Mūsiškių iššūkis užsienio žvaigždėms: Lietuvos atlikėjai šturmuoja didžiausias arenas

Lietuvių muzikantams atsibodo jaustis našlaičiais. Net keletas atlikėjų per kelis mėnesius darys tai, kas neseniai buvo nerašyta užsienio žvaigždžių privilegija, – surengs koncertus didžiausiose šalies arenose.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Oct 6, 2013, 11:47 AM, atnaujinta Mar 19, 2018, 4:29 PM

Keliskart matyta grupė iš užsienio, dar ir ne naujausios sudėties. Dar koks baletas iš Rusijos ir geriausiu atveju – lietuvių ledo čiuožėjų pora. Toks dar prieš keletą metų buvo didžiausių šalies salių repertuaras.

Reikalai pamažu keičiasi. Šį vakarą Klaipėdoje 30-ojo kūrybinio jubiliejaus gastroles pradeda Andrius Mamontovas, aplankysiantis keturias didžiausias Lietuvos arenas. Gruodį didžiausiose salėse koncertuos „Sel”, Mantas Jankavičius, Marijus Mikutavičius, o vasarį sugrįžimo gastroles rengs „Naktinės personos”.

„Buvo laikai, kai lietuvių muzikantus kamavo menkavertiškumo kompleksas. Ateidavome į užsieniečių koncertą, susigūžę žiūrėdavome ir dūsaudavome – vaje, vaje, pažiūrėk, kokias gražias lemputes atsivežė.

Džiugu, kad padėtis keičiasi, kad Lietuvos žiūrovai jau perka bilietus į saviškių koncertus, muziką jie vertina ne tik kaip pramogą įmonės vakarėlyje valgant sumuštinį su krevetėmis”, – šypsojosi M.Mikutavičius.

Rizikavo savo lėšomis

A.Mamontovo muzikinei karjerai šiais metais sukanka trisdešimt. Vienas garsiausių Lietuvos atlikėjų ta proga rengia jubiliejaus koncertus, kuriuose dalyvauja per visą šį laikotarpį kartu groję muzikantai.

Tarp jų – iširusios grupės „Foje” nariai ir tai yra svarbus masalas Andriaus gerbėjams.

„Pamaniau: jei ne dabar – tai kada? Tokį įvykį norėjosi paminėti šventiškai.

Nusprendžiau eiti į didžiausias arenas ir neapsigavau”, – kalbėjo A.Mamontovas.

Bilietai į jo koncertus nėra pigiausi, tačiau dainininko gerbėjai nesismulkino – Klaipėdoje, Kaune, Šiauliuose, Vilniuje, kur rengiami jubiliejaus koncertai, kasose telikę po kelis šimtus bilietų.

„Nebuvo ramu, nes koncertus rengiu pats, jeigu nepasisektų, nuostoliai irgi būtų mano. Bet jau dabar žinau, kad jų tikrai nebus”, – kalbėjo A.Mamontovas.

Įspūdingus pasirodymus, kuriems sukurta speciali scenografija, pamatyti ketina daugelis senųjų „Foje” gerbėjų.

„Žinoma, man pasisekė, kad karjera trunka tris dešimtmečius, per tą laiką atsirado daug klausytojų, kuriems patinka mano muzika.

Bet apskritai norėčiau, kad kuo daugiau Lietuvos muzikantų nebijotų rengti didelių koncertų. Mes tikrai turime ką parodyti”, – neabejojo A.Mamontovas.

E.Dragūnas veržiasi drąsiai

2011-aisiais arenų virusu lietuvius užkrėtė dainininkas Gytis Paškevičius. Atlikėjas daug kam kiek netikėtai surinko pilnutėlę Kauno „Žalgirio” ir dar kelias arenas ir tuo paragino kitus sekti jo pavyzdžiu.

Pernai gimtadienio koncertą „Žalgirio” arenoje surengė „Rondo” lyderis Aleksandras Ivanauskas-Fara, „Queen” kūrinius keliose arenose dainavo M.Jankavičius, šiais metais karjeros 50metį arenose atšventė Stasys Povilaitis.

