Staigus verslo spurtas: Kaune sukurti skaitikliai pasaulyje plinta lyg virusas

Prieš dvejus metus Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) atidarytoje įmonėje „Axioma Metering“ sukurti ir gaminami ultragarsiniai apskaitos prietaisai užkariauja visus pasaulio žemynus, todėl šeimininkai nutarė dvigubai padidinti gamybos pajėgumus.

Šiuolaikiškoje įmonėje daugybė gamybos ir kokybės užtikrinimo procesų yra automatizuoti, o tikslumu garsėjantys prietaisai be ypatingos priežiūros gali būti naudojami ne mažiau kaip penkiolika metų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šiuolaikiškoje įmonėje daugybė gamybos ir kokybės užtikrinimo procesų yra automatizuoti, o tikslumu garsėjantys prietaisai be ypatingos priežiūros gali būti naudojami ne mažiau kaip penkiolika metų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Axioma Metering“ direktorius I.Vosylius džiaugėsi, kad įmonės veiklos rezultatai viršijo lūkesčius.
„Axioma Metering“ direktorius I.Vosylius džiaugėsi, kad įmonės veiklos rezultatai viršijo lūkesčius.
„Icor“ valdybos pirmininkas A.Janukonis neabejoja, kad naudojant ultragarso technologiją sukurti matavimo prietaisai greitai išstums iš rinkos senosios kartos skaitiklius.
„Icor“ valdybos pirmininkas A.Janukonis neabejoja, kad naudojant ultragarso technologiją sukurti matavimo prietaisai greitai išstums iš rinkos senosios kartos skaitiklius.
„Axioma Metering“ savininkai jau priversti dvigubinti gamybos pajėgumus.
„Axioma Metering“ savininkai jau priversti dvigubinti gamybos pajėgumus.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 18, 2021, 9:06 AM, atnaujinta Jun 18, 2021, 11:39 AM

Ultragarso technologija paremti „Axioma Metering“ inžinierių sukurti vandens ir šilumos apskaitos prietaisai pasižymi ne tiktai patikimumu ir ilgaamžiškumu.

„Paslaugos teikėjui suteikiame galimybę gauti gausybę svarbių duomenų, kurie reikalingi veiklai efektyvinti ir kartu taupyti vieną svarbiausių išteklių – vandenį“, – kalbėjo įmonių grupės „Icor“, kuriai priklauso „Axioma Metering“, valdybos pirmininkas Andrius Janukonis.

Verslininkas tikino nenorintis kuklintis – „Axioma Metering“ siūlomi gaminiai daugeliu savybių šiuo metu yra geriausi Europoje, o gal net pasaulyje.

Tobulina du dešimtmečius

A.Janukonis prisiminė, kad „Icor“ grupės veikla 1994 metais prasidėjo būtent nuo vandens skaitiklių pardavimo ir įrengimo.

„Istorinė veiklos sritis pasipildė ultragarso technologija, kurią patys sukūrėme ir sėkmingai diegiame jau du dešimtmečius“, – kalbėjo A.Janukonis.

Sukaupta patirtis leidžia šią technologiją pritaikyti vis naujuose gaminiuose, o Lietuva gali didžiuotis turinti visame pasaulyje išskirtinius ultragarso prietaisus.

Vienas didžiausių jų privalumų – skaitikliai be ypatingos priežiūros gali patikimai veikti net 15 metų.

Ilgaamžiškumas lemia ekonominę naudą.

Dar svarbiau, kad naudotojui prietaisas suteikia galimybę bet kuriuo metu gauti svarbių duomenų, kurie praverčia mažinant vandens ar šilumos tiekėjo veiklos sąnaudas ir padeda taupyti išteklius. Ultragarsiniai skaitikliai suteikia galimybę užtikrinti specifinius kliento poreikius. Vienas tokių – skaičiuoti vandens sąnaudas skirtingu paros metu, kai nustatytas skirtingas vandens kainos tarifas.

„Europa ir visas pasaulis eina ta pačia kryptimi – siekiama taupyti vandenį.

Galime padėti siekti šio tikslo, todėl įmonės gaminių poreikis tik didėja. Esame ant bangos“, – džiaugėsi „Icor“ vadovas A.Janukonis.

Iš anksto numatė plėtrą

Bendrovės „Axioma Metering“ gamykla 2019-ųjų pradžioje iškilo 1,6 hektaro sklype, kuriame įrengtos beveik futbolo aikštės ploto, 7200 kvadratinių metrų, patalpos.

„Axioma Metering“ Kauno LEZ investavo apie 15 mln. eurų, sukurta daugiau kaip 200 darbo vietų. 2019 metais kauniečiai pagamino 130 tūkst. įvairių skaitiklių, pernai – 370 tūkst., o šiemet turėtų pagaminti 900 tūkst. skaitiklių.

Pirmosios gamybos linijos pajėgumai artėja prie galimybių ribos, todėl rudenį planuojama paleisti antrąją, kuri dvigubai išplėstų pajėgumus. Šiuo metu įmonėje jau montuojama ir derinama įranga.

Tačiau ši investicija – dar ne pabaiga. Jau projektuojama antroji gamykla, kuri turėtų būti dvigubai didesnė negu esama. Galbūt šiemet rudenį bus gautas statybos leidimas ir tuomet bus nuspręsta, kada prasidės statyba. Investicijos turėtų siekti ne mažiau kaip 20 mln. eurų.

