D. Montvydas bandys antrus metus iš eilės dalyvauti „Eurovizijoje“?

Artėjant „Eurovizijos” atrankai bruzda ne tik Lietuvos, bet ir užsienio kūrėjai bei atlikėjai. Norinčių atstovauti Lietuvai sąraše netrūksta keistenybių, tačiau į teisę dalyvauti 2013-aisiais Švedijoje vyksiančiame konkurse ketina pretenduoti ir bent keletas žinomų Lietuvos artistų. Gali būti, kad antrus metus iš eilės pelnyti kelialapį į „Euroviziją“ mėgins ir D. Montvydas.

D. Montvydas ir jo komanda neatmeta galimybės dar kartą bandyti jėgas "Eurovizijos" atrankoje.<br>V. Balkūnas
D. Montvydas ir jo komanda neatmeta galimybės dar kartą bandyti jėgas "Eurovizijos" atrankoje.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas”)

Sep 20, 2012, 10:59 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:13 PM

Šįmet pasikeitus „Eurovizijos” atrankos sistemai, ją rengiančius Lietuvos radiją ir televiziją atakuoja ir dainų neturintys atlikėjai, ir Lietuvos bei užsienio kompozitoriai, ieškantys, kam savo kūrinius atiduoti.

Paraiškų krūvoje yra netikėtų pasiūlymų. Lietuvos delegacijos „Eurovizijoje” vadovas Audrius Giržadas prisipažino, kad jau ne vienam dainininkui ar kompozitoriui teko mandagiai atsakyti „ne”.

Suomiai sugalvojo gudrybę

Dainą, kuri atstovaus Lietuvai, gali parašyti užsienietis, bet scenoje turi būti Lietuvos piliečiai, iš šios šalies kilę ar joje nuolatos gyvenantys asmenys. Šią taisyklę LRT ketina taikyti griežtai.

Atrankoje į šįmet vykusią „Euroviziją” dalyvavo Suomijos grupė „Movetron” su lietuvių atlikėja Vaida Narkūnaite. Panašių atvejų ateityje tikriausiai nebus.

„Šįkart irgi gavome laišką iš Suomijos. Siūlosi grupė, kurios viena narė prieš penkerius metus dalyvavo „Eurovizijos” atrankoje Suomijoje. Dėl vaizdo kartu padainuoti kūrinį ji pasikvietė lietuvių mergaitę. Bet jos balso nėra dainos įraše, o atsiųstoje medžiagoje apie grupę nieko apie ją nepasakojama.

Akivaizdu, kad lietuvė pasikviesta vienam kartui, kad būtų galima prasmukti į atranką. Teko mandagiai atsisakyti”, – pasakojo A. Giržadas.

Veteranas siūlo paslaugas

Kita keistenybė – 61 metų britas Chrisas Normanas, kuris sutiktų Lietuvai atstovauti „Eurovizijoje”.

Į LRT kreipėsi dainininkui atstovaujanti agentūra ir pasiūlė buvusio grupės „Smokie” vokalisto paslaugas.

„Labai neigilinau, bet jis lyg ir rengia naujas gastroles, mano, kad dalyvavimas šiame konkurse būtų gera reklama jam. Buvo net pasiūlytos kelios dainos, kurias Chrisas kaip tik ruošiasi įrašyti. Manau, jo vadybininkai prieš koncertinę kelionę ieško būdų pasinaudoti „Eurovizija” artisto reklamai”, – svarstė A. Giržadas.

LRT išsiuntė neigiamą atsakymą. Viena priežasčių – muzikantas Lietuvos vėliavą tikriausiai neštų ne už gražias akis. Mokėti honoraro už dalyvavimą „Eurovizijoje” lietuviai neketina.

Kita priežastis – atrankos taisyklės. Ch. Normanas nėra susijęs su Lietuva.

„Pernai britai pasiuntė veteraną Engelbertą Humperdincką, jis finale liko lentelės dugne. Iškart prisiminiau jį.