Įnirtingiausiai dideles arenas šturmuoja Egidijus Dragūnas – pernai jose „Sel” 20-mečio koncertus surengęs skandalingasis atlikėjas gruodį koncertuos Kauno „Žalgirio” ir Šiaulių arenose.

Į koncertą Kaune, tvirtina Egidijus, jau iki šios savaitės pabaigos bus parduoti visi bilietai. Net jei tai ir neįvyks, mažai kas abejoja, kad Kaune „Sel” sulauks anšlago.

„Egidijus buvo vienas tų, kurie mums atvėrė akis. Visi pamatė, kad ir lietuvis gali parduoti keliolika tūkstančių bilietų, to iš jo neatimsi”, – pripažino M.Mikutavičius.

Sugrįžimas – su užmoju

Prieš mėnesį apie sugrįžimą į sceną paskelbęs duetas „Naktinės personos” vasarį gros net penkių Lietuvos miestų – Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio – arenose.

Šį žingsnį ne vienas muzikos verslo veikėjas vertina kaip drąsų – sunku pasakyti, ar ilgai scenoje nebuvusi grupė gali sulaukti tiek žiūrovų dėmesio.

„Nežinau, ar Alanas Chošnau ir Aras Vėberis gali populiarumu prilygti tam pačiam A.Mamontovui ar „Sel”. Vis tiek linkėčiau sėkmės. Jei nepavyktų surinkti pakankamai žiūrovų, finansiniai padariniai rengėjams būtų liūdni. Arenų nuoma nepigi”, – kalbėjo populiarių atlikėjų prodiuseris Gintaras Bendžius.

Bilietai į „Naktinių personų” koncertus šiek tiek pigesni nei į daugelio kitų Lietuvos artistų šou arenose.

Smagiau nei klubuose

M.Mikutavičiaus koncertai „Garsiai! Jautriai! Galingai!” jau įsitaisė tarp renginių, į kuriuos šį rudenį bilietai perkami sparčiausiai.

Lapkritį ir gruodį Klaipėdoje, Kaune, Šiauliuose, Vilniuje arenas šturmuosiantis artistas neslepia, kad pats tokiai avantiūrai nebūtų pasiryžęs.

„Man būtų baisu, ar išpirks bilietus. Visada ramiau žinoti, kad groji tūkstančio vietų salėje, kuri bus pilna, o ne dešimties tūkstančių, kuri bus pustuštė.

Bet turiu vadybininką, kuris nebijo rizikuoti. Kol kas rizika pasiteisina. Neslėpsiu – smagu.

Man atrodo, kad mano muzika tinkama arenoms. Yra tekę groti kamerinius koncertus – irgi smagu, bet kažko trūksta.

Kiekvienas artistas pasvajoja apie tai, kaip įeina į sceną ir mato keliolika tūkstančių žmonių. Džiugu, kad tai patiria ir lietuviai. Kita vertus, visi tie nuotykiai su arenomis gali greitai baigtis – kai vienas atlikėjas patirs krachą, nesurinks žiūrovų, kiti vėl išsigąs”, – sakė M.Mikutavičius.

Koncertuose M.Mikutavičius pristatys naują albumą. Dėl jo įrašų 2013-aisiais jis beveik nekoncertavo. Be to, prieš didelius šou daryti ilgą pertrauką, sužadinant gerbėjų alkį, – nerašyta taisyklė.

Kita skelbia, jog koncertai arenose turi būti išskirtiniai – reikia papildomų šou elementų, galingesnės įgarsinimo ir apšvietimo aparatūros.

Pavyzdžiui, Lietuvos muzikos verslo užkulisiuose jau sklando anekdotas, kad E.Dragūnas scenoje ketina įsirengti krioklį.

„Pas mus krioklio nebus. Bet bus Betmenas ir Žmogus-voras. Be jų aš nebūčiau sutikęs koncertuoti”, – kvatojosi M.Mikutavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.