Restorano paslaptis atskleidęs Trakų karaimas paaiškino, kodėl jis itin retai valgo kibinus

Į Trakus užsuka svečiai iš viso pasaulio kraštų. Lankosi europiečiai, neaplenkia jų turistai ir iš tolimųjų Azijos kampelių. Pamatyti senovinę Trakų pilį atvyksta ir lietuviai, o po pažintinių ekskursijų dažnas užsuka paragauti ir vietinių paruoštų tradicinių karaimiškų valgių.

Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>Lrytas.lt koliažas
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>Lrytas.lt koliažas
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, gyvuoja tikros tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 10, 2019, 9:12 PM, atnaujinta Oct 10, 2019, 9:13 PM

Bene kiekvienas iš mūsų esame ragavę kibinų. Šiandien jų apstu prekybos centruose, galima rinktis įvairiausių skonių ir rūšių. Tačiau Trakuose galima paragauti tradicinių, kurių nepalietė šiuolaikiškos mados ir skoniai.

2002 metais Trakuose, senamiesčio centrinėje dalyje, tarp dviejų ežerų, įsikūrė tradicinės karaimų virtuvės restoranas „Kybynlar“, kurį su kolega atidarė tikras karaimas Jurijus Špakovskis. Tai – šeimos verslas, kuriame puoselėjamos karaimų tautinės mažumos tradicijos.

Kibinas mums tapo įprastu valgiu, o karaimai primena – tai labai šventinis patiekalas, ruošiamas ypatingoms progoms, svarbiems svečiams.

„Jeigu manęs paklausite, kada paskutinį kartą valgiau kibinus, – aš neatsimenu. Tai nekasdienis patiekalas. Man – tai šventinis dalykas ir tam reikalinga proga, reikia skirti laiko jo ruošimui“, – atviravo restorano direktorius.

Kibinų gamybos procesas labai ilgas. Jurijus pasakojo, kad jie ilgiau ruošiami net už lietuvių taip mėgstamus cepelinus. Todėl kiekvienai šventei ir progai visada reikia pasiruošti iš anksto.

„Reikia pasirūpinti mėsa. Ji turi būti labai aukštos kokybės. Mėsą reikia supjaustyti, užminkyti tešlą, iškočioti paplotėlius, sudėti ant jų mėsą, tada sulipdyti, kepti orkaitėje. Restorane turime gamybinę įrangą, kuri per 20 minučių pagamina didelį kiekį. Namuose šis procesas trunka daug ilgiau – 20 kibinų kepa 40 minučių“, – paslaptimis dalijosi Jurijus.

Siekia skleisti tradicijas

Restorano savininkas pasakojo, kad maisto gamyba jam visada buvo įdomi. O vėliau jam ir kolegai kilo sumanymas parodyti du svarbiausius dalykus/ Pirma, kas yra kibinas, antra, kad tai ne vienintelis išlikęs tradicinis karaimų patiekalas.

Norint atskleisti karaimiškas tradicijas ir leisti svečiams paskanauti įvairiausių šios tautos mėgiamų patiekalų buvo galima tik įkūrus restoraną. Taip gimė idėja atskleisti jų šeimos ir tautos papročius visuomenei.

Tiesa, šis restoranas Trakuose nebuvo vienintelis. Jurijaus pasakojimu, jis įkurtas bene vienas paskutiniųjų, o norint sėkmingai įsilieti į rinką, reikėjo sugalvoti savitą koncepciją ir vizijas.

„Negali kartoti, vytis kitus. Turi sugalvoti kažką savo. Pagrindinė mūsų idėja buvo parodyti savo materialinį palikimą – kultūrą. Tai padaryti per platų patiekalų spektrą. Prie to prijungėme tam tikrą edukaciją, bendravimą su svečiais. Aišku, neįmanoma pabendrauti su kiekvienu, bet šios linijos vis tiek laikomės“, – teigė Jurijus.

Jo restorane siūloma paragauti 5 rūšių kibinų. Paties tikriausio – su aviena, o vengiantiems šios mėsos siūloma paskanauti kibinų su vištiena ar jautiena.

