Pasidomėjome, kuo gyvena „Verslo geno“ nugalėtojai: vieni artėja prie projekto su dirbtiniu intelektu finišo, kiti patys sau netikėtai išsiplėtė

Praėjo kiek daugiau nei pusmetis po pastarojo portalo lrytas.lt rengiamo projekto „Verslo genas“ finišo, o apie smulkaus ir vidutinio verslo atstovus Lietuvoje rašantis ir rodantis projektas pradėjo septintąjį sezoną. Tačiau prieš skaitytojams pasiūlydami susipažinti su naujomis drąsių verslininkų įgyvendintomis idėjomis, pasidomėjome, kuo gyvena „Verslo geno“ laureatai.

2022 m. „Verslo geno“ nugalėtojai.<br>Lrytas.lt fotomontažas
2022 m. „Verslo geno“ nugalėtojai.<br>Lrytas.lt fotomontažas
A.Barniškis-Blėka.<br>M.Repečkos nuotr.
A.Barniškis-Blėka.<br>M.Repečkos nuotr.
N.Bakula.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
N.Bakula.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Dorelis.<br>„Agrodronas“ nuotr.
M.Dorelis.<br>„Agrodronas“ nuotr.
 D.Kairienė.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 D.Kairienė.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
D.Beliavska-Aleksiejūnienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Beliavska-Aleksiejūnienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Čiūtaitė-Ilevičienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Čiūtaitė-Ilevičienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-05-31 18:42

Keturi nauji produktai

„Pabaigėm šių metų derlių, išpardavėme česnakėlius ir laukiame naujo sezono. Iš esmės viskas džiugiai nuteikia“, – smagiai kalbėjo „Garlic Moon“ įkūrėja Dovilė Čiūtaitė-Ilevičienė.

Jos ir vyro Tomo „Garlic Moon“ – mokslinių eksperimentų su česnakais rezultatas. Praėjusių metų „Verslo gene“ įmonė gavo „Šeimos verslo“ apdovanojimą.

„Verslo genas“ davė daug įvairių kontaktų, postūmį augti. Fermentuoti česnakai – Lietuvos rinkai visiškai nežinomas produktas, todėl natūralu, kad bet kokios žinios ir sklaida mums atneša naujus klientus, naujas pažintis“, – sakė Dovilė.

Per tą gerą pusmetį, kuris praėjo nuo paskutiniojo lrytas.lt projekto „Verslo genas“ šventės, „Garlic Moon“ fermentuotų česnakų produktų gerbėjams pristatė keturias naujoves: druską su juoduoju česnaku, kanapių sėklas su juodojo česnako pudra, juodojo česnako pudrą ir ruošinį užpiltinei.

„Radome būdų, kaip panaudoti nekondicinius česnakus, – džiaugėsi D.Čiūtaitė-Ilevičienė. – Aš visada sukau galvą, kaip kuo mažiau švaistyti produkcijos, kaip padaryti uždarą ciklą, kad būtų galima panaudoti viską iki paskutinės skiltelės“.

Kol kas „Garlic Moon“ sukasi tik maisto rinkoje, tačiau mažai žingsneliais juda link kosmetikos: dirba su mokslininkais, kuriems juodasis česnakas – irgi įdomi tema. Tačiau tai, kaip sako pašnekovė, – ateities planai. Tam reikia didesnių lėšų, todėl iki galutinio rezultato gali prireikti ir dvejų metų.

Patraukia jautria istorija

Rančos „Myliu kaimą“ įkūrėja Danuta Beliavska-Aleksiejūnienė iš „Verslo geno“ išvyko su „Socialinio verslo“ apdovanojimu.

„Pernai turėjome daug progų pasirodyti viešai – interviu, televizijos reportažuose. Neretai atvažiavęs lankytojas sako, kad mus jau žino, apie mus girdėjęs. Ne vienam pasirodė jautri mano istorija, kad metusi mokslus išsikrausčiau į kaimą“, – pasakojo D.Beliavska-Aleksiejūnienė.

Sausis ir vasaris rančoje – poilsio mėnesiai, kai darbo beveik nėra. Viskas pradėjo krutėti nuo kovo, tačiau, kaip sakė pašnekovė, palyginti su praėjusiais ar užpraeitais metais šis sezonas pusantro mėnesio vėlavo.

„Ankstesniais metais darželinukai, mokyklinukai pas mus važiavo jau nuo kovo. Šiems metams galbūt įtakos turėjo tai, jog po pandemijos viskas atsidarė ir yra didesnis pasirinkimas, kur vykti. O gal tėvai taupo ir vaikams tenka mažiau išvykų, – svarstė D.Beliavska-Aleksiejūnienė. – Dabar dirbame kasdien – sulaukiame darželinukų ir mokyklinukų. Nuo liepos bus kiek ramiau: iš ryto – stovykla, po pietų – gimtadienis, atsiras įvairovė“.

Svečių turi ir žiemą

Dar vieną nominaciją – „Metų atradimas“ – pernykščiame „Verslo gene“ laimėjo poilsio vieta „Wandeerer Glamping“, kurią įkūrė Vaida ir Mantas Kairiai.

Atvykusieji pas juos į svečius mėgaujasi gamtos artumu, nakvoja safario stiliaus palapinėse, grožisi netoliese besiganančiais elniais.

