Kur geriausia stebėti magiškąją Šiaurės pašvaistę?

Ne vienas svajoja išvysti Šiaurės pašvaistę, lotyniškai vadinamą Aurora borealis, bet tie magiškieji vaizdai nėra taip lengvai matomi. Šansai didesni tinkamu laiku atsidūrus tinkamoje poliarinio rato vietoje.

 Šiaurės pašvaistė.<br>123rf.com
 Šiaurės pašvaistė.<br>123rf.com
 Šiaurės pašvaistė.<br>123rf.com
 Šiaurės pašvaistė.<br>123rf.com
 Šiaurės pašvaistė.<br>123rf.com
 Šiaurės pašvaistė.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 13, 2018, 11:04 PM

Grenlandija, Norvegija ir Švedija yra aiškios lyderės, bet yra ir kitų miestų bei regionų, kurie gali varžytis dėl šviesų spektaklio danguje ieškotojų dėmesio, rašo žurnalas "Stilius".

Kada tinkamiausias metas pamatyti Šiaurės pašvaistę?

Ryškiausi vaizdai matomi nuo lapkričio pradžios iki vėlyvo kovo. Nors Grenlandijoje ir Švedijoje yra vietų, kur ji šmėkšteli ir rugsėjį bei spalį. Vis dėlto mažiausia rizika keliauti į šiaurę yra žiemą.

1. Grenlandija

Jei gyvenime tik kartą galite keliauti išvysti Šiaurės pašvais-tės, tuomet rinkitės Grenlandiją, garsėjančią geriausiais vaizdais žiemą. Kangerlusuakas yra geriausia vieta Grenlandijoje, nes ši vietovė įsikūrusi pačiame Šiaurės pašvaistės aktyvumo juostos viduryje ir čia 300 dienų per metus dangus būna giedras.

Faktiškai idealios sąlygos išvysti įstabųjį spalvų žaismą danguje. Žinoma, galima aplankyti ir Grenlandijos sostinę Nuką, kur giedromis naktimis apie vidurnaktį daugybė žmonių yra regėję Aurora borealis.

Pietiniuose salos regionuose temsta anksčiau, todėl tos vietovės labiau tinka tiems, kurie nori netraukti į naktį.

2. Norvegija

Keliaukite į šiaurinius Norvegijos regionus. Tokiuose miestuose kaip Trumsė yra nuostabiausia panorama, be to, čia pilna ir kitokių pramogų – nuo pasivažinėjimo haskių traukiamomis rogėmis iki kruizų fjordais.

Galima keliauti ir į Svalbardą – šiauriausią apgyvendintą Europos teritoriją Arkties vandenyne. Čia pateksite į ledo karalystę iš pasakos, pilną ledkalnių ir nematytos gyvūnijos.

Tie, kurie mėgsta pramogas gamtoje, gali išbandyti ir Lingenfjordo regioną, kur organizuojama įvairiausių išvykų išvysti Šiaurės pašvaistę, pasivaikščioti po vidurnakčio saule, stebėti banginius, slidinėti ir lipti ledo kalnais. Ir tuo pramogų sąrašas nesibaigia.

3. Švedija

Keliaukite į Abisko nacionalinį parką, kur giedras dangus ir jokios oro taršos sudaro puikiausias są-lygas stebėti Šiaurės pašvaistę. Vienas geriausių taškų yra Švedijos Laplandijoje – čia galima vakarieniauti po vidurnakčio dangumi arba kopinėti po snieguotas apylinkes, o gal net apsistoti garsiajame Ledo viešbutyje. Rimti kopinėtojai ir keliautojai gali pabandyti pakeliauti Kungsledeno žygiavimo taku, dar vadinamu Karalių taku, kuris driekiasi apie 440 kilometrų per kvapą gniaužiančius gamtovaizdžius.

4. Islandija

Islandijoje nebūtina važiuoti į tolimas vietoves, kad pamatytumėte Šiaurės pašvaistę. Tiesą sakant, dangiškąsias šviesas įmanoma išvysti net pačioje Islandijos sostinėje Reikjavike. Bet jei norisi pamatyti apylinkes, organizuojama daug dienos turų ir ekskursijų iš Reikjaviko, kuriame ir šiaip nenuobodu – galite pasirinkti nuo muziejų iki puikiausių restoranų. Tačiau jei norisi išvengti žmonių minios, keliaukite į mažiau žinomus taškus. Tingvedliras ir Trengslis yra labiausiai mėgstami fotografų, kurie medžioja idealiausius kadrus su Šiaurės pašvaiste.

5. Suomija

Viena geriausių vietų išvysti Šiaurės pašvaistę Suomijoje – nuostabus arktinis viešbutis „Kakslauttanen“ Sariselkėje. Čia gyvensite stikliniuose kupolo formos namukuose, primenančiuose iglu, taigi yra tikimybė, kad šviesas danguje stebėsite net iš savo lovos. Bet nebūtina gyventi šiame nepigiame viešbutyje. Visas Šiaurės Suomijos dangus žiemos naktimis nušvinta Šiaurės pašvaistės šviesomis. Tiesa, Suomijos pietuose taip pat įmanoma išvysti Aurora borealis, tačiau čia ji matoma tik 10–20 naktų per metus. Žinoma, visada galima suderinti Šiaurės pašvaistės stebėjimą ir vizitą pas Kalėdų Senelį Laplandijoje.

6. Škotija

Nors niekas apie Škotiją negalvoja kaip apie arktinį kraštą, Šiaurės Škotija yra toje pačioje platumoje kaip ir Norvegijos Stavangerio miestas bei Nunivako sala Aliaskoje. Tad jei pasiseks ir dangaus nebus aptraukę debesys, Škotija bus visai tinkama vieta stebėti magiškąsias šviesas. Geriausios vietos Škotijoje tam – Šiaurės Bervikas, Skajaus sala ir Barns Neso švyturys. Beje, jei Šiaurės pa-švaistė itin stipri, sakoma, kad šviesas galima išvysti ir Edinburge nuo kalno, vadinamo Artūro sostu (Arthur’s Seat).

7. Kanada

Iki Kanados skristi vien dėl Šiaurės pašvaistės toloka, bet jei ten atsidūrėte žiemą, galite pabandyti nuvykti į Jelounaifą. Ši vietovė netoli poliarinio rato yra prie ežero, čia nėra miesto šviesų ir vaizdai danguje atrodo pasakiškai. Beje, čia įsikūręs kaimas, vadinamas Aurora, kuris skirtas vien Šiaurės pašvaistės stebėtojams.

8. Aliaska

Visai greta Šiaurės ašigalio esantis Ferbanksas dažnai laikomas geriausiu tašku Aliaskoje stebėti Šiaurės pašvaistę. Čia rengiama daugybė įvairiausių turų, kad nepražiopsotumėte šviesų žaismo. Be to, laukia gausybė kitokių nuotykių – nuo žvejybos iki pasivažinėjimo sniegomobiliais.

Parengė Rita Stankevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.