Kibinai su varške ir špinatais bei troškintais kopūstais ir kiaušiniu – tiems, kurie nevalgo mėsos.

Jurijus atviravo, kad išlaikyti tradicijas yra bene svarbiausias jų šeimos tikslas, todėl jie nesistengia vaikytis madų ir kiekvieno kliento skonių. 

„Mes parodome tradicinį šeimos patiekalą. Visos kitos variacijos nesutampa su mūsų pagrindine koncepcija. Stengiamės išlaikyti tradicijas. Gal kitas įsižeidžia ir išeina, bet negalime patenkinti visų poreikių“, – pasakojo restorano direktorius.

Kibinai čia ruošiami pagal receptą, kuris paveldimas iš kartos į kartą. Nors karaimai visi žino šio patiekalo sudedamąsias dalis ir gamybos subtilybes, tačiau direktorius teigė, kad kiekviena šeimininkė į receptą prideda savo supratimo, širdies ir jausmų. Todėl kiekvienos iš jų produktas skiriasi, net jei gaminama tas pats produktas.

Jurijaus sūnėnas Artūras atskleidė svarbiausius dalykus, kuriuos turi padaryti turistas, atvykęs aplankyti Trakų. Vienas iš jų, žinoma, kibinų ragavimas.

„Negalvokite, kad tai reklama ar marketinginis triukas, bet būnant Trakuose svečiai turi padaryti tris dalykus – aplankyti Trakų salos pilį, paragauti tikrų karaimiškų kibinų ir paragauti krupniko, nes tai irgi yra iš tradicijų, šaknų ir istorijos. Ir kai svečiai visa tai padaro, jie gali sakyti, kad tikrai buvo Trakuose. Dar jeigu pamato vieną, kokį karaimą iš penkiasdešimties čia gyvenančių – jiems tikrai pasisekė“, – sakė Artūras.

Siūlo ir kitų pramogų

Tiesa, restorane galima ne tik pasimėgauti karaimiškais valgiais ir išliaupsintais kibinais, bet ir paskanauti tradicinės karaimų trauktinės ir sudalyvauti vandens pramogose, pasigrožėti gamta ir Trakų pilimi tiesiai iš Galvės ežero ar užsisakyti edukacinę programą. Taip pat svečiams siūloma patiems įsitraukti į gamybos procesą, savomis rankomis pasigaminti kibinų.

„Norėdami praplėsti paslaugų kiekį, įsigijome laivus. Iš viso turime keturis – du dideli ir du maži. Pastarieji yra nauji, elektriniai, varomi saulės energija. Jie gali sutalpinti po 9 žmones. Tai visai kita kryptis – absoliuti ekologija, švara ir tyla.

Vaizdas nuo vandens ir nuo kranto – kardinaliai skiriasi. Laive turime apie 20 minučių trunkantį audio-video gidą keturiomis kalbomis, kuriame pasakojama apie Trakus, karaimus, istoriją, Trakų pilį. Neapsunkinant svečių, per tiek laiko galima įgyti tam tikrų istorinių žinių“, – pasakojo Jurijus.

Jurij atviravo, kad valdyti restoraną – sunkus darbas. Sezonas gali trukti nuo dviejų iki trijų mėnesių. Nors paslaugų spektras čia platus, tačiau sezoniškumas atlieka didelį vaidmenį. Direktoriaus teigimu, rudenį tuščia, o liepos ar rugpjūčio mėnesį susidaro žmonių eilės. Tačiau jis pasakojo, kad tendencijos gerėja – sezoniškumas švelnėja, bet žmonių srautai vis tiek turi didelę įtaką verslui.

„Paskutinės dvi vasaros buvo labai dėkingos – praktiškai nuo gegužės iki rugsėjo buvo labai geras oras, todėl buvo galima ilgai siūlyti savo paslaugas. Kai blogas oras – paslaugų žmonėms nereikia. Tai ilgo laikotarpio verslas, ne vienadienis, faktiškai tai tampa gyvenimo būdu“, – teigė Jurij.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.