Festivalio „Mėnuo Juodaragis“ įžymybės - nuo ramios magijos iki ugningo šėlsmo

Rugpjūčio 23-25 dienomis Zaraso ežero saloje vyksiantis festivalis „Mėnuo Juodaragis XVI“ šiemet akcentuoja latvių temą ir sukvietė kaip niekad gausų būrį kaimyninės šalies kūrėjų. Tačiau senas tradicijas puoselėjančiame festivalyje pasirodys ir keletas itin originalių, Lietuvoje dar nekoncetravusių kolektyvų iš tolimesnių kraštų - Didžiosios Britanijos, JAV ir Rytų Europos šalių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2013, 1:34 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:35 AM

Šių metų koncertinės „Mėnesio Juodaragio“ programos viršūnėje - ilgai lauktas dark folk projektas iš Liuksemburgo „Rome“, gyvuojantis nuo 2005 metų. Projekto vedlys Jerome Reuter meistriškai pina sodriu vokalu nuspalvintą viltingą bei nostalgišką skambesį, išsiskiriantį kokybe tiek įrašuose, tiek gyvuose pasirodymuose. Veiklos pradžioje sužibėjusi skaidriomis neofolkloro natomis, šiuo metu „Rome“ kūryba išsiliejo į dar platesnes muzikines erdves, kurios atskleidžiamos naujausiame, septintajame albume „Hell Money“. Renginio organizatoriai ir grupės gerbėjai iš „Rome“ tikisi itin didingo pasirodymo.

Organizatoriai su džiaugsmu pristato dar dvi pasaulines neo-folk scenos legendas – žanro klasiką Ian Read su grupe „Fire+Ice“, bei šios subkultūros pradininkus iš JAV - duetą „Changes“. „Fire+Ice“ gimė daugiau nei prieš du dešimtmečius Londone, kur projekto įkūrėjas Ian Read nuolat bendradarbiavo su trimis neo-folk banginiais - „Sol Invictus“, „Death In June“, bei „Current 93“. „Fire+Ice“ kūryboje vyrauja mitologinė, okultinė, viduramžių renesanso, neopagoniška tematika, bei estetika, persukta mistika ir runų simboliais. Ian Read žinomas ne tik kaip muzikantas, bet ir filosofinių idėjų autorius, veiklus kultūrinių tradicijų ir runų tyrinėtojas.

Tuo tarpu iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvyksiančius „Changes“ galima drąsiai vadinti brandžiausia festivalio grupe - pusbrolių Robert N. Taylor ir Nicholas Tesluk muzikinė kelionė prasidėjo dar 1969 metais ir iki šiol ji aktyvi bei kūrybinga. 1996 m. išleistas žymusis dueto albumas „Fire of Life“, po kurio „Changes“ imti vadinti neo-folk ir apocalyptic folk tėvais. Jų poezija persunkta Nietzsche‘ės filosofijos, dioniziško gyvybingumo, įtaigią atlikimo manierą lydi akustinės gitaros aranžuotės. Labai įdomi ir paties Robert N. Taylor asmenybė - tai intelektualas, poetas ir tyrinėtojas, žymus odinizmo puoselėtojas, kadaise aktyvus revoliucionierius, turintis ką pasakyti apie modernios visuomenės prigimtį, - jis maloniai sutiko skaityti pranešimą ir edukacinėje festivalio programoje.

Šalia magijos ir susikaupimo festivalyje šiemet netrūks ir linksmybių - jas užkurs folk-punk rokeriai „Otava Yo“ iš Sankt Peterburgo, kurie spalvingą rusišką folklorą jungia su energinga šokių muzika. Vieni jų kūrybą vadina „modernia juokdaryste“, kiti apibūdina kaip „komunalkės groov'ą“ - grupė teigia, kad teisūs ir vieni ir kiti. Pastaraisiais metais „Otava Yo“ tapo itin populiarūs Latvijoje bei Estijoje, tad ir Lietuvos publikos tikriausiai laukia įsimintinas atradimas.

Pašėlusį tempą Petrapilio atstovams padės palaikyti ryškiomis muzikos spalvomis trykštantis ukrainiečių ethno-alternative kolektyvas „Folknery“. 2009 m. Kijeve susibūrusios grupės nariai yra prisiekę keliautojai ir ekoturizmo propaguotojai - į ekspedicijas leidžiasi dviračiais, pasiekdami atokiausius savo šalies kaimelius ir rinkdami liaudies dainas, kurias vėliai pakrauna energingais ritmais, moderniu skambesiu ir savo talentu.

Dar vieni garbingi svečiai „Juodaragio“ scenoje – unikalaus tradicinio moravų folkloro ir doom metal derinio autoriai „Silent Stream of Godless Elegy“. Tai viena žymiausių Čekijos grupių, jos ilgesingi kūriniai paremti senomis liaudies dainomis, atskleidžiantys sunkiosios muzikos jėgą ir tuo pačiu išsaugantys subtilų akustinių instrumentų skambesį.

Kaimynams, kuriems skirtas šiemetinis „Mėnuo Juodaragis XVI“, trejose festivalio scenose atstovaus net dvylika kolektyvų - tai žymiausi Latvijos post-folkloro atstovai „Ilgi“ ir „Auli“, pagoniškojo metalo kalviai „Skyforger“, ilgamečiai rokeriai „Dzelzs Vilks“, tautos tradicijų tęsėjai „Grodi“ ir „Vilki“, modernios muzikos grupės „Enu Kaleidoskops“, „StandArt“, „Miglas Asni“, „Bedu Vestnesis“ ir kiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.