„Naujienų dar bus, tačiau jas planuojame labiau į žiemą. Veiklos turime, mąstome, ko čia nusitvėrus, kad ir patiems, ir svečiams būtų įdomiau“, – portalui lrytas.lt sakė V.Kairienė.

Ir žiemą „Wandeerer Glamping“ priėmė svečius – Kariai turi ištisus metus veikiantį namelį. Nebuvo savaitgalio, kai jis stovėtų tuščias, o gruodį net ir darbo dienomis namukas turėdavo svečių.

Glampingo palapinių zonoje sezonas prasidėjo gegužę.

„Turime daug nuolatinių klientų, nauji svečiai mus susiranda internetu. Bet šiais metais mažai ką ta linkme darėme. Tačiau praėjusią vasarą Lietuvoje atsirado labai daug naujų veiklų, todėl jaučiame, kad konkurencija padidėjusi“, – sakė V.Kairienė.

Paruošė bandomąjį projektą

„Agrodronas“ – įmonė, kuri specializuojasi į orą keliamomis ir žemės ūkiui skirtomis bepilotėmis skraidyklėmis. Jos komanda „Verslo gene“ tapo nugalėtoja nominacijoje „Už mokslo ir žinių įgyvendinimą versle“.

Įmonės vadovas Mindaugas Dorelis atsargiai džiaugiasi pasiekimu, kurį ketina pristatyti visai netrukus. Tai – bandomasis projektas laukinių gyvūnų pasėliams daromai žalai įvertinti. Čia pasitelktas dirbtinis intelektas ir dronų technologijos.

„Idėjų visada turime labai daug, tačiau kol jos neįgyvendintos ir nepaverstos finansais, garsiai apie jas nekalbame“, – sako pašnekovas.

„Agrodronas“ savo srityje ir taip buvo gerai žinomas, vis dėlto, anot M.Dorelio, po „Verslo geno“ žinomumo atsirado dar daugiau. „Interviu, kameros, matomumas – manau, tai davė naudos“, – kalbėjo M.Dorelis.

Norėjo mesti, bet dar labiau išsiplėtė

„Kaip tik dabar smulkius skaičiuoja“, – paklaustas, kaip gyvuoja mėsininkai, atsakė maisto vagonėlio „Trys mėsininkai“ įkūrėjas, muzikantas Nerijus Bakula.

Jis su dviem mokyklinio amžiaus sūnumis praėjusių metų „Verslo gene“ buvo išrinkti „Skaitytojų favoritais“, mat istorija apie trijulės verslą iš visų projekto istorijų sulaukė daugiausia portalo lrytas.lt skaitytojų reakcijų ir palaikymo.

Prieš porą mėnesių patiems netikėtai „Trys mėsininkai“ atidarė parduotuvę Varėnoje, tad ir darbuotojų reikia daugiau. „Norėjome jau ir kioskelį uždaryti: atsigauna koncertinis gyvenimas, nelabai ir bespėju. Bet paskambinęs draugas pasakė, kad yra patalpos“, – pasidalijo dabar jau ne tik mėsos kioskelio, bet ir parduotuvės vadovas.

Kioskelyje šeimyna bandys pasiūlyti kiek įmanoma daugiau varėnietiškų produktų. Šį prekybos tašką bus galima rasti prie žiedo su įžymiąja Varėnos skulptūra, Nerijaus juokais vadinama Eifeliu.

„Turime saldumynų, alkoholio, turėsime ir kai ko populiaresnio, nes reikia ir žmones išlaikyti, ir mokesčius susimokėti. Žadame atsivežti žalios mėsos – vis jos bijojome, bet žmonės paklausinėja, vadinasi, reikia“, – sakė N.Bakula.

Viskas teka sava vaga

Įvertinimas „Už drąsą rizikuoti versle“ pastarajame „Verslo gene“ atiteko „Palūšės valtinei“ ir „Palūšės kopa“ įkūrėjui Algirdui Barniškui-Blėkai.

Portalo lrytas.lt pakalbintas Algirdas neslėpė – nors per žiemą nebuvo užsidarę, tačiau šaltasis sezonas „Palūšės kopai“, kaip ir daugeliui verslų, nebuvo paprastas.

„Bet judame, veiklą toliau vystome, nuo birželio 3 d. atsidaro ir „Palūšės valtinė“. Pasakyčiau taip: šiuo metu nei į kalniuką kopiame, nei nuo kalniuko leidžiamės – viskas teka sava vaga. Tikimės, kad vasarą rezultatai pagerės. Bet taip būna kasmet: vasarą – geriau, žiemą – blogiau, – sakė A.Barniškis-Blėka. –

Projektai galvose sukasi, tačiau kol kas bandome išvystyti tai, ką dabar turime – norime padidinti pajamas“.

Pašnekovas svarstė, kad tiek jo organizuojamų festivalių pavadinimai, tiek paties vardas ir, kaip pridūrė juokdamas, pravardė duoda savo: žmonės jau žino, kaip kokybiškai dirbama su festivaliais, koncertais, renginiais.

Naujienų portalas lrytas.lt septintus metus tęsia projektą „Verslo genas 2023“ ir kviečia dalyvauti jaunus verslininkus, žmones ir komandas, kurie Lietuvoje drąsiai įgyvendina savo sumanymus ir svariai prisideda prie pokyčių šalyje. Projekte dalyvaujantys jaunieji verslininkai ir kūrėjai bus vertinami 7 kategorijose. Registracija į projektą vyksta šiame puslapyje: Verslo genas 2023.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.