Unikaliausi pasaulio paplūdimiai

Atostogos jums asocijuojasi su galimybe niekur neskubėti, mėgautis saule, jūra, auksine pakrantės smėlio juosta ir palmės pavėsiu? Šį kartą nusprendėme trumpam pamiršti paplūdimius, kurie atitinka šį – idilišką – apibūdinimą. Todėl sudarėme jums aštuonių be galo unikalių paplūdimių sąrašą. Dalis jų nustebins neįprasta smėlio spalva, kiti – savo lokacija. Bus ir tokių, kurių pakrantėse gausu ne smėlio ar akmenų, o dalykų, kurių tikrai nesitikėtumėte pamatyti paplūdimyje. Todėl nieko nelaukę susipažinkite su mūsų sudarytu unikaliausių pasaulio paplūdimių sąrašu!

Stiklo paplūdimys, Kalifornija, JAV<br>Shutterstock nuotr.
Stiklo paplūdimys, Kalifornija, JAV<br>Shutterstock nuotr.
Žaliojo smėlio paplūdimys, Havajai.<br>Shutterstock nuotr.
Žaliojo smėlio paplūdimys, Havajai.<br>Shutterstock nuotr.
Raudonojo smėlio paplūdimys, Havajai.<br>Shutterstock nuotr.
Raudonojo smėlio paplūdimys, Havajai.<br>Shutterstock nuotr.
Milžinų kelias, Šiaurės Airija.<br>Shutterstock nuotr.
Milžinų kelias, Šiaurės Airija.<br>Shutterstock nuotr.
Kriauklių paplūdimys, Australija.<br>Shutterstock nuotr.
Kriauklių paplūdimys, Australija.<br>Shutterstock nuotr.
Švytintis paplūdimys, Maldyvai.<br>Shutterstock nuotr.
Švytintis paplūdimys, Maldyvai.<br>Shutterstock nuotr.
Hyams paplūdimys, Australija.<br>Shutterstock nuotr.
Hyams paplūdimys, Australija.<br>Shutterstock nuotr.
Jokulsarlono paplūdimys, Islandija.<br>Shutterstock nuotr.
Jokulsarlono paplūdimys, Islandija.<br>Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 25, 2017, 10:31 AM

1. Stiklo paplūdimys, Kalifornija

JAV, Kalifornijos valstijoje, plyti nepaprastas paplūdimys – Stiklo paplūdimys. Domitės, kodėl jis taip vadinasi? Gana plati vandenyno pakrantės juosta padengta įvairaus dydžio nugludinto stiklo gabalėliais. Kai kuriose vietose per juos net nesimato smėlio!

Stiklo paplūdimys atrodo iš tiesų labai romantiškai. Visgi, jo priešistorė nėra tokia patraukli. Praėjusio amžiaus viduryje šioje vietoje būta sąvartyno. 1967-aisiais miesto valdžia drauge su aplinkosaugininkais nusprendė, jog tai nėra geriausia vieta šiukšlėms, todėl didžiąją jų dalį išvežė kitur. Deja, net išvežus šiukšles liko klausimas – ką daryti su stiklo šukėmis, kurios pažirusios pakrantėje? Ogi nieko daryti neprireikė! Pasidarbavo vandenynas ir per kiek daugiau nei pusmetį stiklo šukės virto dailiais nugludintais akmenėliais. Šiandien Stiklo paplūdimys – turistų itin mėgstama vieta. Kasmet čia vyksta stiklo festivalis. O nuo 2002-ųjų metų paplūdimys įtrauktas į greta esančio nacionalinio parko teritoriją.

2. Žaliojo smėlio paplūdimys, Havajai

O kokius jausmus jums sukelia žalias smėlis? Nesate apie tokį girdėję? Tuomet susipažinkite su Žaliojo smėlio paplūdimiu, kurio originalus pavadinimas – Papakolea paplūdimys. Jis driekiasi Havajų saloje.

Klausiate, kodėl šio paplūdimio smėlis – žalios spalvos? Šį išskirtinį atspalvį jam suteikia alyvuogių spalvos kristalai, kurie susidarė erozijos metu iš lavos srautų. Prieš maždaug 49 tūkstančius metų paplūdimio teritorijoje susiformavo pelenų kūgis, tad nuolatinis jo irimas ir užtikrina, jog smėlyje atsiranda žalių dalelių. Visgi, geologai teigia, jog ateityje žalieji kristalai baigsis ir paplūdimys praras savo unikalumą – smėlis nebebus žalios spalvos.

