Neįtikėtina buvusio benamio istorija ir patarimas lietuviams: „Melskitės, kad gyvenimas pasunkėtų“

Kaip sukurti verslą, kuris būtų toks sėkmingas, kad jums niekada nereikėtų būti darbe? O kaip sugalvoti idėją, kuri leistų dirbti sau? Į šiuos klausimus prieš savaitę „Vilnius Business Forum“ susirinkusiems lietuviams atsakė „serijinis“ verslininkas Ericas Edmeades.

Lektorius Ericas Edmeades<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lektorius Ericas Edmeades<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lektorius Ericas Edmeades Vilniuje<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lektorius Ericas Edmeades Vilniuje<br>R.Danisevičiaus nuotr.
E.Edmeadesas laisvą laiką skiria pomėgiams – čia su Hadzų gentimi, iš kurios mokėsi sveikos mitybos – gentis mintanti tuo, ką susimedžioja ar surenka laukinėje gamtoje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
E.Edmeadesas laisvą laiką skiria pomėgiams – čia su Hadzų gentimi, iš kurios mokėsi sveikos mitybos – gentis mintanti tuo, ką susimedžioja ar surenka laukinėje gamtoje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 16, 2019, 11:10 AM

Jo patarimas? Melstis, kad gyvenimas pasunkėtų. 1985 metais E.Edmeades buvo Kanados gatvėmis slampinėjantis benamis, o pastaruosius 20 metų praleido pradedant, parduodant ir perkant įvairius verslus šešiose pasaulio valstybėse.

Pietų Afrikos Respublikoje gimęs vyras konferencijoje papasakojo savo gyvenimo istoriją, sėkmingo verslo paslaptis ir patarė kaip dirbti, kad dirbti nebereikėtų.

Unikali strategija

E. Edmeades „serijiniu“ verslininku vadinamas ne be priežasties. Pirmąją savo įmonę pelningai pardavęs šešeri metai nuo jos įkūrimo, antrąją – jau po 18 mėnesių, vyras nutarė, kad tai – nebloga strategija.

Tarp E. Edmeades verslų – įmonių duomenų surinkimo, paslaugų tiekimo, belaidžio tinklo, renginių organizavimo, medicininių simuliacijų ir Holivudo filmų specialiųjų efektų įmonės.

Verslininkas pasakojo, jog įkuręs įmonę, ją užaugina, o tada parduoda už tokią sumą, kad daugiau dirbti nebereikėtų. „Tavo verslas turi veikti taip sklandžiai, kad nenorėtum jo parduoti. Ir tada gali parduoti“, – logiką dėsto E. Edmeades.

Verslas – apie vertę

Įvairiuose pasaulio kampeliuose vesdamas seminarus verslo temomis E. Edmeades pasakojo patyręs įvairių kurioziškų situacijų. Vyras prisiminė, kaip prieš renginį Kinijoje išgirdo, jog vertėja pristatinėja jį kaip žmogų, savo pirmąjį verslą pradėjusį devynerių.

„Tai juokinga istorija, tačiau kai pagalvoji, aš tikrai pradėjau verslą, kai buvau devynerių. Dažnai pas mamą atvykdavo draugai, kurie atsiveždavo tiek alaus, kad jis netilpdavo į šaldytuvą. Todėl prieš atvykstant svečiams aš pripildydavau vonią ledukais, paimdavau svečių alų ir įdėdavau jį ten sušalti. O tada parduodavau jiems jų pačių, tiesiog sušaldytą, alų. Tai truputį panašu į tai, kaip veikia Amerika ir Kanada. Pastebėdavau, kad vakarėjant žmonės darėsi vis tingesni, todėl pradėjau alų atnešti jiems. Kai jie ateidavo pas mane, gaudavau 25 centus. Bet kai aš ateidavau pas juos, gaudavau net po du dolerius.

Tai buvo labai pelningas verslas. Bet juk tai iš tiesų yra verslo pavyzdys – reikia pastebėti, kur yra galimybė, suprasti, kaip sukurti vertę, o tada sukurti dar daugiau pridėtinės vertės“, – juokėsi E. Edmeades.

Sunkumų nulemta sėkmė

Vis dėlto, jo gyvenimas paprastas ir lengvas ilgai nebuvo. Tačiau E.Edmeades tuo džiaugiasi – būtent tai, kad gyvenimas pažėrė sunkių išbandymų, padarė jį tuo, kuo yra šiandien.

„Kai buvau penkiolikos, tapau benamiu Kanadoje. Buvo žiema, o žiemos Kanadoje – 40 laipsnių šalčio. Pasakysiu paprastai – kai lauke 40 laipsnių šalčio ir esi benamis – na, tai nėra labai patogu. Bet visai neseniai supratau, kad turėčiau džiaugtis, kad netapau benamiu vasarą. Vasarą būčiau lengvai sugalvojęs, kur lauke galiu praleisti naktį. Ir po poros naktų miegojimo lauke aš tikrai būčiau tapęs benamiu – būčiau pradėjęs atrodyti, kaip benamis, mąstyti, kaip benamis ir po dviejų savaičių jau vaikščiočiau po gatves prašydamas išmaldos.

