Sarajevas Andriaus Užkalnio akimis: ramybė po karų

Šiandien Bosnijos ir Hercegovinos sostinėje baisią Jugoslavijos karų praeitį turistui primena vien užsienio kariai, saugantys oro uostą. Taikos sutartys ir dirbtinis šalies padalijimas į etnines teritorijas gyvas tik tol, kol taikos palaikymo pajėgos yra Bosnijoje. Pasikalbėk su vietos gyventojais Sarajeve ir suprasi, kad musulmonų bosnių ir serbų tarpusavio neapykanta niekur nedingo, ji tik užspausta ir uždangstyta. Jei taikdariai pasitrauktų, viskas užsiliepsnotų vėl kaip ir 1992–1996 metais, kai miestas buvo serbų apsuptas ir pusė jo pavirto griuvėsiais.

Sarajevo sebilis.
Sarajevo sebilis.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis

2014-10-03 09:47, atnaujinta 2018-01-28 18:41

Šiandien tos praeities beveik nematyti. Atvykėliai nesistebi, kad prieš 30 metų, 1984-aisiais, mieste vyko žiemos olimpinės žaidynės: sostinėje kunkuliuoja gyvenimas, gražūs jauni žmonės sėdi gatvių kavinėse (nors dažniausiai visą vakarą siurbčioja vieną gėrimą, daugiau nieko negalėdami sau leisti – Bosnijos ekonomika toli gražu ne taip gerai laikosi kaip Lietuvos).

Sarajevas yra dviejų imperijų, Austrijos ir Vengrijos bei Osmanų, susidūrimo taškas. Būtent todėl mieste daugybė musulmonų maldos namų greta krikščionių šventyklų, o gatvėmis vaikšto moterys, kurių apranga apima visą spektrą nuo skandinaviško laisvumo iki beveik Saudo Arabijos lygio apsimuturiavimo.

1 Gazi Husrefbego dengtasis turgus

Stambulo atmosfera (tiesa, kiek mažesnis pasirinkimas), tačiau nėra tokio baisaus spaudimo ir brukimo kaip Turkijoje.

Bosnija dar nėra Europos Sąjungoje, ir tai labai jaučiama: ES šalyse jau vargu ar užtiksite, pavyzdžiui, „kvepalų replikų“ – paprasčiau tariant, atvirai parduodamų žinomų prekių ženklų klastočių panašiais į tikrus pavadinimais.

2 Švenčiausiosios Širdies katedra

Ši neogotikinė katedra nėra nei ypač sena, nei išskirtinės architektūros, tik didžiausia Bosnijoje. Tačiau ji dažnai visur vaizduojama kaip miesto simbolis. Užėjus į vidų linksmas apdailos margumas džiugina ir glumina – ryškiomis spalvomis ji labiau rytietiška nei europietiška. Krikščionių šventovė, viduje išpuošta lyg smagiausia tinklinė picerija, pradžiugins ir skeptiškiausią ateistą.

3 Sarajevo sebilis

Keistas XIX amžiaus geriamojo vandens fontanėlis, primenantis senovinį skelbimų stulpą iš animacinio filmo. Jį visi fotografuoja kaip arbatinukus Lietuvos sostinės Bernardinų gatvėje.

4 Valgymas ir gėrimas gatvėje

Važiuokite į Bosniją. Kai šilta, Sarajeve puiku sėdėti senamiesčio gatvėse ir skanauti paprastą maistą, ypač bosniškus mėsos vėrinėlius čevapius (cevapi). Tiesa, jie panašūs visose buvusios Jugoslavijos šalyse, tik pavadinimai kiek skiriasi, tik nesakykite to bosniams.

5 Viešbutis „Hotel Michele“ (Ivana Cankara 27)

Susilaikykite nuo beveidžių valdiškų viešbučių. Šis nedidelis namas įkalnėje stebina labai erdviais kambariais, kai kur išpuoštais kaip Turkijos sultono haremas, ir įspūdingu svečių sąrašu. Čia buvo apsistojęs dainininkas Bono iš grupės „U2“, kaip ir aktorius Richardas Gere’as. Anksti rytą jus iš gretimos mečetės pažadins kvietimas melstis – nieko baisaus, vis tiek reikia keltis ir eiti dairytis po miestą. Apsistoti šiame viešbutyje kainuos nuo 300 Bosnijos markių (apie 529 litus) už kambarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų