„Scorpions“ fenomenas: kaip pusę amžiaus išlikti populiarumo viršūnėje?

Jie susibūrė kone prieš pusę šimtmečio – 1965 metais, jie yra pardavę daugiau nei 75 mln. įrašų ir yra įvardijami kaip viena daugiausiai albumų parduodančių grupių pasaulyje, į jų koncertus prestižinėse salėse ir didžiausiuose festivaliuose rinkosi šimtatūkstantinės minios, pilnas klausytojų sales jie surenka iki šiol.

Išgirsti „Scorpions“ gyvai koncerte Lietuvoje galėsite lapkričio 9 d., kai Vilniaus „Siemens“ arenoje griaudės jų turo „Dabar arba niekada“ koncertas.<br>Organizatorių nuotr.
Išgirsti „Scorpions“ gyvai koncerte Lietuvoje galėsite lapkričio 9 d., kai Vilniaus „Siemens“ arenoje griaudės jų turo „Dabar arba niekada“ koncertas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 18, 2013, 11:25 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:39 AM

Rudolfas Schenkeris ir Klausas Meine sukūrė ypatingą duetą padėjusį pamatus nesibaigiančiai sėkmės istorijai. „Scorpions“ tapo pirmąja Vokietijos roko grupe po savo kojomis parklupdžiusia kone visą pasaulį ir ilgiems dešimtmečiams pavergusia roko mylėtojų širdis. Metai po metų jie užkariavo visą Europą, Šiaurės, Centrinę, Pietų Ameriką, Aziją ir pasitiko savo aukso amžių. Jų 1978 metais išleistas pirmasis gyvo garso albumas „Tokyo Tapes“ dar ir dabar yra graibstomas kaip kolekcinis trofėjus.

„Scorpions“ koncertus viena po kito apšildė tuomet dar tik savo šlovės kelią pradedantys roko milžinai Bon Jovi, „Metallica“, „Iron Maiden“, „Def Leppard“ ir kt.

Jų sėkmės receptas susideda iš keleto ingredientų. Visų pirma, grupė sugebėjo gerbėjams dovanoti ypatingą virtuozišką gitarų garsų sintezę, milžinišką įspūdį darė ir išskirtinis K.Meine vokalas. Antra, K.Meine, kuris yra „Scorpions“ dainų autorius, grupę Vokietijos scenoje išskirtine padarė tuo, jog dainas nuo pat pradžių rašė anglų kalba. Taip pavyko rasti raktą nuo anglakalbių pasaulio. Trečia, jie visuomet tikėjo, jog vieną dieną „Scorpions“ bus viena geriausių roko grupių pasaulyje ir niekuomet nebijojo būti kitokie, eksperimentatoriai ir visuomet būti pirmieji.

Jie nepabūgo koncertuoti Niujorko Medisono aikštės parke. Ši rizika pasiteisino su kaupu – „Scorpions“ tapo pirmąją vokiečių roko grupe, kuriai pavyko surengti 3 anšlaginius koncertus, į kurių kiekvieną atėjo daugiau kaip 60 tūkst. Niujorko gyventojų. Jie buvo pirmoji tarptautinė grupė surengusi 10 anšlaginių koncertų Leningrade. Tapo pirmąją tarptautine roko grupe grojusia Beirute. Jie niekada neužmigo ant laurų ir visuomet ieškojo naujų iššūkių. Dar aštuntojo dešimtmečio pradžioje „Scorpions“ sukūrė moderniųjų roką, kuris populiarus iki šiol. Baladė „Still Loving You“ tapo tarptautiniu roko himnu, o pasaulio topus užkariavusi „Wind Of Change“ – Berlyno sienos griūties ir perversmo simboliu.

Savo koncertams jie rinkosi didžiules scenas, o gerbėjus stebino ne tik garso, bet ir įspūdingais šviesos efektais, fejerverkais. O tai gerbėjus vedė iš proto. Veda ir dabar.

K.Meine buvo praradęs balsą, grupėje keitėsi muzikantai, tačiau kiekvienas naujas narys įnešdavo papildomos jėgos, būdavo gaivus vėjo gūsis stumiantis kolektyvą pirmyn ir padedantis išlikti viršūnėje. Jie visuomet atsižvelgė į visuomenės poreikius ir savo pusėn sugebėjo patraukti naująją kartą. 2000-aisiais „Scorpions“ sukūrė bendrą projektą su Berlyno filharmonijos orkestru, o vos prieš mėnesį griaudėjo „MTV Unplugged“ trijų koncertų cikle Atėnuose. Šis koncertas buvo pirmasis „MTV Unplugged“ istorijoje vykęs po atviru dangumi ir buvo tiesiogiai transliuojamas 47 šalyse.

Paskutinį kartą išgirsti „Scorpions“ gyvai koncerte Lietuvoje galėsite lapkričio 9 d., kai Vilniaus „Siemens“ arenoje griaudės jų turo „Dabar arba niekada“ koncertas.

Vaikinai „Siemens“ arenoje žada surengti grandiozinį šviesos, garso ir pirotechnikos koncertą, kuriame skambės geriausios dainos, sukauptos per daugiau nei keturis grupės gyvavimo dešimtmečius. Koncertą apšildys buvęs kultinės šalies grupės „Hiperbolė“ vokalistas ir gitaristas Igoris Berinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?