Realus pasiūlos trūkumas kauniečių šeimą nuvedė prie verslo idėjos

Ką įdomaus Kaune gali nuveikti mamos su kūdikiais? Ar pasirinkimai baigiasi namais ir pasivaikščiojimais parke? Jau nebe. Lėtai, tačiau ir Lietuvoje atsiranda pramogų bei užsiėmimų ir patiems mažiausiems. Kūdikių ir jų tėvelių šiandien laukia net kūdikių SPA centrai. Apie šią naujovę mielai pasakoja atidarymui jau sausio mėnesį besirengiančio „Bambino SPA“ įkūrėjas Karolis Kalvaitis. Pasak jo, verslo idėja gimė iš tėvystės patirties.

 Lietuvoje atsiranda pramogų bei užsiėmimų ir patiems mažiausiems.
 Lietuvoje atsiranda pramogų bei užsiėmimų ir patiems mažiausiems.
 Lietuvoje atsiranda pramogų bei užsiėmimų ir patiems mažiausiems.
 Lietuvoje atsiranda pramogų bei užsiėmimų ir patiems mažiausiems.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-11-30 09:59

Verslo idėja – problemai spręsti

„Kūdikių SPA yra kūdikių plukdymas su profesionalia kineziterapeute, įvairios pramogos vandenyje. Idėjos autorė iš tiesų yra mano žmona, nes gimus dukrytei ji ieškojo užsiėmimų kelių mėnesių kūdikiams ir rado kūdikių SPA. Mergaitei patiko vandens pramogos, bet laukti eilėje reikėjo net kelias savaites. Pasirodo, šių SPA Kaune tebuvo keli ir paklausa gerokai viršijo pasiūlą, o ir pati pasiūla, mūsų akimis, galėjo būti paįvairinta. Mūsų kūdikių SPA bus du baseinai – viename, primenančiame sukūrinę vonią, kūdikiai plaukios savarankiškai, į pagalbą pasitelkiant tam skirtas priemones, o į kitą vaikučiai keliaus kartu su mama, kuri galės su kūdikiu dalyvauti programoje pagal kineziterapeutės nurodymus“, – apie idėjos gimimą pasakoja K. Kalvaitis.

„Bambino SPA“ šūkis skelbia: „Kūdikiams ir mamytėms“. Pasak SPA įkūrėjo, siekiama, kad ir mamos čia sau rastų veiklos, ne vien lauktų kūdikių. Centre planuojama organizuoti jogą nėščiosioms, bus sukurta erdvė vadinamiesiems kūdikių sutiktuvių vakarėliams, įrengtas masažo kabinetas.

Lėšų trūkumas verslo pradžiai – ne kliūtis

K. Kalvaitis pasakoja, kad asmeninių lėšų veiklos pradžiai pritrūko, tad kreiptasi į Kaune veikiančią Centro kredito uniją. Prie planų įgyvendinimo prisidėjo ir smulkiajam bei vidutiniam verslui įvairias paslaugas teikianti nacionalinė plėtros įstaiga UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“). Ji suteikė garantiją aštuoniasdešimčiai procentų imamos paskolos sumos.

„Šiandien kredito unijos su „Invegos“ garantija teikiama iki 25 tūkstančių eurų paskola yra bene vienintelė galimybė Lietuvoje gauti tokią pagalbą startuoti naujam verslui“, – drąsiai teigia „Bambino SPA“ steigėjas.

Jam pritaria ir Centro kredito unijos plėtros vadovas Tomas Valauskas, besižavintis galimybe darbe nuolatos stebėti lietuvių veržlumą, norą sau ir kitiems kurti darbo vietas Lietuvoje. Priešingai paplitusiam įsitikinimui, specialistas tvirtina, kad lietuviai turi noro ir gebėjimų.

„Lietuviai yra sumanūs žmonės. Nors jie dažniausiai kuria tradicinius verslus, netrūksta ir netradicinių pavyzdžių. Įprastai verslui pasirinkta sritis sutampa su sukaupta asmenine patirtimi – pavyzdžiui, sporto klubo treneris, pradirbęs sporto klube tam tikrą laiką, nusprendžia pats ar drauge su partneriu įsteigti savo sporto klubą. Tačiau tai pat visai neseniai finansavome elektrinių dviračių gamybos įmonę Kaune – tokie verslai nėra steigiami kasdien. Itin didžiulį susidomėjimą jaučiame iš jaunų žmonių, kurie nori dirbti sau ir įgyvendinti svajones čia, neišvykdami iš šalies”, – apie lietuvių verslumo tendencijas pasakoja T. Valauskas.

Rizika turi būti pamatuota

Pašnekovas neneigia, kad palaikymo susilaukia tikrai ne visos verslo idėjos. Jeigu rizika per didelė, atėjusiems prašyti pagalbos yra paaiškinama, kodėl nesuteikiamas finansavimas ir ką galima pataisyti, kad projektas vėl būtų svarstomas. Tarp pagalbos priemonių specialistas įvardija ir „Invegos“ paslaugas.

„Verslo kūrimo pradžioje įmonės dažniausiai nuosavo turto neturi, o Kredito unija, suteikdama paskolą verslo idėjai įgyvendinti, iš kliento privalo gauti užstatą ar kitą garantiją. Čia labai pagelbsti „Invega“, suteikdama dalinę garantiją imamai paskolai. Galiu drąsiai teigti, kad toks užnugaris žmogui, ieškančiam lėšų pirmojo verslo veiklos pradžiai, yra ypač svarbus ir naudingas“, – patirtimi dalijasi Tomas Valauskas.

Verslumo skatinimo fondo 2014-2020, finansuojamo iš Europos socialinio fondo, paskolos yra skirtos būtent verslo naujokams, negalintiems savarankiškai pradėti verslo ir jame įsitvirtinti. Tad savo verslo idėjoms įgyvendinti nereikia bijoti skolintis, o pasidomėti, kaip tai padaryti kuo protingiau.

Būtent šiuo keliu pirmuosius žingsnius ryžęsis žengti K. Kalvaitis, norintiems pradėti dirbti sau, pataria elgtis racionaliai. „Palaikau mintį, kad idėja tėra vienas procentas verslo sukūrimo. Mums su žmona buvo labai svarbu nepasiduoti pirmam emociniam impulsui, o pagyventi su idėja kelias dienas, ją tarsi pamiršti, o tada įvertinti šaltai ir racionaliai, nepametant galvos. Labai svarbu yra verslo planas ir skaičiavimai – kiek kas kainuoja, kiek galima uždirbti ir kita. Netradicinių sprendimų nereikia bijoti, tačiau nereikia bijoti ir excelio lentelių, nes racionalus įsivertinimas yra labai svarbus“, – tikina „Bambino SPA“ savininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.