10 šalčiausių vietų Žemėje: mūsų žiema jiems atrodo juokinga

Alinantis speigas, žvarbus vėjas ir apledėjusios blakstienos – šalčiausiose Žemės vietose tai įprasti reiškiniai. Nors vietiniams gyventojams tai kasdienybė, tik nuotykių ieškotojai ryžtasi aplankyti žemiausios temperatūros rekordus viršijančias vietoves. Pristatome 10 šalčiausių vietų pasaulyje.

 Šalčiausios vietos Žemėje.
 Šalčiausios vietos Žemėje.
 „Fudžio kupolas“ („Dome Fuji“), Antarktida.
 „Fudžio kupolas“ („Dome Fuji“), Antarktida.
 Snagas, Kanada.
 Snagas, Kanada.
 Oimiakonas, Rusija
 Oimiakonas, Rusija
 Selkerko fortas, Kanada
 Selkerko fortas, Kanada
 Rodžerso perėja Ledynų nacionaliniame parke, Kanada
 Rodžerso perėja Ledynų nacionaliniame parke, Kanada
 Stanlis, JAV
 Stanlis, JAV
 Stotis „Vostok“, Antarktida
 Stotis „Vostok“, Antarktida
 Denalio (Makinlio) kalno viršūnė, Aliaska
 Denalio (Makinlio) kalno viršūnė, Aliaska
 Eismitė, Grenlandija
 Eismitė, Grenlandija
 Verchojanskas, Rusija
 Verchojanskas, Rusija
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Feb 21, 2019, 2:08 PM

1. „Fudžio kupolas“ („Dome Fuji“), Antarktida

Tai Japonijos mokslinių stočių bei ten viešinčių mokslininkų buvimo vieta. Šioje vietoje klimatas labai sausas, todėl lyginamas su šaltos dykumos oru. Dėl aukščio ir vietos Antarkties plokštumoje ji yra vienas šalčiausių Žemės taškų. Čia taip šalta, kad krituliai, artėdami prie žemės, virsta ledo kristalais. „Fudžio kupole“ temperatūra gali nukristi ir 80 laipsnių žemiau nulio. Tačiau būna ir šiltesnių dienų, kai termometrai rodo –30 °C.

2. Oimiakonas, Rusija

Tai kaimas, esantis Jakutijos rytuose, ant Indigirkos upės kranto, atokiame Sibire. Ši vieta žinoma kaip viena šalčiausių planetos vietų. Oimiakone gyvena kiek daugiau nei 500 gyventojų. Pernai šalčiausia temperatūra kaime siekė –60 °C. Vietiniai pasakoja, jog tokios oro sąlygos jiems yra normalios ir įprastos.

3. Snagas, Kanada

Tai šalčiausias Kanados miestas. Snagas yra nedidelis miestelis Jukono teritorijos pietvakarinėje dalyje, netoli sienos su Aliaska. Šalčiausia diena miestelio istorijoje užfiksuota 1947 metų vasario 4-ąją. Tądien oras Snage atšalo iki –63,9 °C. Tai žemiausia temperatūra Šiaurės Amerikos teritorijoje.

4. Rodžerso perėja Ledynų nacionaliniame parke, Kanada

Ši kalnuota vietovė yra 5,6 tūkst. pėdų (1,7 km) virš jūros lygio. 1954 m. sausio 20-ąją čia buvo užfiksuota –57 °C temperatūra.

5. Stanlis, JAV

2016 metų gyventojų surašymo duomenimis, šiame miestelyje Kasterio apygardoje gyvena 69 žmonės. Jis yra kiek daugiau nei 6 tūkst. pėdų (1,8 km) virš jūros lygio. Daugelis dienų per metus šiame regione yra šaltos. Liepos mėnesį temperatūra dažniausiai siekia vos 0 °C.

6. Stotis „Vostok“, Antarktida

Rusijos mokslinė tyrimų stotis, esanti Antarktidoje, maždaug 1300 km nuo Pietų ašigalio, įkurta 1957 m. Stotis yra netoli Žemės šalčio poliaus. 1983 m. liepos 21-ąją čia užfiksuota žemiausia temperatūra visoje Žemėje – 89,2 laipsnio žemiau nulio.

7. Selkerko fortas, Kanada

Tai buvęs prekybos postas prie Jukono ir Pelio upių sankirtos. Jis užleistas dar 1950 metų viduryje. Tai nutiko ne tik dėl greitkelio plėtros, bet ir dėl prastų meteorologinių sąlygų. Mat ten temperatūra krinta iki 58 laipsnių žemiau nulio.

8. Denalio (Makinlio) kalno viršūnė, Aliaska

Tai aukščiausias kalnas Šiaurės Amerikoje. Jis iškilęs kiek daugiau nei 20 tūkst. pėdų (apie 6 km) virš jūros lygio. Todėl nenuostabu, kad jo viršukalnė viršija šalčio rekordus. 2007-ųjų gruodį Japonijos Alpių klubo įrengta meteorologinė stotis čia užfiksavo –59,7 laipsnio Celsijaus temperatūrą.

9. Eismitė, Grenlandija

Vokiečių kalba „Eismitte“ reiškia ledo centrą, todėl šis pavadinimas puikiai apibūdina vieną šalčiausių šio Žemės pusrutulio vietų, esančią Grenlandijoje. Vidutinė šios vietovės temperatūra siekia –30 °C.

10. Verchojanskas, Rusija

Verchojanskas garsėja didžiausiu maksimalios ir minimalios temperatūrų skirtumu. Sausio mėnesį temperatūra dažniausiai siekia –45,4 °C, o liepos mėnesį ji pakyla iki 16,5 °C. Verchojanske gyvena šiek tiek daugiau nei 1300 gyventojų. Jis dažnai vadinamas Šiaurės pusrutulio šalčio poliumi.

Parengė Indrė Šlikaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.