3. Raudonojo smėlio paplūdimys,

Havajai Žaliojo smėlio paplūdimiai driekiasi didžiausiose Havajų salyno saloje – Havajuose. Na, o antra pagal dydį šio salyno sala – Maui – gali pasigirti paplūdimiais, kurių smėlis – raudonos spalvos! Minėjome, jog Havajų saloje smėlį žaliai nudažo peleno kūgio erozija. Maui salos paplūdimio smėlį spalvina raudonos uolienos, kurios atskyla nuo greta esančios kalvos. Kerintis vaizdas! Beje, tai ne vienintelis raudonojo smėlio paplūdimys pasaulyje. Tokį grožį dar galima pamatyti Galapaguose, Princo Edvardo saloje – Kanadoje, o taip pat Santorini saloje – Graikijoje. Žinoma, raudono smėlio atspalviai šiuose paplūdimiuose skiriasi: nuo švelniai iki ryškiai raudono.

4. Milžinų kelias, Šiaurės Airija

Pabuvoję egzotiškuosiuose Havajuose persikelkime į Europą. Šiaurės Airijos pajūryje yra iš tiesų unikali vieta, kuri vadinama Milžinų keliu. Tai – didžiausia lavos plynaukštė visame žemyne.

Šis geologinis darinys atsirado prieš daugiau nei 60 milijonų metų. Iki tol susijungę Eurazijos ir Šiaurės Amerikos žemynai pradėjo skirtis. Prasidėjus šiam milžiniškam judėjimui, susidarė dabartinės Airijos ir Škotijos teritorijose esantys lavos plotai. Kietėdama lava traukėsi ir suskilinėjo. O prie dabartinės Šiaurės Airijos pakrantės susiformavo šis unikalus geologinis darinys. Tikrai verta dėmesio vieta, kurią, jei turėsite galimybę, aplankykite ir jūs!

5. Kriauklių paplūdimys, Australija

Atvykę į Lietuvos pajūrį mėgstate ieškoti bangų išmestų kriauklelių? O kaip reaguotumėte, jei išvystumėte pakrantę, kuri nusėta ne smėliu, o tūkstančiais kriauklių? Sakote, tai nerealu? Klystate. Toks paplūdimys egzistuoja Australijoje, vakarinėje šalies dalyje. Kriauklės, šioje pakrantėje, sudaro net 7-10 metrų sluoksnį.

Įdomu tai, jog šią vietą itin pamėgę fotografai. Juos vilioja tai, jog baltos kriauklės iš tolo atrodo tarsi sniego gabalėliai, todėl galima sukurti reto grožio smaragdinės jūros ir „sniego“ pakrantės kadrą.

6. Švytintis paplūdimys, Maldyvai

Tikriausiai ne kartą girdėjote, jog Maldyvai – tikras rojus žemėje. Ši salų valstybė gali pasigirti neįtikėtino grožio paplūdimiais. Tačiau šį kartą mes neketiname girti Maldyvų idiliškų kurortų, o norime papasakoti apie kiek kitokį šios šalies paplūdimį, esantį Vaadhoo saloje.

Naktį, kai danguje suspindi žvaigždės, Vadhoo salos paplūdimio vanduo taip pat pradeda švytėti. Ir ne, tai ne žvaigždžių atspindžiai vandenyje. Švyti unikalūs planktonai-šarvadumbliai, kurių ląstelių membranos reaguoja į elektrinius signalus. Naktį šie planktonai susitelkia būtent pakrantėje, taip sukurdami unikalų, tarsi veidrodinį dangui, vaizdą. Nepaprasta.

7. Hyams paplūdimys, Australija

Tikriausiai ne kartą esate skaitę straipsnių apie egzotiškas kelionių kryptis, kuriuose pasakojama apie idiliškus balto smėlio paplūdimius. Visgi, net balta spalva turi ne vieną atspalvį! Todėl Gineso rekordų knyga užfiksavo, kuris paplūdimys gali pasigirti balčiausiu smėliu visame pasaulyje! Nugalėtoju tapo Australijos pietuose esantis Hyams paplūdimys. Ir iš tiesų smėlis čia toks akinamai baltas, jog vykstant į paplūdimį rekomenduojama nepamiršti akinių nuo saulės. Pasirodo, šį, rekordinį baltumą, smėliui suteikia jo sudėtyje esančios mažytės baltojo kvarco dalelės.

8. Jokulsarlono paplūdimys, Islandija

Islandija – daugelio keliautojų svajonių šalis. Kraštovaizdis čia be galo kontrastingas ir unikalus. Jei viešėsite Islandijoje, rekomenduojame apsilankyti Jokulsarlono paplūdimyje, esančiame pietrytinėje šalies dalyje. Saulės vonių ir ilgų maudynių, žinoma, čia tikėtis negalima. Užtat jus nustebins nepaprastas juodojo smėlio ir milžiniškų ledo luitų derinys. Pasijusite taip, tarsi būtumėte kitoje planetoje. Nepamirškite pasiimti savo fotoaparato ir įsiamžinti šioje amą atimančioje panoramoje.

Kelionių akademijaieškantiems egzotinių kelionių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją