Pasakiškai turtingi ir nevedę: kai kurie į milijardierių sąrašus prasibrauna po tragiškų įvykių

Balandžio pradžioje amerikiečių žurnalas „Forbes“ paskelbė pasaulinį 34-ąjį vadinamųjų dolerinių milijardierių sąrašą. Jame – 2095 žmonės iš viso pasaulio, sukaupę milijardais vertinamą turtą. „Forbes Life“ galerijoje — jaunesni nei 40-ies ir santuokos įžadų nedavę turtuoliai.

„Forbes“ pasauliniame vadinamųjų dolerinių milijardierių sąraše – 2095 žmonės.<br> Lrytas.lt fotomontažas
„Forbes“ pasauliniame vadinamųjų dolerinių milijardierių sąraše – 2095 žmonės.<br> Lrytas.lt fotomontažas
P.Durovas.<br> AP/Scanpix nuotr.
P.Durovas.<br> AP/Scanpix nuotr.
„Airbnb“ paslauga naudojasi per 300 mln. žmonių 81 tūkstantyje miestų 191-oje šalyje.<br>pixabay.com nuotr.
„Airbnb“ paslauga naudojasi per 300 mln. žmonių 81 tūkstantyje miestų 191-oje šalyje.<br>pixabay.com nuotr.
P.Durovas sukūrė programėlę „Telegram“.<br> pixabay.com nuotr.
P.Durovas sukūrė programėlę „Telegram“.<br> pixabay.com nuotr.
L.Waltonas – stambiausio amerikiečių prekybos tinklo „Walmart“ įkūrėjo anūkas.<br>pixabay.com nuotr.
L.Waltonas – stambiausio amerikiečių prekybos tinklo „Walmart“ įkūrėjo anūkas.<br>pixabay.com nuotr.
B.Chesky.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
B.Chesky.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Programėlę „Snapchat“ sumanė R.Murphy.<br>pixabay.com nuotr.
Programėlę „Snapchat“ sumanė R.Murphy.<br>pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 13, 2020, 7:56 PM

Gustavas Magnaras Witzøe

Turtas: 2,3 mlrd. JAV dolerių

Amžius: 26 metai

Šalis: Norvegija

Turtų šaltinis: žuvų pramonė

Gustavas Magnaras Witzøe valdo 47 proc. „Salmar ASA“ akcijų, kurias jam 2013 m. padovanojo tėvas Gustavas Witzøe.

„Salmar ASA“ — norvegiška lašišos gamintoja, viena stambiausių tokios srities įmonių pasaulyje. Ją 1991 m. įsteigė G.Witzøe vyresnysis. Jis kaip ir anksčiau valdo kompaniją. Tuo metu Gustavas Magnaras Witzøe mėgina plėtoti savo verslą investuodamas į nekilnojamąjį turtą ir su technika susijusius startuolius.

Johnas Collisonas

Turtas: 3,2 mlrd. JAV dolerių

Amžius: 29 metai.

Šalis: Airija.

Turtų šaltinis: mokėjimų programėlė

Johnas Collisonas – mokėjimo sistemos „Stripe“ įkūrėjas ir prezidentas. Kompaniją jis įsteigė 2010 m. drauge su broliu Patricku.

Vaikystę viename Airijos kaime, kur jų tėvai turėjo viešbutį, praleidę broliai dabar persikėlę į Silicio slėnį.

„Stripe“ idėją jie išvystė, kai mokėsi Masačusetsto technologijų institute.

Pirmąjį startuolį broliai įkūrė 2007 m. Tai buvo kompanija „Shuppa“, kuri kūrė programėles, palengvinusias apsipirkimą „eBay“ aukcionuose. Po metų abu Collisonai tapo milijonieriais, kai kompaniją už 3 mln. JAV dolerių pardavė kanadietiškajai „Live Current Media“.

2019 m. rugsėjį „Stripe“ pritraukė 250 mln. JAV dolerių. Pati kompanija vertinama 35 mlrd. JAV dolerių.

Robertas Murphy

Turtas: 1,9 mlrd. JAV dolerių

Amžius: 31 metai

Šalis: JAV

Turto šaltinis: „Snapchat“

Robertas Murphy – programėlės „Snapchat“, skirtos keistis nuotraukomis ir vaizdo įrašais, sumanytojas. Šiandien ja naudojasi 203 mln. vartotojų.

R.Murphy „Snapchat“ sukūrė drauge su bendramoksliu Evanu Thomasu Spiegeliu. 2013 m. partneriai atmetė „Facebook“ pasiūlymą. Tąkart Markas Zuckerbergas buvo pasiruošęs už „Snapchat“ sumokėti 3 mlrd. JAV dolerių. 2015 m. paslauga pritraukė 538 mln. JAV dolerių, o 2017 m. pateikė pirminį viešąjį akcijų pasiūlymą.