Sunku pasakyti, kaip Ch. Normanas atrodytų „Eurovizijoje”, net jei mėgintume jį kviesti. Beje, neabejoju, kad jo pasiūlymas išsiųstas į daugelį šalių, tad nenustebčiau, jei „Eurovizijoje” jis vis dėlto dainuos.

Ten – daug įvairių žanrų muzikos, dažnai ji jau modernesnio stiliaus, nei atlieka veteranai.

Be to, garsūs vardai negarantuoja sėkmės. Britai siuntė grupę „Blue” ir net kompozitorių Andrew Lloydą Webberį, prancūzai – Patricią Kaas, rusai – duetą „t.A.T.u.”. Nė vienam šių atlikėjų nepavyko laimėti „Eurovizijos”, – kalbėjo A. Giržadas.

Siūlosi ir į komisiją

Dar vienas keistas pasiūlymas atkeliavo iš Švedijos. Laišką parašė jaunuolis, kuris siūlėsi tapti atrankos vertinimo komisijos nariu.

„Jis rašo, kad neseniai baigė muzikos vadybos mokslus, todėl tikrai yra vertas dalyvauti komisijoje. Nežinau, ar tai rimta, bet tiesiog padėkojau už dėmesį mūsų „Eurovizijos” atrankai”, – šypsojosi A. Giržadas.

Sukruto užsienio kūrėjai

Kurie žinomi atlikėjai dalyvaus spalį prasidėsiančioje atrankoje, kol kas per anksti spėlioti – paraiškas jie dažniausiai pateikia paskutinę akimirką.

Tačiau jau žinoma, kad jėgas išbandyti ketina grupė DAR, ankstesnėje atrankoje užėmusi antrąją vietą ir nusileidusi tik Donatui Montvydui.

„Taip pat – Monika Linkytė, kuria domisi ir užsienio kompozitoriai. Jau skambino Ruslanas Kirilkinas, jis turi užsienio kūrėjo dainą.

Galbūt ir D.Montvydas – kiek žinau, jis turi kūrinį. Ar galėtų tas pats atlikėjas atstovauti šaliai du kartus iš eilės? Problemos nematyčiau – yra pavyzdžių, kai taip buvo daroma: vokietė Lena, airiai „Jedward”. Tam tikras įdirbis atliktas, žurnalistai artistą jau pažįsta, yra patirtis – toks variantas įmanomas”, – sakė delegacijos vadovas.

Naujovė, kai kompozitoriai gali pateikti dainas, nepasirinkę atlikėjo, o dainininkai į atranką ateiti neturėdami tinkamo kūrinio, sulaukė daug dėmesio.

Atrankoje jau užsiregistravo nemažai TV talentų šou dalyvių, o dainas siunčia kompozitoriai iš įvairių šalių – Ispanijos, Graikijos, Didžiosios Britanijos.

„Vienintelės sąlygos – kompozitoriui televizija tikrai nemokės honoraro ir neįsipareigos jo gabenti į „Euroviziją”.

Manau, mūsų žingsnis teisingas – atsirado nemažai talentingų vokalistų, kurie neranda kompozitorių arba neturi lėšų jų paslaugoms. Jeigu jie įtikins mus savo talentu, rasime jiems dainą iš pasiūlytų kūrinių”, – sakė A. Giržadas.

Iš pirmų lūpų

Martynas Tyla, D. Montvydo vadybininkas

„Ar Donatas vėl mėgins dalyvauti atrankoje? Kol kas anksti atsakyti į šį klausimą. Dalyvaus, jei turės gerą dainą, kuria neabejos nei jis, nei visa jo komanda. Kol kas turime keletą variantų, kompozitoriai vis dar gali siūlyti dainas. Donatas dabar užsiėmęs savo darbais, o mes svarstome. Nėra taip, kad atrankai griežtai sakome „ne”. Bet nėra ir taip, kad „Eurovizija” dabar būtų mūsų pagrindinis tikslas.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.