Tačiau kadangi buvo 40 laipsnių šalčio, turėjau mąstyti kūrybiškai ir ieškoti išeities, kad nemiegoti lauke. Vieną dieną nuėjau į žaidimų automatų parduotuvę. Pastebėdavau, kad tos parduotuvės savininkas visada pavargęs – jis anksti rytą atrankindavo parduotuvę, o užrakindavo ją pirmą nakties. Pasiūliau jam, kad jis būtų su savo šeima ir išsimiegoti, o aš galėčiau ateiti atrakinti parduotuvę iš ryto ir padirbėti pirmas ir paskutines kelias valandas nemokamai, paskui užrakinčiau parduotuvę. Ir kadangi jis nesijaudino pažeidžiantis Kanados vaikų vergovės įstatymą, jis priėmė mano pasiūlymą, o aš galėdavau praleisti naktį parduotuvėje.

Taigi, penkiolikmetis gyvena žaidimų automatų parduotuvėje. Ar įsivaizduojate, kiek laiko miegodavau? Nė kiek. Aš tapau visų žaidimų ekspertu, bet ne tik tai. Kai atsirado kompiuteriai, aš lenkiau savo kartą, nes turėjau svarų pranašumą kompiuterių srityje“, – pasakojo E.Edmeades.

E. Edmeades pabrėžė, kad jeigu tada būtų buvusi vasara, jis nieko panašaus nebūtų sugalvojęs.

„Jeigu būtų buvę lengviau, mano gyvenimas būtų tapęs daug sunkesnis. Mano patarimas toks: jeigu norite, kad jūsų gyvenimas palengvėtų – melskitės, kad pirma jis pasunkėtų“, – sako verslininkas.

Verslo laisvė

E. Edmeades pasakojo, kad tarp pirmosios įmonės įkūrimo ir pelningo jos pardavimo – ilgas ir sudėtingas kelias, kuriame išmoko daugybę vertingų pamokų. Jas ir norėjo perduodi konferencijoje susirinkusiems lietuviams.

Pasak jo, svarbiausias dalykas, kurį jis nori išmokyti – tai verslo laisvė. Pasak jo, teisingai valdant savo verslą, jis yra pats geriausias gyvenimo būdas. Tačiau, jo teigimu, mažai kas sugeba savo verslą valdyti teisingai.

„Kai pradėjau savo verslą, aš geriau už visus mokėjau dirbti kompiuteriu, savo įmonėje atlikau visus IT darbus. Vis dėlto, kai kompanija augo, man reikėjo darbuotojo, atsakingo už IT. Tačiau kai pasamdžiau IT specialistą, aš vis tiek taisydavau savo darbuotojų kompiuterių gedimus. Aš darydavau tai geriau, negu IT specialistas, be to, jausdavausi gerai, kad galiu pasirodyti prieš savo darbuotojus. Tačiau greitai supratau, kad kiekvieną minutę, kai taisau jų kompiuterius, nedirbu svarbaus strateginio darbo“, – sakė E.Edmeades.

Jis tikino, kad žmonėms sunku deleguoti darbus. Jie tampa priklausomi nuo savo darbo, be to, įsivaizduoja, kad niekas kitas taip gerai jų darbų neatliks.

„Dauguma žmonių meta savo senuosius samdomus darbus, kai tampa nepatenkinti savo viršininkais, atliekamu darbu, ir svajoja, kaip viskas bus gerai, kai taps savo paties vadovais. Tačiau kai sukuria savo verslą, pamato, kad kažkas turi parduoti produktus, kažkas turi surinkti įmonės šiukšles, kažkas turi kalbėti telefonu. Ir staiga pamato, kad metė vieną darbą ir dabar turi 14 darbų“, – kalbėjo verslininkas.

Pasak jo, 4 iš 5 naujai įkurtų įmonių bankrutuos nesulaukusios penkerių metų. O likusi viena įmonė išsilaikys tik todėl, kad jos vadovas dirbs daugiau, negu racionalu, paaukos savo sveikatą ir laiką su šeima.

Kodėl žmonės nedeleguoja darbų? Pasak jo, žmonės nuo mokyklos laikų yra verčiami skirti daugiau laiko tiems dalykams, kurie nesiseka ir kurių nemėgsta. Mokykloje vaikai nėra skatinami bendradarbiauti, tarimasis su kitais mokiniais laikomas sukčiavimu, o versle komandinis darbas – viena svarbiausių sėkmės formulių.

E. Edmeades paskaitoje pristatė dvi verslo, suteikiančio laisvę, formules.

„Mano manymu, vienas svarbiausių dalykų versle yra turėti tikslą. O tas tikslas turėtų būti tai, kad jūsų verslas veiktų už jus.

Yra du verslo laisvės tipai. Pirmasis tipas – kai turite verslą, kuris veikia taip sklandžiai, kad 95 proc. darbo laiko galite praleisti darydami tai, ką mėgstate. Jeigu esate odontologas, reiškia kitas žmogus yra administratorius, dar kitas užsiima rinkodara, o jūs 95 proc. laiko galite tvarkyti dantis, kadangi tai – darbas, kuris jums patinka.

Antrojo tipo verslo laisvė – kai verslas veikia taip puikiai ir sklandžiai, kad būti darbe jums iš viso nereikia. Tai reiškia, kad verslas ir toliau veiktų sėkmingai ir augtų, net jeigu jūsų nebūtų darbe“, – pasakojo E. Edmeades.

Jo teigimu, iš karto svarbu nuspręsti, kokio tipo verslo sieksite ir jo siekti.

„Kitaip jūsų verslas taps tik darbas, kuriame jūs dirbate sunkiau, mokate sau mažiau ir prisiimate daug daugiau atsakomybės, negu bet kuriame samdomame darbe“, – mokė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.