R.Murphy ir E.Th.Spiegeliui priklauso apie 18 proc. kompanijos akcijų.

Lukasas Waltonas

Turtas: 18,4 mlrd. JAV dolerių

Amžius: 33 metų

Šalis: JAV

Turto šaltinis: „Walmart“

Lukasas Waltonas – stambiausio amerikiečių prekybos tinklo „Walmart“ įkūrėjo Samo Waltono anūkas.

Palikimą Lukasas gavo 2005 m., kai jo tėvas Johnas Waltonas žuvo per bandomąjį skrydį sudužus jo paties sukonstruotam lėktuvui. Sūnus paveldėjo trečdalį tėvo turto, o Lukaso motina Christy – šeštadalį.

L.Waltonui priklauso ne tik „Walmart“, bet ir saulės kolektorių plokščių gamintojos „First Solar“ bei finansinės kompanijos „Arvest Bank“ dalis.

Aiyawattas Srivaddhanaprabha

Turtas: 3,7 mlrd. JAV dolerių

Amžius: 34 metai

Šalis: Тailandas

Turtų šaltinis: neapmuitintų prekių parduotuvės

Aiyawattas Srivaddhanaprabha – Tailando milijardieriaus Vichai Srivaddhanaprabhos, įkūrusio neapmuitintų prekių parduotuvių tinklą „King Power“, sūnus.

2018 m. spalį Vichai asmeniniu lėktuvu grįžinėjo iš Lesterio (Didžioji Britanija), kur stebėjo jam priklausančio futbolo klubo „Leicester City“ rungtynes. Tačiau vos pakilęs sraigtasparnis tapo nevaldomas ir nukrito greta stadiono, o verslininkas žuvo.

„King Power“ — kompanija, kurios metinės pajamos siekia 3,3 mlrd. JAV dolerių, ir yra didžiausias Tailando neapmuitintų prekių parduotuvių operatorius – perėjo į Aiyawatto rankas

Jis vadovauja kompanijai – Aiyawattas užima pirmininko ir vykdomojo direktoriaus pareigas. Turtus vyras dalijasi su motina ir trimis seserimis bei broliais.

Aiyawattui taip pat perėjo ir futbolo klubas „Leicester City“. Šeimai taip pat priklauso didžioji dalis aukščiausio pastato Tailande – Bankoke stovinčio dangoraižio „MahaNakhon“.

Jihanas Wu

Turtas: 1,7 mlrd. JAV dolerių

Amžius: 34 metai

Šalis: Honkongas

Turtų šaltinis: kriptovaliuta

Šis verslininkas – stambiausios Kinijoje kriprovaliutų „kasyklos“ „Bitmain“ įkūrėjas. Jam priklauso 20 proc. „Bitmain“ akcijų.

2019 m. spalį kompanija, praėjus daugiau nei metams po nesėkmingo bandymo patekti į Honkongo vertybinių popierių biržą, padavė paraišką pirminiam viešam akcijų siūlymui.

Julio Mario Santo Domingo, III

Turtas: 1 mlrd. JAV dolerių

Amžius: 34 metai

Šalis: JAV

Turtų šaltinis: alaus pramonė

Pagrindinis pajamų šaltinis – stambiausia pasaulyje alaus gamintoja „Anheuser-Busch InBev“. 2016 m. ji prisijungė kitą alaus gamintoją – „SABMiller“. Ją turtuolis paveldėjo iš savo senelio. Po šio sandorio Julio Mario Santo Domingo, III gavo dalį ir „Anheuser-Busch InBev.“ kompanijoje.

Verslininkas tuo pat metu yra ir Niujorko grupės „Sheik 'N' Beik“ didžėjus. Jis baigęs Bostono universitetą, kuriame įgijo architektūros bakalaurą.

Pavelas Durovas

Turtas: 3,4 mlrd. JAV dolerių

Amžius: 35 metai

Šalis: Rusija

Turtų šaltinis: programėlė „Telegram“

2014 m. Pavelas Durovas nutarė atsisakyti jam priklausančio turto. Ir tai buvo kai kas gerokai vertingesnio nei baldai ar netgi nekilnojamasis turtas – 12 proc. paties P.Durovo įkurto socialinio tinklo „VKontakte“ akcijų. Jas už 300 mln. JAV dolerių įsigijo Ivanas Tavrinas.

Po šio sandorio P.Durovas sukūrė programėlę „Telegram“, kurios auditorija viršija 300 milijonų. 2018 m. Pavelas drauge su broliu Nikolajevu iš investuotojų pritraukė 1,7 mlrd. JAV dolerių tam, kad ant „Telegram“ bazės sukurtų blockchain sistemą TON.