Įžvalgos visiškai pasiteisino

„Atidarydami gamyklą turėjome atsakyti į kelis svarbius klausimus: ar technologija veiks patikimai, ko norės klientai, kaip reaguos konkurentai“, – kalbėjo gamyklos „Axioma Metering“ direktorius Ignas Vosylius.

Pasak jo, daugelis įžvalgų pasirodė esančios visiškai teisingos, o svarbiausia, kad išlieka nepakitusi pagrindinė kryptis: naujosios technologijos pakeis senuosius skaitiklius ir šio proceso pagreitis tik didės.

„Savo gaminį rinkai pasiūlėme labai tinkamu laiku, nes vandens ir šilumos tiekėjų poreikis turėti tikslius duomenis sparčiai didėja, o konkurentai per kelis žingsnius atsilieka nuo „Axioma Metering“ gaminių“, – kalbėjo įmonės vadovas.

Kauniečiai turi konkurencinių pranašumų, mat didieji pasaulio skaitiklių gamintojai turi itin platų gaminių ir paslaugų spektrą.

Jie nenori visiškai atsisakyti senos technologijos, dalis klientų tuo patenkinti, todėl gamintojai nejaučia didelio stimulo kuo greičiau diegti šiuolaikinių technologijų.

„Axioma Metering“ specialistai visą dėmesį sutelkia į naujausius gaminius ir sprendimus“, – kalbėjo I.Vosylius.

Šiais metais klientams pasiūlyti du nauji gaminiai. Įmonė pradėjo gaminti didesnio skersmens vamzdžiams skirtus skaitiklius, kurie gali būti naudojami namų įvaduose.

Prietaisai gaminami iš kompozitinio plastiko – tai leidžia sumažinti gamybos sąnaudas, naudoti robotizuotus gamybos procesus.

Kitas gaminys – naujos kartos šilumos skaitiklis, kuris turėtų padėti „Axioma Metering“ tapti šilumos apskaitos prietaisų rinkos lyderiu.

Kauniečiai šilumos skaitiklius gamino ir anksčiau, tačiau dabar pavyko sukurti paprastesnės konstrukcijos, tačiau itin patikimą prietaisą.

Drąsiai užkariauja rinkas

Pagrindinės „Axioma Metering“ gaminių rinkos yra Vakarų Europos ir Vidurinių Rytų šalys, o užsakymų gausa išsiskiria Italija ir Omanas. Pastarojoje šalyje jau sumontuota apie 300 tūkst. skaitiklių.

Omanas prieš dvejus metus paskelbė vandens apskaitos technologinę reformą, kurios metu senieji vandens apskaitos prietaisai bus keičiami Lietuvoje pagamintais išmaniaisiais skaitikliais.

2019-ųjų pabaigoje kauniečiai su šios šalies atstovais pasirašė sutartį dėl projekto, kuris bus vykdomas 5 metus, o jo vertė siekia 10 mln. eurų.

Be to, sutarta plėsti skaitiklių pardavimą Saudo Arabijoje, Bahreine, Katare, Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Pasak I.Vosyliaus, Europoje neabejotina lyderė diegiant naujos technologijos skaitiklius yra Italija, bet ją vejasi ir kitos šalys – Vokietija, Prancūzija, Jungtinė Karalystė.

„Axioma Metering“ specialistai nuosekliai vykdo plėtrą Pietryčių Azijoje ir Lotynų Amerikoje, taip pat ruošiasi šuoliui į tris milžiniškas rinkas – Indiją, Kiniją ir JAV.

„Šių šalių rinkos labai išskirtinės, tačiau prietaisų poreikis gali būti milžiniškas. Galbūt jose mėginsime įsitvirtinti su partneriais“, – svarstė I.Vosylius.

Investicijos – ne užgaida

Kodėl daugeliui pasaulio šalių išvis prireikė naujų technologijų vandens ir šilumos apskaitos srityje?

„Daugybę metų buvo naudojama technologija, atliekanti vienintelę funkciją – apskaičiuoti pratekėjusio vandens kiekį. Didžiausias trūkumas, kad ji nėra ilgaamžė ir susidaro didelės paklaidos“, – aiškino „Axioma Metering“ vadovas I.Vosylius.

Dėl šios priežasties vandens ar šilumos tiekėjai neturi patikimų žinių, kaip teikiama paslauga, kokie susidaro trikdžiai. Paklaidos lemia papildomas išlaidas, kurios galiausiai nugula ant galutinio vartotojo pečių.

Naujų technologijų poreikis siejamas ir su padidėjusiu poreikiu taupyti išteklius, pirmiausia vandenį.

I.Vosylius pateikė Londono (Jungtinė Karalystė) pavyzdį – jeigu situacija išliks nepakitusi, jau 2050 metais šiame mieste trūks vandens, nors dabar apie 30 proc. jo tiesiog iššvaistoma.

Europoje vidutiniškai iššvaistoma 25 proc. vandens.

Pakeisti situaciją nėra paprasta, vien didinama vandens kaina niekada nebus ekonominis svertas imtis radikalių permainų.

„Naudojant senas technologijas išspręsti tokių problemų neįmanoma.

Norint imtis pokyčių reikia tiksliai žinoti, kas vyksta. Išmanieji skaitikliai perduoda momentinį duomenų srautą.

Tai labai svarbu siekiant optimizacijos ir mažesnių sąnaudų“, – įsitikinęs „Axioma Metering“ direktorius I.Vosylius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.