Žodžio laikymasis – pagrindinis rodiklis, nusakantis žmogaus vertę

Aloyzas Pokvytis jau ne vieną dešimtį metų dirba sau. Vertingos patirties turintis verslininkas sako, kad pastaruoju metu norisi ne tik gauti, bet ir duoti: dalytis sukauptomis žiniomis ir patarimais su jaunais, pradedančiais verslininkais. Jo įkurta įmonė „Nordoilas“, vykdanti didmeninę ir mažmeninę prekybą tepalais, yra ne pirmas, tačiau sėkmingas verslo bandymas. Kūrybiškas ir netradicinių sprendimų ieškantis vadovas sako, kad nuolatos brandina alternatyvaus verslo idėjas ir vieną jų ketina įgyvendinti jau šią vasarą.

 Aloyzas Pokvytis.
 Aloyzas Pokvytis.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 11, 2019, 5:30 PM

Kaip įsikūrė įmonė „Nordoilas“? Kiek laiko veikiate?

UAB „Nordoilas“ įsikūrė 2001 metais. Tuo metu ketinau emigruoti – teikiau prašymą vizai į Jungtines Amerikos Valstijas. Vizos negavau, tačiau labai greitai sulaukiau pasiūlymo imtis „Neste“ produktų platinimo Panevėžio ir Šiaulių regionuose. Pamenu, pradžioje buvo iškeltas tikslas parduoti 3 tonas alyvos per mėnesį – tuo metu man tai atrodė kosmosas… Šiandien toks skaičius jau atrodo juokingai: dabar tokį kiekį parduodame beveik per savaitę.

Pagrindinis mūsų uždavinys yra ne tik pardavimai – norime, kad pirkėjas šviestųsi, pasakojame, kaip įsigyti geriausiai jo automobilio varikliui tinkančią alyvą, ieškome patrauklių, šiuolaikiškų informacijos pateikimo būdų. Kuriame informacinę vaizdo medžiagą, kurią galite rasti socialinėje platformoje „YouTube“, ten dalijamės profesionaliais patarimais, skelbiame apie akcijas.

Ne kiekviena smulkiojo ar stambaus verslo įmonė taip vysto komunikaciją – kaip jums kilo mintis pradėti kurti videoklipus?

Esu „Verslo rekomendacijų klubo“ narys, jaunųjų verslininkų mentorius. Klube semiuosi įvairių kūrybinių idėjų, pozityvumo ir dalijimosi nuostatų. Esu sukaupęs nemažai žinių ir patirties, mielai tuo dalijuosi, daug gaunu ir pats.

Pirmąjį videoklipą sumaniau sukurti po vebinaro – pamenu, tąkart filmavau telefonu laikydamas jį vertikaliai... Dabar esame patobulėję, kuriame puikios kokybės klipus.

Pavyzdžiui, šiuo metu galvoju, kaip išradingai išdėstyti labai svarbią temą – stabdžių skysčio keitimo svarbą. Skystį reikia keisti bent kartą per 3 metus, jei to nedarysite, stabdžiai lemiamais momentais gali tiesiog dingti, o pasekmės bus tragiškos.

Kiek žmonių dirba jūsų įmonėje? Galbūt iš pažiūros vyriškoje veikloje yra ir tepalų eksperčių?

Nežiūrėdami į laikrodį darbuojamės septyniese, kaita yra minimali. Žinoma, moterų, prekiaujančių alyva ir tepalais, yra. Kolegėms netrūksta žinių, tačiau stinga drąsos ir pasitikėjimo kalbant apie specialius produktus vienam ar kitam automobilio mazgui. Vyrai šioje srityje yra šiek tiek pranašesni, moteriai išsikovoti autoritetą reikia daugiau laiko.

Įmonė veikia Panevėžyje – ar gajus mitas, kad visur, išskyrus sostinę, sunku rasti ne tik darbo vietą, bet ir gerą darbuotoją?

Darbuotojų klausimas yra labai aktualus. Sulaukus tinkamo kandidato, jam reikia sudaryti geriausias sąlygas dirbti ir užsidirbti. Mano nuomone, darbuotojų kaita įmonei yra skausmingas dalykas, todėl savuosius labai vertinu. Matau, kad jų darbas yra kupinas iššūkių – mūsų įmonėje dirbantiems hidraulikos ir pneumatikos specialistams kasdien reikia įrodinėti savo kūrybingumo potencialą, sprendžiant įvairiausias pirkėjams kylančias problemas.

Kokias verslo partnerių, darbuotojų savybes labiausiai vertinate?

Man svarbiausia – žodis. Jis turi būti tariamas atsakingai. Žodžio laikymasis yra pagrindinis rodiklis, nusakantis žmogaus vertę. Ir tai galioja praktiškai visose verslo ir asmeninio gyvenimo aspektuose.

Kaip sprendžiate finansinius klausimus? Ar naudojatės finansiniais instrumentais?

Seniai naudojuosi UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) paslaugomis: „Invega“ ne kartą padėjo gauti paskolą, suteikdama paskolos garantiją, be to, kompensavo dalį verslo paskolos palūkanų (priemonė „Dalinis palūkanų kompensavimas“, finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis). Šiuo metu didele dalimi kompensuoja ir darbuotojų anglų kalbos mokymosi išlaidas – tai mane labai džiugina (priemonė „Kompetencijų vaučeris“, finansuojama Europos socialinio fondo lėšomis). Bent kartą per savaitę sulaukiame skambučių ar kitokių kreipimųsi, kur reikia bendrauti anglų kalba. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę turėjome užsakymą Rumunijoje, o su klientu teko bendrauti angliškai. Tobulėjimas darbe būtinas – svarbu, kad darbuotojas jaustų augimą, jam būtų įdomu.

Jei tą pačią įmonę reiktų imti kurti nuo nulio, ką darytumėte kitaip? Gal turite įdomių, alternatyvių verslo planų ar svajonių?

Pajuokausiu, kad galbūt prekybai rinkčiausi mažesnio svorio prekes – tepalų statinė sveria apie 200 kg! Manau, dabar ideali prekė yra ta, kurią kartą sukūręs, gali parduoti daugybę kartų visame pasaulyje. Žaviuosi kai kuriais jaunosios kartos startuoliais.

O alternatyvių verslo planų atsiranda nuolatos – ypač mielas šių metų vasaros projektas „Varom į Juodkrantę“. Jachtos savininkas pirko mūsų platinamą produkciją laivui, susipažinome, pradėjome bendrauti. Sumanėme mūsų krašto žmonėms vasarą pasiūlyti pramogą: mini kruizą Klaipėda-Juodkrantė-Klaipėda su viena prabangiausių jachtų Pabaltijo valstybėse – „Leopard 24“. Pajūryje gyvenantiems žmonėms vandens pramogos – jokia egzotika, tačiau mums, šiaurės Lietuvos gyventojams, tokia pramoga bus patraukli.

Kaip ilsitės, kokias laisvalaikio veiklas mėgstate?

Dažniausiai einu į teatrą, skaitau. Norėčiau visiems palinkėti atrasti knygų skaitymo malonumą: taip plečiame savimonę, kaupiame patirtį, bręstame. Man labai artima yra viena A. Zalatoriaus citatų, nusakanti skaitymo grožį: „Iš gero literatūros kūrinio galime gerti lyg iš kalnų šaltinio ir jis niekada neišseks. Svarbu panerti į jį nuoga širdimi, nusimetus išankstinių nusistatymų rūbą, pasinerti kaip į naują, nežinomą pasaulį, turintį savo logiką ir religiją.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.