R.Karpis ir J.Bareikis scenoje atgaivino „The Beatles“ dvasią

Šiauliuose ir Panevėžyje jau įvyko pirmieji du koncertų ciklo "Istorijos" renginiai. Šio ciklo koncertuose pirmieji pasirodė Jokūbas Bareikis ir Rafailas Karpis su grupe. Atlikėjai publikai pristato garsiausios pasaulio grupės "The Beatles" dainas, o taip pat apžvelgia visą grupės istoriją.

Pasirodymai primena pirmuosius „The Beatles“ koncertus: tvarkingai apsirengę vaikinai dainuoja pasaulį iš proto vedančias dainas.
Pasirodymai primena pirmuosius „The Beatles“ koncertus: tvarkingai apsirengę vaikinai dainuoja pasaulį iš proto vedančias dainas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2013, 11:56 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:46 PM

Grupė "The Beatles", susikūrusi septintojo dešimtmečio pradžioje, visada liks ant pasaulio muzikos pjedestalo. Šį grupė nuo susikūrimo iki karjeros pabaigos sukūrė daugiau superhitų, kurie išliko populiarūs iki šių dienų, nei per dešimtmetį sukuria visi pasaulio atlikėjai kartu.

Neįmanoma suskaičiuoti visų "The Beatles" nuopelnų ne tik muzikos industrijai, bet ir visos žmonijos labui. Jie pasisakydavo visomis temomis ir turėjo stiprią nuomonę, galbūt dėl to kai kurie įvykiai susiklostė tragiškai. Sunku sugalvoti, kam galėtų pavykti perteikti šios grupės sukurtos muzikos emocijas ir koncertuose pasiekti kažką panašaus į tai, ką pasiekė „bitlai“.

Ir visgi tai pavyko Jokūbui, Rafailui kartu su dar trim jų grupės nariais Martynu „Meška“ Garbaču (bosinė gitara), Kostu Balčiūnu (akustinė gitara) ir Mindaugu Stundžia (mušamieji).

Penki vyrai į renginio vietą atvyksta kelios valandos iki koncerto, patys susijungia instrumentus, repetuoja ir ruošiasi koncertui. Viskas atrodo labai paprastai – jokių įspūdingų dekoracijų ar apšvietimo, primena pirmuosius „The Beatles“ koncertus, kurių vaizdo įrašus dar galima rasti internete: tvarkingai apsirengę vaikinai dainuoja pasaulį iš proto vedančias dainas.

Panašiai viskas vyko ir praėjusios savaitės koncertuose. Taip, Lietuvoje publika santūresnė ir hipių laikai, kai visi buvo atsipalaidavę ir atsidavę muzikai, jau seniai praėjo, bet puiki muzika ir nuoširdus bendravimas – neliko neįvertinti.

Koncerto metu muzikantai ne tik atlieka gražiausias ir žinomiausias dainas, bet taip pat pasakoja visą „bitlų“ istoriją – susikūrimas ir pimieji hitai, kurie pavergė pasaulį, grupės populiarumo apogėjus ir „bitlų“ psichozė pasaulyje, o taip pat karjeros pabaiga.

Įdomu ir tai, kad be „The Beatles“ dainų Rafailas ir Jokūbas niekada nebūtų susipažinę. „Tada dar vienas kito nepažinojome, susitikome „Dainų dainelėje“, aš puikiai dainavau „The Beatles“ dainas ir jau tada buvau didelis jų gerbėjas, bet deja, - niekada nesisekė groti... Tada sutikau Jokūbą, kuris taip pat buvo „prijaučiantis“ šiai muzikai ir jau tada gitara galėjo sugroti ne vieną „bitlų“ dainą. Taip kartu atlikome pirmąjį kurinį“, - prisimena R.Karpis.

Koncertas prasideda be ypatingų įžangų ir didelių emocijų tiek iš atlikėjų, tiek iš publikos pusės. Tačiau tai tik pradžia. Prie jau turimo suplanuoto teksto apie „The Beatles“ istoriją prisideda atlikėjų improvizacijos ir dialogas su publika. Svarbu ir tai, kad Jokūbas ir Rafailas ne tik dainininkai, bet ir aktoriai, - jiems žymiai paprasčiau bendrauti su publika ir scenoje laisvai reikšti emocijas.

Prasidėjus ketvirtai dainai visa salė jau dainuoja kartu. Su daina „Yesterday“ salėje nebelieka sėdinčių – visi susirinkusieji dainuoja kartu. Pasibaigus dainai, publika nebeleidžia tęsti koncerto toliau ir reikalauja pakartojimo.

Sunku suprasti, kas taip sužavėjo – muzikos atlikimas ir profesionalumas, nes iki pirmųjų koncertų sekė keli mėnesiai intensyvių repeticijų, ar nuoširdumas. Jokūbas ir Rafailas paprastai ir nuoširdžiai bendrauja su publika. Tai darydami lyg seniai nesimatę bičiuliai, o ne ant scenos stovintys kostiumuoti, gerai žinomi Lietuvos publikai atlikėjai.

Ši muzika ir projektas, galbūt niekada netaps „brangiausiu“, „didžiausiu“ ar kitu „-iausiu“, kaip tapo „bitlai“, bet aišku viena - tie, kurie pamatė ir dar pamatys pasirodymą, tikrai norės pamatyti tai ir dar kartą. Tai gūsis gerų emocijų jaunesniems žiūrovams ir nuostabūs prisiminimai tiems, kurie užaugo su šia muzika.

Po koncerto, jau užkulisiuose, visi draugiškai glėbesčiuojasi ir džiaugiasi koncertu. Tai nėra tik „išėjome - atidirbome“, tai žymiai daugiau, ne tik publikai, bet ir atlikėjams. Sukeldami tokias emocijas – atrodo niekuo neišsiskiriančiu pasirodymu, atlikėjai įrodo ir sau – publika Lietuvoje vis dar supranta, kas yra geras pasirodymas be blizgučių, bet su nuoširdumu ir užsidegimu.

Nuoširdžiausi šio sezono koncertai Lietuvoje iš ciklo „The Beatles - Istorijos“ dar laukia: lapkričio 5 d. Kongresų rūmuose, Vilniuje; lapkričio 15 d. Kultūros centre, Tauragėje; lapkričio 22d. Kauno filharmonijoje; lapkričio 25 d., Klaipėdos koncertų salėje; lapkričio 27 d. Kultūros centre, Marijampolėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.