2019-ųjų pabaiga P.Durovui nebuvo sėkminga – teisminės kovos su Vertybinių popierių komisija ir JAV biržomis dėl TON projekto ir paleistos „Gram“ kriptovaliutos baigėsi verslininko pralaimėjimu. Nepaisant to, „Telegram“ vertė išaugo.

Drew Houstonas

Turtas: 1,3 mlrd. JAV dolerių

Amžius: 37 metai

Šalis: JAV

Turtų šaltinis: debesija

Drew Houstonas – generalinis direktorius ir „Dropbox“ įkūrėjas. „Dropbox“ – keitimosi duomenimis paslauga, kuria naudojasi per 500 mln. žmonių. D.Houstonas kompaniją įkūrė 2007 m., kai jam buvo 24-eri. Tąkart prie „Dropbox“ prisidėjo ir jo bendramokslis Arashas Ferdowsi.

2018 m. kovą „Dropbox“ pateikė pirminį viešą akcijų siūlymą. Jau pirmąją dieną po paskelbimo akcijų vertė pašoko 35 proc. D.Houstonas, kuriam priklauso per 20 proc. kompanijos akcijų, yra jos stambiausias akcininkas.

Brianas Chesky

Turtas: 4,1 mlrd. JAV dolerių

Amžius: 38 metai

Šalis: JAV

Turtų šaltinis: Airbnb

2007 m. bičiuliai Brianas Chesky ir Joe Gebbia pritrūko lėšų buto, kuriame gyveno San Fransiske (JAV), nuomai. Jiedu sumanė įsileisti trumpai nakvynei atvykėlius į miestą, o šie draugams už galimybę pernakvoti ant pripučiamo čiužinio mokėjo pinigus. O 2008 m. prisijungus trečiajam, Nathanui Blecharczykui, vyrai įsteigė „Airbnb“ — trumpalaikės nuomos paslaugą.

Dabar ja naudojasi per 300 mln. žmonių 81 tūkstantyje miestų 191-oje šalyje.

Joe Gebbia

Turtas: 4,1 mlrd. JAV dolerių

Amžius: 38 metai

Šalis: JAV

Turtų šaltinis: „Airbnb“

Joe Gebbia svajojo verstis daile ir dirbti Niujorko galerijose. Tačiau Rod Ailando dizaino mokykloje susipažino su B.Chesky, su kuriuo vėliau įkūrė kompaniją „Airbnb“. Joje J.Gebbia užsiima produktų direktoriaus postą.

Iki „Airbnb“ vyras turėjo „CritBuns“ kompaniją, kuri pardavinėjo pagalvėles dailininkams, kad jiems būtų patogu sėdėti, kol kuria paveikslus.

Peteris Szulczewski

Turtas: 1,8 mlrd. JAV dolerių

Amžius: 38 metai

Šalis: Kanada

Turtų šaltinis: internetinė prekyba

2011 m. lenkiškų šaknų turintis Peteris Szulczewski įkūrė „Wish“ — internetinę parduotuvę, neturtingiems amerikiečiams siūlančią Kinijoje pagamintas prekes. Daugelis čia perkančiųjų nedirba biuruose ir negyvena Šiaurės Kalifornijos pakrantėje. „Wish“ vartotojai – darbininkų klasės atstovai.

2018 m. „Wish“ buvo dažniausiai atsisiunčiama apsipirkimo programėlė pasaulyje, o dabar ji – trečioji pagal pardavimų apimtis elektroninės prekybos platforma JAV. Visame pasaulyje 90 mln. žmonių ja pasinaudoja bent sykį per mėnesį.

2019 m. rugpjūtį „Wish“ pritraukė 300 mln. JAV dolerių investicijų, o kompanija buvo įvertina daugiau nei 11 mlrd. JAV dolerių.

P.Szulczewski priklauso apie 18 proc. „Wish“ akcijų.

Sebastianas Kulczykas

Turtas: 1,3 mlrd. JAV dolerių

Amžius: 39 metai

Šalis: Lenkija

Sebastianas Kulczykas su seserimi Dominika turtus paveldėjo iš tėvo Jano, kuris mirė 2015 m. nuo komplikacijų, kilusių po širdies operacijos.

Įpėdiniai valdo investicinę kompaniją „Kulczyk Investments“, kurios būstinė Liuksemburge, ir turi biurus Londone bei Kijeve.

Kompanija specializuojasi energetikos, chemijos, mineralinių resursų ir infrastruktūros srityse.

2018 m. brolis ir sesuo atsidalijo aktyvus. Taip Sebastianui atiteko dalis kompanijos „Autostrada Eksploatacja“. Be to, jis valdo chemijos koncerną „Ciech“ bei technologijų fondą „VC Manta Ray“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.