąsdino, reikėjo laiko, kad perprastų subtilybes. Pavyzdžiui, apie 30 procentų gyventojų Šveicarijoje yra imigrantai, tačiau vietos žmonės nelinkę bendrauti anglų kalba.

Vokiškoje šalies dalyje gyvenanti Ingrida įsitikino, kad net jei žmogus supranta angliškai, vis tiek atsako vokiškai ir dar šveicarišku dialektu, tad susikalbėti sudėtinga.

„Pastebėjau ir tai, kad šveicarai – uždari. Daugiausia bendrauja šeimos rate. Mano draugai šioje šalyje – kolegų rato žmonės, taip pat susidraugavome su viena lietuvių pora. Bėgant laikui susikūriau savo dienotvarkę, po darbo keliauju sportuoti, užsiimu patinkančia veikla“, – pasakojo I.Kanopkaitė ir pridūrė, kad labiausiai pasiilgsta Lietuvoje likusio socialinio gyvenimo, draugų ir šeimos.

Ingrida pastebėjo, kad centrinio biuro Šveicarijoje darbuotojai itin palankiai žvelgia į Lietuvos įmonėje „Švyturys-Utenos alus“ dirbančių kolegų darbą.

Dėl kai kurių technologinių ypatumų lietuviško alaus gamyba netgi laikoma pavyzdžiu. Šveicarų nuomone, mūsų tautiečiai puikiai derina inovacijas ir senąsias tradicijas.

„Ne veltui buvo priimtas sprendimas kartu su Brukline įsikūrusia alaus darykla „Brooklyn Brewery“ bendradarbiauti ir investuoti į naują alaus gamybos liniją Klaipėdoje. Tai parodo, kad įmonė yra vertinama“, – tikino I.Kanopkaitė.

Paklausta, ar norėtų sugrįžti darbuotis į Lietuvą, moteris sakė, kad prabėgo dar per mažai laiko, kad apie tai galvotų. Dar mažiausiai trejetą metų ji norėtų praleisti Šveicarijoje.

„Būna, kad į mane kreipiasi su naujais darbo pasiūlymais, galėčiau išvykti pagyventi ir į kitą šalį, tačiau manau, kad dar daug ką savo darbovietėje galiu nuveikti, tad Šveicarijoje kol kas man patinka. Nors sugrįžti į Lietuvą šiuo metu negalvoju, niekada negali žinoti. Juk išvykti taip pat neplanavau“, – prisipažino I.Kanopkaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.